Brian offentliggjorde billeder af tyve: Det har virkelig været en næse for dem

Brian Mikkelsen offentliggjorde overvågningsmateriale af butikstyve - helt okay mener Dansk Folkeparti, der er klar med et nyt lovforslag.

Brian Mikkelsen fik over 300 henvendelser, da han offentliggjorde billeder af tre kvindelige butikstyve. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Brian Mikkelsen risikerer at blive straffet for overtrædelse af persondataloven, da han har offentliggjort overvågningsbilleder af tre kvinder, der stjal tøj i hans børnetøjsforretning i Odder.

Står det til Dansk Folkeparti, så skal Brian Mikkelsen ikke straffes. Partiet vil nemlig gør det lovligt for virksomheder og private at offentliggøre på billeder og videoer fra overvågningskameraer på Facebook eller andre sider, for at få hjælp til at opklare en forbrydelse.

For Brian Mikkelsen er det blevet en principsag.

- Jeg fik at vide, at straffen kunne være op til halvandet års fængsel. Jeg havde gjort det til en mærkesag, at de her folk skulle fanges og mærke konsekvensen: Så vi vælger at lægge det op på Facebook-siden. En med 12.000 og en med 15.000 likes, siger han.

Fik over 300 henvendelser

Efter bare få timer fik Brian Mikkelsen mere end 300 private henvendelser med navne, adresser og telefonnumre. Oplysningerne blev sat op mod hinanden, og Brian Mikkelsen fandt hurtigt frem til kvinderne, der havde stjålet tøj for flere tusinde kroner.

Brian Mikkelsen synes, at systemet er uretfærdigt skruet sammen.

- Når man udfører et tyveri i et offentligt rum velvidende, der er kameraer, så kan jeg ikke se, at der er noget galt i det.

- Jeg mener ikke, at jeg skal straffes hårdere end tyvene, for det kan ikke være rigtigt, at man er nødt til at begå selvtægt.

En politibetjent fra Vordingborg lagde et billede af to tyve fanget af overvågningskameraet hos en lokal idrætsforening – hvor betjenten var kasserer - op på Facebook. Læs mere her.

Forrige år blev en elektronikforhandler i Holbæk frustreret over manglende hjælp fra politiet til opklaring af et indbrud og lagde derfor optagelser af to mistænkte tyve på Facebook.Læs mere her.

Hos Dansk Folkeparti, der også har været i kontakt med Brian Mikkelsen, er man enige i argumentet.

- Vi har desværre set en stribe sager, hvor ofret for en forbrydelse har måttet betale en bøde for at offentliggøre billeder af folk, der har været i færd med at stjæle ens ejendele, og hvor man som offer ikke føler, at politiet har ageret særligt hurtigt, siger partiets retsordfører Peter Kofod Poulsen.

Fortryder intet

Selvom Brian Mikkelsen risikerer at blive straffet, så fortryder han ikke, at han valgte at lægge billederne på nettet.

- Jeg ville gøre det igen. Man skal ikke have lov til at stjæle 30 stykker tøj i en butik uden at blive straffet.

Brian Mikkelsen mener, at det havde en afskrækkende effekt for tyvene. En af tyvene rettede henvendelser og betalte pengene igen, og en anden af tyvene henvendte sig også, da hun var blevet konfronteret med tyveriet af pædagogerne i børnenes institution.

- Det har virkelig været en næse for tyvene, og jeg tror virkelig, at de tænker sig om næste gang. De har stjålet andre steder, det har været ret organiseret, og det skal der slås ned på, siger han.

Advarer tyvene med klistermærker

Dansk Folkeparties forslag stiller kravet, at billeder kun må offentliggøres, hvis de samtidig gives til politiet sammen med en anmeldelse. Det skal sikre, at man ikke bare udstiller personer som kriminelle uden grund.

Brian Mikkelsen kan godt se udfordringer i forslaget, men han mener stadig, at det vil være et godt værktøj for selvstændige.

Han har nu selv sat klistermærker op som en advarsel, hvor der står, at tyve vil blive udstillet på Facebook.