Brasilianske kaffebønner går i vasken, og derfor kan din kaffe blive dyrere inden længe

Tørke og frost giver dårlig høst hos vigtige kaffeplantager i Brasilien.

Kaffebønner i Brasilien stiger i pris, og derfor skal kaffevirksomheder give flere penge for den, hvilket i sidste ende kan risikere at gøre din pose med kaffe dyrere. (© DR Grafik/Sandra Bertelsen)

Det er ikke kun i Thomas Helmigs sang fra 2006, at noget går op og ned.

Det samme gør sig nemlig også gældende for priserne på din kaffe.

Nogle gange stiger kaffen så lidt eller kortvarigt, at du formentlig slet ikke lægger mærke til det. Men andre gange går priserne på kaffebønner så drastisk op, at det inden for kort tid kan ses på kaffeposerne i supermarkedet.

Sådan er det netop nu med de brasilianske kaffebønner.

En af forklaringerne er, at Brasilien, der er verdens største kaffeproducent, oplever en række vejrforhold, som gør kaffehøsten dårlig.

Groft sagt: Jo færre succesfulde kaffebønner, der er, jo flere penge skal kaffeproducenterne give, når de køber store mængder på børserne - eksempelvis i New York. Dermed kan du i sidste ende komme til at betale mere for din kaffe.

I fredags kunne man eksempelvis se den populære arabicakaffe, der er en af Brasiliens største eksportvarer, stige til en pris på 2,10 dollar per pund, hvilket svarer til en kilopris på 4,62 dollar - godt 29 kroner.

Det er den højeste pris siden 2014 og en stigning på 60 procent siden januar.

- Alle kaffevirksomheder, der køber kaffe på verdensmarkedet gennem børsen, vil blive påvirket. Jeg vil tro, at man vil kunne se en stigning på syv kroner per halvkilo for ristet kaffe i supermarkedet, hvis det fortsætter, vurderer Aske Skovmand Bosselmann, der er lektor i produktion, marked og politik på Københavns Universitet.

- Og bliver det igen ved, kan man godt forvente at skulle lægge fem kroner oveni de syv kroner, så man vil skulle give noget mere for sin kaffe, fortsætter han.

Det skal dog siges, at der som regel højest går et halvt år, inden priserne falder igen, og derfor er spørgsmålet, hvor meget og hvor længe priserne på butikshylden påvirkes.

Data er fra Macrotrends.org og fra ICO.org, indsamlet af lektor Aske Skovmand Bosselmann. Den blå graf viser udviklingen i priser på Arabica-bønner (grøn kaffe), mens den orange graf viser, hvordan priserne i Danmark har udviklet sig på for ristet kaffe. Priserne følger nogenlunde hinanden. (Foto: Karen Klærke DR Nyheder)

Bestemte kaffetyper bliver særligt ramt

Ser man tilbage på de seneste 45 år er det ni gange, at priserne på kaffe er kommet 'virkelig højt op' i forhold til normale priser, vurderer Aske Skovmand Bosselmann. Det hører desuden med til historien, at kaffepriserne historisk set har været lave.

Der, hvor prisstigningerne vil kunne ses tydeligst, er formentlig den kaffe, vi køber mest af i Danmark - nemlig en standardblend, som eksempelvis kan være en blanding af kaffe fra Brasilien, Centralamerika, Afrika og Asien.

- Prisstigningerne vil ramme blends, hvor man blander kaffe, mere end kaffe af meget høj kvalitet, såsom single origins eller kaffe med flere certificeringer som eksempelvis økologisk og fairtrade. Typisk er det nemlig ikke verdensmarkedsprisen, der afgør det, vurderer han.

Men hvorfor stiger prisen netop nu?

Det skyldes blandt andet vejrforholdene, for i 2020 var høsten i Brasilien plaget af tørke, hvilket gjorde, at den ikke leverede som sædvanligt. Og oveni det har vigtige kaffeplantager de seneste uger været plaget af frost, som har skadet afgrøderne.

Selv om vejrforholdene jævnligt giver problemer, så kan Georg Walter Wink, lektor i portugisiske og brasilianske studier på Københavns Universitet, ikke huske, hvornår der sidst har været sådan en panik over lave temperaturer i Brasilien, som der er nu.

- Brasilien er ret stort - og mens det ofte fryser i de sydlige dele - så har det denne gang også ramt de centrale dele af landet, hvor der ellers normalt ikke er frost, siger han.

- Så påvirkningen er meget mere vidtgående end tidligere.

Danskerne har et gennemsnitligt kaffeforbrug på 8,6 kilo kaffe om året, lød det i 2017 i en rapport af European Coffee Federation. (Foto: Thomas Lekfeldt © Ritzau Scanpix)

Kaffeproducent: Priserne vil stige hos forbrugeren

På et kontor i Viborg sidder folkene bag den danske kaffeproducent Peter Larsen Kaffe hver dag og overvåger kaffepriserne på børsen i New York.

Det er nemlig her, at Peter Larsen Kaffe sammen med moderselskabet, svenske Löfbergs Group, hvert år køber omkring 26.000 tons arabicabønner fra Brasilien.

Derfor er man også opmærksom på de markante prisstigninger, siger Lars Aaen Thøgersen, der er udviklings- og kommunikationschef i Peter Larsen Kaffe.

- Vi er vant til at høre om frost i Brasilien, der giver prisstigninger, men det her virker meget massivt. Det kommer ikke til at kunne undgås, at det kan ses hos forbrugerne, siger han.

Facebook
Twitter