Bredt flertal vil give forældre tilskud til barnepige efter børnehavetid

Selv om 10 kommuner allerede tilbyder privat pasning er kun ét barn en del af ordningen.

- Hvis det passer til den enkelte familie, vil det jo være vigtigt i den enkelte families liv, og så er det jo meget mere end symbolpolitik, lyder det fra minister Mai Mercado om muligheden for at kombinere daginstitution med privatpasning for forældre med skæve arbejdstider. (Foto: © Bardur Thomsen, DR Nyheder)

Én mor, der arbejder til sent om aftenen, en far, der har skiftende vagtplan hver uge - og flere børn, der skal bringes og hentes i vuggestue og børnehave hver dag.

For familier, hvor forældrene arbejder på skæve tidspunkter, kan det være svært at få regnestykket til at gå op, når det gælder om at få afleveret og hentet børnene i daginstitutionen.

Derfor vil et bredt flertal i Folketinget give forældre med skæve arbejdstider mulighed for at kombinere en deltidsplads i dagpleje eller en daginstitution med et økonomisk tilskud til en privat børnepasser, der kan passe barnet hjemme, når institutionen er lukket.

Det betyder, at alle kommuner fra juli 2018 skal tilbyde et kombinationstilbud til forældre med dokumenteret skæve arbejdstider.

Og det er en aftale, der glæder børne- og socialminister, Mai Mercado (K). Hun mener, at det er vigtigt at respektere og anerkende, at familier er forskellige, og at de har forskellige pasningsbehov.

- Og der skal vi altså kunne tilbyde at hjælpe de familier, der har de skæve arbejdstider, siger hun.

Ét barn i Danmark er en del af ordningen

Men i de kommuner, der allerede har tilbudt muligheden for at kombinere daginstitution med privat pasning, er tilbuddet næsten ikke blevet brugt.

En opgørelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, viser, at 10 kommuner indtil videre har tilbudt kombinationsordningen på frivillig basis til forældre med skæve arbejdstider.

DR Nyheder har været i kontakt med de 10 kommuner, som indtil nu har tilbudt kombinationstilbuddet. Her har fire af de 10 kommuner stoppet ordningen igen.

Hidtil er det kun 11 børn, der har gjort brug af ordningen inden for de sidste 10 år - og i januar i år var kun ét barn på landsplan omfattet af tilbuddet.

Minister: Forældre skal have muligheden

Selvom efterspørgslen ikke har været stor indtil videre, mener børne- og socialminister Mai Mercado (K) alligevel, at alle forældre, der har brug for det, skal have muligheden.

- Hvis det passer til den enkelte familie, vil det jo være vigtigt i den enkelte families liv, og så er det jo meget mere end symbolpolitik, siger hun og fortsætter:

- Og så kan det jo handle om, at man ikke har vidst, at det har været en mulighed, at man kan få en daginstitutionsplads og så et tilskud til pasning derhjemme, hvis begge forældre har skæve arbejdstider, lyder det fra ministeren.

Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og de Radikale står bag forslaget.