Britta Nielsen vidnede i sine børns sag: 'Jeg troede ikke, de kunne komme i klemme'

Den svindeldømte kvindes tre børn er dømt for groft hæleri. De vil frifindes i landsretten, der lige nu behandler deres sag.

67-årige Britta Nielsen blev sidste år idømt seks og et halvt års fængsel for at have stjålet 117 millioner kroner over en årrække fra sin arbejdsplads Socialstyrelsen. (Foto: SIPHIWE SIBEKO © Ritzau Scanpix)

Håret er lidt længere. Det er samlet i en hestehale med en lyserød elastik. Hun har en rødlig skjorte og sorte bukser på. Hendes kondisko er blå, og under den let beskidte sål står der Ecco.

Hun sætter sig i midten af retslokalet i vidneskranken. Mikrofonen bliver tændt, og den lyser rød.

Hun nikker over mod stolene, hvor de tre tiltalte sidder.

- Er det Anna Britta Troelsgaard Nielsen, spørger dommeren.

- Ja, svarer hun stille.

- Som mor til de tiltalte er du ikke forpligtet til at afgive forklaring, siger dommeren.

- Nej, men det vil jeg.

- Du skal huske, at som vidne skal du tale sandt, siger dommeren.

- Det har jeg forstået. Jeg er nervøs og ked af denne her situation. Og jeg håber, at jeg kan give en baggrund for, hvorfor jeg sidder her i dag – og hvorfor mine børn gør, lyder det fra Britta Nielsen.

67-årige Britta Nielsen blev sidste år idømt seks og et halvt års fængsel for at have stjålet 117 millioner kroner over en årrække fra sin arbejdsplads Socialstyrelsen.

En stor del af pengene – omkring 50 millioner kroner – gik til hendes børn, døtrene Jamilla og Samina Hayat og sønnen Jimmy Hayat.

Sidste år fik de alle fængselsstraffe for groft hæleri. Retten i Glostrup fandt det bevist, at børnene måtte have været bekendt med sandsynligheden for, at værdierne stammede fra kriminalitet, og at de accepterede det.

Men det nægter børnene. De vil frifindes, og derfor kører sagen i dag i Østre Landsret.

'Jeg vil fortælle den fulde sandhed'

Da Britta Nielsens tre børn sidste år sad på anklagebænken i Retten i Glostrup, var deres mor også indkaldt som vidne.

Men da dommeren dengang oplyste, at hun ikke havde pligt til at vidne mod sine børn, valgte hun ikke at gøre det.

Offentligheden fik derfor ikke en forklaring fra Britta Nielsen selv om børnenes forbrug. Hun ønskede heller ikke at fortælle om det under sin egen straffesag.

Men nu hvor sagen er i landsretten, er holdningen anderledes.

- Jeg manglede baggrundsviden om, hvad det ville betyde at vidne mod mine børn. Som mor har jeg ingen intention om at gå imod mine børn. Jeg vil gerne sige sandheden og den fulde sandhed, siger hun stille i retten.

De to ældste børn kigger på hende, mens Britta Nielsen afgiver forklaring. Den yngste, Samina Hayat, kigger sjældent op på sin mor.

Britta Nielsen fortæller, at der er kommet et skel mellem hende og børnene de seneste tre år.

- Jeg snakker jævnligt med min søn, og lidt men ikke så meget med mine døtre. Min yngste snakker jeg ikke så meget med, som jeg gerne ville, siger hun med grødet stemme.

- Jeg elsker dem alle sammen lige meget.

Hun ser dog en gang imellem børnene og børnebørnene, når hun er på ledsaget udgang fra det fængsel, hvor hun afsoner sin straf.

'Jeg skabte mig selv som et monster'

Under Britta Nielsens egen straffesag fortalte hun, at hun begyndte sin svindel i Socialstyrelsen, fordi hun havde svært ved at få sin privatøkonomi til at hænge sammen.

Familien bosatte sig i et lidt for dyrt hus i Hvidovre, fordi begge Britta Nielsens forældre var syge. Hun havde dengang svært ved at betale sine regninger.

Den forklaring gentager hun i dag.

Hun fortæller samtidig, at hun gerne ville give sine børn alt, hvad de pegede på.

- Da de samlede på brevpapir og viskelædere, så sørgede jeg for det. Det var også mig, der satte det i orden. Jimmy var mere til elektronik. Han fik alt muligt, og det var mig, der købte det.

- Jeg skabte mig selv som et monster, som skulle have det nyeste og bedste til mine børn.

Britta Nielsen flygtede efter det blev klart, at den mangeårige svindel blev opdaget. Hun blev dog anholdt i Sydafrika, og efterfølgende udleveret til Danmark. Britta Nielsen fik sidste år seks og et halvt års fængsel for svindlen. (Foto: SIPHIWE SIBEKO © Ritzau Scanpix)

Bestemte fritidsinteresser

De omkring 50 millioner kroner, som børnene har fået, er blandt andet gået til dyre biler, ejendomme i Sydafrika og ikke mindst den yngste datters hestesport.

Samina Hayat begyndte at ride på morens opfordring, da hun var omkring otte-ni år.

- Jeg er bestemmende. Jeg har dirigeret rundt med mine børn, så det også har matchet, hvad jeg selv gerne ville som barn, siger hun.

Ifølge politi og anklagemyndighed er det Samina Hayat, som har modtaget flest penge fra sin mor. Hun har modtaget omkring 37 millioner kroner.

Pengene er primært gået til investeringer i hestesport i særligt Tyskland og Holland, hvor datteren red og havde firmaer i en periode.

Britta Nielsen fortæller i retten, at det var hende, der købte hestene til datteren, og det var også hende, der havde styr på driften i datterens firma.

- Hun havde ansvaret for, om hestene trivedes, og om de blev holdt ved lige.

- Interesserede hun sig for økonomi, spørger forsvarsadvokat for den yngste datter Christian Bjerrehuus.

- Nej. Jeg var heller ikke interesseret i driften, men jeg blev nødt til det.

Britta Nielsen forklarer også i retten, at hun spillede en vigtig rolle i sønnens eventyr i Sydafrika. Han har fået over 10 millioner kroner overført fra sin mor.

- Huset i Sydafrika er mit, selvom Jimmy havde fået det overdraget. Det var så han kunne holde opsyn.

- Jeg dirigerede min mand, og jeg dirigerede mine børn - og hvis de var for stille, så forsøgte jeg at tage affære på deres vegne. Det er ikke i ond hensigt, og kunne jeg gøre det om, ville jeg give dem mere selvstyre, fortæller hun.

'Sig det ikke til de andre'

I retten fortæller Britta Nielsen, at de tre børn ikke var involveret i, hvor mange penge de hver især fik.

- Jeg sagde til dem, når den ene havde fået noget, at de ikke behøvede at sige det til deres søster eller bror. I er gode børn, I vil ikke være misundelige, men I behøver ikke at sige det til dem, siger hun under retsmødet.

- Hvorfor var det hemmeligt, spørger sønnens forsvarsadvokat.

- For at skjule hvor mange penge, der egentlig var i omløb, siger Britta Nielsen.

Flere gange undervejs tørrer Britta Nielsen sine øjne. Hun holder fast i, at børnene ikke kendte til svindlen, og at det er hende, der er kriminel.

- Jo flere år, der gik, jo mere blev jeg lullet ind i en tro på, at det gik jo godt, siger hun.

- Jeg har aldrig på noget tidspunkt troet, at mine børn kunne komme i klemme på grund af et bedrag, som jeg har lavet.

Der foventes dom i sagen i oktober.

Facebook
Twitter