Britta Nielsen om sin svindel: 'Jeg faldt for en fristelse i systemet. Det blev en afhængighed'

I dag satte Britta Nielsen ord på, hvordan hun svindlede Socialstyrelsen.

Britta Nielsen, da hun blev fremstillet i retten i Sydafrika i november sidste år.

Det var økonomiske problemer på hjemmefronten og sygdom i familien, der fik Britta Nielsen til at begynde at svindle sin arbejdsplads.

Det fortalte hun i dag i retten.

Her er hun tiltalt for at have stjålet knap 117 millioner fra Socialstyrelsen.

- Jeg faldt for en fristelse i systemet og overførte de her penge for at få hjælp til økonomien. Vi havde svært ved at betale vores regninger, forklarede Britta Nielsen.

Hun talte sagt og stille i retten, men da anklageren spurgte ind til, hvorfor hun begyndte at svindle, blev Britta Nielsen helt stille.

Hun sad med ryggen til retssalens tilhørere, men man kunne se hende tørre tårer væk med et tørklæde, inden hun svarede anklageren.

- Min mand og jeg havde forsøgt med weekendarbejde, natararbejde og overarbejde for at få økonomien til at hænge sammen, forklarede hun.

Britta Nielsen husker ikke præcist, hvornår hun begyndte at overføre penge til sig selv, men det var efter, at familien havde købte et lidt for dyrt parcelhus i Hvidovre, fordi Britta Nielsens forældre var syge og skulle bo hos dem.

Hør mere om dagens retsmøde i podcasten 'Brittas bedrag' HER.

Særligt husker hun en overførsel fra 4. juli 1997, som bliver sat ind på en fælles konto tilhørende hende selv og hendes nu afdøde mand.

For via et kontoudtog fra banken opdagede han nemlig, at der var gået et højt beløb ind, som kom fra en pulje i Socialstyrelsen.

- Så fortæller jeg ham, hvad jeg har gjort. Han bliver vred og forskrækket, og jeg lover ham at sende pengene tilbage, sagde Britta Nielsen.

'Det blev en afhængighed'

Britta Nielsen sendte dog aldrig pengene fra 1997 retur.

Hun beholdt dem, og hun lavede flere overførsler.

Derfor oprettede hun en konto i Danske Bank i stedet for Nordea, som familien ellers brugte som bank, og hun fik en postboks på et posthus i Hvidovre.

På den måde kom overførslerne ikke direkte ind på familiens konti, og hun kunne få post og kontoudtog fra Danske Bank, uden at hendes mand fik kendskab til det.

- Jeg dækker en del af de udeståender, som vi har, via pengene. Jeg har det simpelthen skidt med det, jeg har lavet. Også i forhold til min mand, at jeg bedrager ham på den her måde, sagde hun fra retssalens midterste stol.

Britta Nielsens søn, Jimmy Hayat, er også med i retten under sagen. Han er sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed. (© DR Nyheder)

Din mand dør i 2005. På det tidspunkt har du overført 10 millioner. Hvordan kunne du overhovedet holde det hemmeligt for ham?, spurgte anklager Kia Reumert.

- Jeg ved ikke, hvordan han har kunnet undgå at opdage det. Men vi talte ikke så meget om det. Han havde ikke føling med økonomien, var Britta Nielsens svar.

Hun forklarede også, at det på det tidspunkt også var blevet en afhængighed for hende at få udbyttet fra svindlen.

- Jeg begynder at bruge penge på mig selv og på det, som mine børn har drømt om, men ikke har fået, lød det.

Forklaring: Tog kun overskydende penge

Britta Nielsen forklarede, at sygdom på det tidspunkt havde fyldt meget i hendes familie.

Hendes forældre har begge været syge, og hendes mand havde inden sin død fået en hjerteoperation, og derfor ville hun gerne være god ved sine børn og familien, fortalte hun.

- Så jeg tager nogle penge og bruger dem på at være god ved mine børn og er god ved min familie, lød det.

Ifølge Britta Nielsen var der ofte projekter, der fik penge fra satspuljen, men aldrig brugte de afsatte midler.

Faktisk så hun igen og igen penge stå ubrugt hen, fortalte hun i dag. Og det var kun de penge, hun tog, fortalte hun i retten:

- Pengene var ikke blevet udmøntet. De var ikke kommet ud at arbejde. De var kommet retur fra projekter, der ikke skulle bruge dem. Det er den tilgang, jeg har haft til at tage de her penge, sagde Britta Nielsen.

- Jeg har ikke taget penge fra projekter, som ville blive gennemført.

Britta Nielsen har erkendt svindel for et trecifret millionbeløb, og hun beklagede i dag i retten, at hun havde taget penge.

Hun fortalte, at det blev en form for trang for hende. Når hun så penge, der stod ubrugt, fik hun trang til at tage dem, selvom hun reelt ikke har lyst til at tage dem og er bange for at blive opdaget.

- Det fortsætter, fordi jeg sætter mig i nogle forhold, hvor jeg føler mig nødsaget til at betale. Jeg har skaffet heste, som jeg er nødt til at fodre og træne. Jeg har biler, der skal serviceres, angav Britta Nielsen som nogle af forklaringerne på, hvorfor hun ikke stoppede svindlen.

Afhøringen af hende fortsætter i morgen.

Her vil også forsvarer Nima Nabipour have mulighed for at stille spørgsmål til Britta Nielsen.