Brian har åbnet en selvbetjent butik i en container, og det går godt: 'Det har sin berettigelse'

Brian Bjerregaard har en selvbetjent dagligvarebutik i en container ved siden af sin normale købmandsbutik.

Selvbetjeningsbutikken i Fåborg i Varde Kommune har omkring 300-400 ugentlige kunder. (Foto: © Brian Bjerregaard)

De selvbetjente butikker er begyndt at dukke op rundt i det danske landskab.

Faxe har en. Det samme har Demstrup, Rødbyhavn og Fåborg.

I Fåborg er det købmand Brian Bjerregaard, der har åbnet en selvbetjent butik. Den har han ved siden af sin normale butik i Agerbæk.

- Jeg synes, det går godt, og jeg synes, at det har sin berettigelse i det danske marked i forhold til at kunne åbne de steder, hvor det er blevet bevist, at en større, bemandet butik ikke kan gå. Så jeg synes, det har sin berettigelse, og det viser vores foreløbige erfaringer også, siger Brian Bjerregaard om sin selvbetjente containerbutik i Fåborg.

I en container kan kunderne komme forbi og købe de småting, de lige mangler. De kan sågar klare hele dagligvareindkøbet i containeren. Brian Bjerregaards selvbetjente containerbutik slog dørene op for tre måneder siden, og indtil videre er erfaringerne gode, fortæller han.

- Vi har nogle omsætningstal, vi gerne skal nå, for at tingene hænger sammen, og det gør de heldigvis. Det er altid dejligt, det er milepæl nummer et.

- Det har sin berettigelse, fordi vi kan se, hvad det giver af salg. Men også i forhold til, hvad det giver til byen, at der er en butik i byen. Det betyder sindssygt meget for befolkningen, at der er et lokalt samlingspunkt, som købmanden var i gamle dage, indtil den lukkede for ti år siden, siger Brian Bjerregaard.

Han anslår, at der ugentligt er mellem 300 og 400 kunder, der slår vejen forbi hans selvbetjente containerbutik. Brian Bjerregaard fortæller, at lokalbefolkningen har taget godt imod hans selvbetjente containerbutik, og de har sågar hjulpet med at pynte butikken til jul.

Første gang, man handler i den selvbetjente butik, skal man lige verificeres med MitID. Men derfra skulle det være ganske nemt at handle sine dagligvarer i en selvbetjent butik.

I disse dage er Brain Bjerregaards selvbetjente containerbutik julepyntet. (Foto: © Brian Bjerregaard)

Et fint alternativ i mindre byer

De selvbetjente butikker kan have stort potentiale, vurderer Dorte Wimmer, der er direktør i Retail Institute Scandinavia. Særligt udenfor de store byer.

- Nogle steder vil vi rigtig gerne have den personlige betjening, tale med købmanden og få råd og vejledning. Andre steder, især i de mindre byer, er der måske ikke volumen nok til, at man kan have en betjent købmand. Der kan de her selvbetjeningsbutikker have en rigtig fin fremtid, siger hun.

Hvis man ikke kan skaffe en butik med personale, kan det være "fint alternativt" med en ubemandet købmand, mener Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

- Det er klart, at der er en større attraktivitet i at have en fuldt betjent butik, som også tit kan have et større varesortiment og flere ydelser, siger han.

Selvom det går godt for Brian Bjerregaards selvbetjeningsbutik, så skal man huske på, at den blot er et supplement, fortæller han.

- Der er faktisk mange, der bruger den til dagligdagsindkøb, og det er fantastisk at se. Og så kan de ellers bruge den til supplering.

-Det er kage, slik og snacks, som det går bedst for, men det er også det, man prioriterer mest plads på. Øl og vand er også en stor del. Men mejeri og frost følger lige efter, og det viser, at der er rigtig mange, som bruger den til deres dagligdagsindkøb, siger Brian Bjerregaard.

Kommer du til at lave flere containerbutikker rundt i Varde Kommune?

- Det ved jeg ikke, om jeg gør. Jeg ved, at potentialet er til det, men jeg skal også have tiden til det. Men man kan sige, at nu er systemet her, og dem, som har mod på det, har mulighed for også at gøre det, siger Brian Bjerregaard.