19.58: Rettelse: Tidligere fremgik det af artiklen, at regeringens udspil til finansloven sikrede færre faste midler til centrene. Det er ikke korrekt.
Britta Kjærgaard fra Bedsted i Sønderjylland bladrer i fotoalbummet med sort-hvid billeder fra hendes barndom.
- Her er er et billede, hvor jeg er cirka syv år. Det var der de seksuelle overgreb startede, fortæller hun.
De seksuelle overgreb fortsatte i flere år i Britta Kjærgaards barndom, og det er et kapitel i hendes liv, hun i årevis fortrængte. Først tre årtier senere huskede Britta Kjærgaard, hvad hun havde været udsat for.
- Lige pludselig får jeg et flashback så voldsomt, at det sender mig i gulvet. Jeg ligger i fosterstilling og græder og græder. Der er jeg 43 år og kan lige pludselig huske, hvad der skete for over 30 år siden, fortæller Britta Kjærgaard.
Psykiatrien kunne ikke hjælpe
Indlæggelser og behandling i psykiatrien hjalp hende ikke. I 2019 opsøgte hun derfor Center for Seksuelt Misbrugte, som er det største specialiserede behandlingstilbud på området i Danmark.
Her fik hun at vide, at hun skulle regne med at vente op til 2,5 år, før hun kunne komme i behandling.
- Jeg gik fuldstændig i stykker og blev indlagt på psykiatrisk én gang til. Min angst og PTSD buldrede afsted, og jeg kunne ikke være i mig selv.
Britta Kjærgaard forsøgte to gange at tage sit eget liv i ventetiden, fortæller hun.
- Jeg havde ikke lyst til at leve mere. Jeg oplevede det som endnu et overgreb, at jeg ikke kunne få hjælp.
Ventelisten er fordoblet på fire år
Britta Kjærgaard er ikke det eneste offer for seksuelle overgreb, der har ventet længe på at komme i behandling på Center for Seksuelt Misbrugte.
På fire år er ventelisten fordoblet, og der er lige nu en ventetid på mellem to og tre år. Det viser tal fra centeret.
Det er skrækkeligt, at man byder mennesker, der beder om hjælp, at vente så længe, mener Britta Kjærgaard – også selvom overgrebene er sket mange år tidligere.
- Når der er sket en fortrængning fra hukommelsen, er problemet der ikke. Men det er jo et kæmpe psykisk sår, så når først der går hul på det, vælter dårligdommene bare ud. Så det er katastrofalt ikke at få hjælp, siger hun.
Britta Kjærgaard har i dag afsluttet sit forløb hos Center for Seksuelt Misbrugte, og det har gjort en kæmpe forskel.
- Jeg fik mit liv tilbage. Jeg mærkede mig selv. Jeg lærte at leve med det, der var overgået mig. Jeg blev fritaget for skyld og skam. Og jeg fik lov til at sige de ting højt, som jeg aldrig har sagt før, fortæller hun.
Med to selvmordsforsøg i bagagen har hun oplevet, hvilke konsekvenser det har ikke at få hjælp hurtigt. Derfor bekymrer det hende, at ventelisten kun er blevet længere, siden hun selv stod på den.
- Jeg er jo ikke den eneste, der er selvmordstruet, når jeg ikke bliver hørt og set. Vi er i bund, når først vi beder om hjælp og husker, hvad der er overgået os, siger hun.
Socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) anerkender udfordringen hos Center for Seksuelt Misbrugte. Derfor har regeringen sat ekstra penge af til at få ventelisterne ned, så flere hurtigere kan komme i behandling, oplyser hun til DR.
- Min ambition er at få ventetiderne bragt gevaldigt ned. Og jeg vil gerne kunne se det af tallene allerede næste år, siger Pernille Rosenkrantz-Theil (S).
I år kan centrene samlet søge 25,8 millioner kroner fra SSA-puljen. Det er næsten dobbelt så mange penge, som de har kunnet søge de forgangne år.