Britta Nielsen er landet i Københavns Lufthavn

Den svindelmistænkte kvinde og en medsigtet mand er nu i politiets varetægt.

Den svindelmistænkte Britta Nielsen ventes at skulle i grundlovsforhør enten i dag eller i morgen. (© DR Nyheder)

Efter en lang flyvetur hjem fra Sydafrika med en mellemlanding i Qatar er den svindelmistænkte Britta Nielsen fredag landet i Københavns Lufthavn.

Hun er nu officielt i dansk politis varetægt.

Det samme gælder den hælerisigtede mand, der også fik lov til at rejse ud af Sydafrika i går, oplyser Statsanklageren for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet.

DR Nyheder har tidligere i dag talt med Britta Nielsens forsvarsadvokat, Nima Nabipour, som oplyste, at han har bedt om at være til stede, når hans klient bliver anholdt af dansk politi.

Spiste frokost med medsigtet i lufthavnen

Britta Nielsen har været internationalt efterlyst, efter svindelmistanken mod hende opstod, og hun blev anholdt i Sydafrika i mandags. I går var hun for retten i Johannesburg.

Her tilkendegav den 64-årige kvinde via sin sydafrikanske forsvarsadvokat, at hun var parat til at vende frivilligt tilbage til Danmark sammen med danske betjente, uagtet at sigtelserne mod hende kan blive udvidet efter hjemkomsten.

Den frivillige hjemvenden var på forhånd klappet af mellem forsvaret og anklagemyndigheden i Sydafrika, ligesom den danske anklagemyndighed havde været inde over aftalen.

Det afkortede processen med at få den 64-årige kvinde hjem, da man dermed kunne gå uden om de sædvanlige juridiske og diplomatiske udleveringsprocesser, som kan trække i langdrag.

Britta Nielsens sydafrikanske forsvarsadvokat fortæller, at hun efter retsmødet i følgeskab med politiet kørte til en domstol omkring en time derfra.

Her skulle en medsigtet mand i sagen for retten, og Britta Nielsen sad og ventede på, at hans retsmøde var overstået. Hans sag endte også med, at dommeren sagde god for at lade ham rejse frivilligt til Danmark.

- Derefter kørte de sammen til lufthavnen. Her fik de en god frokost og ventede i et venterum, indtil de fløj til Doha, hvor de mellemlandede, fortæller forsvarsadvokat Piet Du Plessis.

Skal i grundlovsforhør

Senest 24 timer efter anholdelsen skal Britta Nielsen og den hælerisigtede mand i grundlovsforhør, hvor en dommer skal tage stilling til, om de skal varetægtsfængsles.

Grundlovsforhøret skal derfor finde sted senest i morgen.

Kvinden er endnu kun sigtet i sagen, og hendes advokater har endnu ikke ønsket at oplyse, hvordan hun forholder sig til sigtelsen om, at hun har franarret Socialstyrelsen og Børne- og Socialministeriet mindst 111 millioner kroner i tilskudsmidler.

Manden er sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed ved at have modtaget værdier for mindst 3,6 millioner kroner i form af penge og jordlodder med ejendomme fra Britta Nielsen.

Ifølge arrestordren på manden, som DR Nyheder er i besiddelse af, er han desuden mistænkt for at have overført sammenlagt 472.000 kroner fra sin bankkonto i Sydafrika på et tidspunkt, hvor han ifølge den danske anklagemyndighed burde have vidst, at pengene kunne stamme fra det formodede svindeludbytte.

Manden er modsat Britta Nielsen beskyttet af navneforbud. Det samme gælder to kvinder, der også er sigtet for hæleri i sagen.

Den hælerisigtede mands forsvarsadvokat, Henrik Dupont Jørgensen, oplyser, at hans klient nægter sig skyldig.

Kurator har spørgsmål til svindelmistænkt

Ud over den strafferetlige efterforskning, der kører hos Statsanklageren for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, er der andet arbejde i gang med at få klarlagt, hvad der er blevet af det formodede svindeludbytte.

Britta Nielsen er blevet begæret konkurs af den danske stat, og derfor er der indsat en kurator, som forsøger at finde ud af, hvor pengene kan være blevet af.

Kurator Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten har en række spørgsmål, som han håber, at den 64-årige kvinde kan og vil hjælpe med at svare på.

- Forhåbningen er, at hun gør det nemmere for os at sikre og tilvejebringe nogle af de aktiver, som vi trods alt tror må være tilbage ud af de ganske mange penge, der er forsvundet, siger Boris Frederiksen.

Målet er, at der ved sagens afslutning ikke må herske den mindste tvivl om, hvorvidt der kan stå et millionbeløb på en konto et sted, som kuratoren og bagmandspolitiet ikke kender til.

- Henset til sagens karakter vil det være uspiseligt for alle, siger kuratoren.