Britta Nielsen for retten i Sydafrika: Forsvarer og anklager er enige om udlevering

To domstole tager i dag stilling til, om de anholdte i svindelsagen kan udleveres til Danmark.

Her ses Britta Nielsen i retten i Randburg. (Foto: Trine Maria Ilsøe © DR Nyheder)

I dag er den svindelmistænkte Anna Britta Troelsgaard Nielsen, som selv kalder sig for Britta Nielsen, for retten i Sydafrika.

Her har hun via sin forsvarsadvokat tilkendegivet, at hun er parat til at lade sig udlevere, uagtet at sigtelserne mod hende i Danmark kan blive udvidet, når hun kommer hjem.

Det er en af de juridiske stopklodser, der normalt kan få en udlevering til at trække ud.

- Parterne har forhandlet og er nået til enighed om, at den anklagede ønsker at returnere til Danmark hurtigst muligt, siger hendes sydafrikanske forsvarsadvokat, Piet du Plessis, i retten.

Forsvarsadvokaten foreslår, at hans klient bliver løsladt og eskorteret til lufthavnen allerede senere i dag, så hun kan blive sat på et fly til Danmark.

Anklageren i sagen erklærer sig enig i, at Britta Nielsen kan blive fløjet til Danmark i dag, hvis dommeren vælger at efterkomme ønsket.

Forsvarsadvokat Piet du Plessis taler med sin klient. (Foto: Trine Maria Ilsøe © DR Nyheder)

Flyttet fra arrest til domstol

Den 64-årige kvinde er mistænkt for at have udbetalt tilskudsmidler for mindst 111 millioner kroner til sig selv, mens hun var ansat i det offentlige.

Hun blev tidligere i dag ført fra en arrest i Pretoria til domstolen cirka 50 kilometer derfra i Randburg i Johannesburg.

Her sad den svindelmistænkte dansker i en celle i retssalens kælder, mens hun ventede på at komme for en dommer. Cirka et kvarter før retsmødet blev hun ført op ad en trappe og ind i retssalen.

Iført en mønstret bluse og med kortklippet, sortfarvet hår sidder sagens hovedperson netop nu på en bænkerække i retten, hvor hun før dommerens ankomst nåede at udveksle et par lavmælte sætninger med sin forsvarsadvokat.

Anklager fik ordet først

Da retsmødet begyndte, gennemgik dommeren indledningsvist en række formalia om pressens adgang til at filme retsmødet.

Derefter fik anklageren i sagen ordet. Han gennemgik sagens detaljer, herunder at kvinden er blevet anholdt på anmodning fra Danmark.

Han fortalte også, at anklagemyndigheden og forsvaret er enige om, at Britta Nielsen kan udleveres til Danmark.

Den udmelding bekræftede kvindens forsvarsadvokat, Piet du Plessis, da han efterfølgende fik ordet. Via forsvarsadvokaten erklærede kvinden sig som nævnt indforstået med, at hun efter sin tilbagevenden til Danmark kan blive sigtet for mere, end hun er i dag.

Mand vil også udleveres

Det samme gælder ifølge forsvarsadvokaten for den hælerimistænkte mand, som sidste tirsdag blev anholdt, da han forsøgte at rejse ud af den internationale lufthavn i Johannesburg på en envejsbillet.

Modsat Britta Nielsen er manden beskyttet af navneforbud.

Han er mistænkt for at have modtaget penge, jordlodder og ejendomme for sammenlagt mindst 3,6 millioner kroner. Penge, som ifølge den danske anklagemyndighed menes at stamme fra det formodede svindeludbytte.

Ifølge anklagemyndigheden flyttede manden desuden kort før sin anholdelse knap en halv million kroner fra sin sydafrikanske bankkonto. Af arrestordren på manden fremgår, at han overførte pengene ad tre omgange på et tidspunkt, hvor han burde have vidst, at pengene kunne stamme fra en forbrydelse.

Ligesom Britta Nielsen skal han efter planen også have sin udleveringssag behandlet i dag. Det sker dog i en anden ret, der ligger i Kempton Park lige nord for den lufthavn, hvor han blev anholdt.

Handler alene om udlevering til Danmark

Den tidligere kontorfuldmægtig blev anholdt tidligt mandag morgen. Hun befandt sig på et hotelværelse i en forstad til Johannesburg, hvor hun uden dramatik overgav sig til de sydafrikanske betjente, der kom for at arrestere hende.

Efterforskere fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) var med, da kvinden blev anholdt.

Anholdelsen var kulminationen på halvanden måneds efterforskning af den formodede svindelsag, international eftersøgning af den hovedmistænkte og politisamarbejde på tværs af to kontinenter.

Ved middagstid samme dag var Britta Nielsen for retten første gang.

Her var spørgsmålet ikke, om hun er skyldig eller ej. Hun blev faktisk slet ikke bedt om at forholde sig til sigtelsen under mandagens retsmøde.

Skyldspørgsmålet ventes heller ikke at blive berørt på retsmøderne i dag.

Det er i denne ret, torsdagens første retsmøde udspiller sig. (© DR Nyheder)

FIRE PERSONER ER SIGTET I SAGEN:

  • Anna Britta Troelsgaard Nielsen er hovedmistænkt.

  • Manden der er anholdt i Sydafrika er sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed, da han menes at have haft en hovedrolle i brugen af tilskudsmidlerne. Danmark vil have ham udleveret.

  • To kvinder er desuden sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed, da de også mistænkes for at have fået del i det formodede svindeludbytte.

  • De tre hælerisigtede er beskyttet af navneforbud.

Skyldspørgsmål behandles i Danmark

Når Britta Nielsen og den hælerimistænkte på et tidspunkt kommer til Danmark, skal de stilles for en dommer inden for 24 timer.

Dommeren skal afgøre, om de fortsat skal sidde varetægtsfængslet.

Det er først, når de er tilbage i Danmark, at der skal tages stilling til, om de er skyldige. Den hælerisigtede i at have spillet en hovedrolle i at formøble pengene. Og Britta Nielsen i at have misbrugt sin stilling i tilskudsforvaltningen til at begå underslæb i op mod 21 år.

Facebook
Twitter