Britta Nielsens yngste forklarede sig i retten: 5 vigtige pointer fra første retsdag

Britta Nielsens tre voksne børn har modtaget over 50 millioner kroner og nægter groft hæleri.

- Da jeg fandt ud af, at min mor havde gjort det her, så var det et lige så stort chok, som da min far gik bort, fortalte den yngste datter Samina Hayat i dag.

Tre søskende satte sig i dag på anklagebænken i Retten i Glostrup.

De er børn af 65-årige Britta Nielsen, der er dømt for millionsvindel i Socialstyrelsen.

I dag var første dag i retssagen mod de tre børn, der er tiltalt for groft hæleri ved til sammen at have modtaget over 50 millioner kroner fra deres mor. Penge, der menes at stamme fra hendes kriminalitet.

Retsdagen bød både på gensyn og kram mellem bror og søstre, der ikke havde set hinanden i halvandet år under brorens varetægtsfængling, en tårevædet forklaring og en forsvarer med rigtigt mange spørgsmål.

Vi har samlet fem vigtige pointer fra dag et, som bliver centrale for den videre sag.

1

Kendte børn til svindel? Ingen beviser for det

Den ene af sagens anklagere, Kia Reumert, lagde ud med at præsentere sagen. Og hun slog fast med det samme: Der er ikke noget i anklagemyndighedens bevismateriale, der indikerer, at de tre børn decideret har vidst, at deres mor, Britta Nielsen, stjal penge fra sit arbejde.

Anklagemyndigheden er ikke i besiddelse af sms'er, mails eller andet, der direkte beviser, at de havde viden om svindlen, sagde Kia Reumert.

Alligevel har man rejst tiltale mod børnene for hæleri.

- Man kan også være skyldig, hvis man uden at vide det, men ud fra omstændighederne må have anset det for at være overvejende sandsynligt, at pengene stammede fra kriminalitet, sagde anklageren.

Hun fortalte samtidig, at de har skåret beløbenes størrelse til efter forskellige kriterier, fordi Britta Nielsens samlede gerningsperiode har varet 25 år.

- Det siger sig selv, at børnene ikke skal tiltales for noget, som de har modtaget fra deres mor, da de var under 18 år.

- Og så er der sat en skæring ved den første store overførsel, som de har modtaget fra deres mor, forklarede anklageren.

Anklagerne anser det hele som én samlet forbrydelse, selvom pengeoverførslerne er sket uafhængigt af hinanden. Derfor er der i anklageskriftet medtaget beløb, som er ældre end ti år, og som derfor egentlig er forældede.

2

Samina Hayat: 'Mor sagde, der var styr på pengene'

Karina Jamilla Hayat (t.h.) skal i denne uge afgive forklaring i hælerisagen. Hun har i et interview fortalt, at de har modtaget penge til heste og en bil fra deres mor. (© Kanal 5/Discovery Networks Danmark)

Den yngste af Britta Nielsens døtre, 32-årige Samina Hayat, var den første af børnene til at give forklaring. Hun er også den, som er tiltalt for at have fået flest penge overført.

I alt 37 millioner kroner.

Og det var emotionelt for hende, fortalte hendes forsvarer Christian Bjerrehuus.

Han ville gerne være først til at stille hende spørgsmål, fordi Samina Hayat lider af angst. Det fik han lov til, og han spurgte om alt fra hendes barndom og opvækst til Samina Hayats rolle i hestefirmaer i Tyskland og Holland.

- Jeg har altid haft en god og tryg opvækst med forældre, der gik meget op i, at vi havde det godt og var i nogle trygge rammer. Vi har fået lov til at være børn rigtigt længe.

Samina Hayat fortalte også, at hun ikke spurgte særligt ind til økonomien i hestefirmaerne, selvom hun var ejer.

Det interesserede hende ikke, selvom hun på det tidspunkt var voksen. For "det havde mor styr på".

I nogle af bilagene kan man også se, at Britta Nielsens på sin e-mail får bekræftelse fra banken på, at der er betalt for en hest fra Samina Hayats firmakonto.

- Jeg har ikke været bekendt med de beløb, der blev overført. Det var min mor, der stod for det økonomiske, og jeg skulle passe min træning og min sport.

Men har du skrevet under på regnskaber?, spurgte advokat Christian Bjerrehuus.

- Ja, det kan jeg sagtens have gjort. Jeg var tryg ved at skrive under, for min mor var inde over alt, og der var ansatte, som jeg vidste, havde styr på det.

Samina Hayat forklarede generelt i lange og sammenhængende passager, men engang i mellem måtte hun tage et lommetørklæde i brug og tørre tårer bort. For eksempel, da hun skulle forklare om sin fars død i 2005:

- Han havde været syg med hjertet og gennemgår en operation, og dagen inden, at han skal hjem, går han bort, fortalte hun. Det var herefter, at Britta Nielsen ifølge børnene fortalte, at der var en arv.

- Jeg spurgte ikke mere ind til det. Min mor var min største støtte, forklarede hun.

Derfor var det også en grådkvalt Samina Hayat, der svarede på, hvordan hun har det med sin mor i dag. Altså efter at svindlen er kommet for dagens lys.

- Da jeg fandt ud af, at hun havde gjort det her, så var det et lige så stort chok, som da min far gik bort. Alt hvad jeg troede og kendte, det smuldrede. Jeg ser ikke den samme person i dag, som jeg gjorde før, selvom jeg elsker min mor, sagde Samina Hayat.

3

WhatsApp-chat og smykker i bankboks

Familien kommunikerede blandt andet på WhatsApp. (Foto: © Phil noble, Scanpix)

Anklagemyndigheden løftede kun en lille del af sløret for, hvad de har af beviser i sagen.

Det er blandt andet kontoudtog fra både danske, tyske og hollandske konti, der viser pengesporet i årenes løb fra Britta Nielsen til hendes børn.

Derudover ved vi, at anklagemyndigheden vil bruge videoovervågning fra en Nordea-filial i Hvidovre til at vise, at de to døtre går i en bankboks tilhørende Britta Nielsen den 24. september 2018.

Dagen før er Britta Nielsen landet i Sydafrika, hun bliver undersøgt for mulig svindel af sit arbejde, men hun er endnu ikke meldt til politiet. Men døtrene tog bare forbi banken for at hente smykker, forklarede Samina Hayat i dag:

- Vi er på vej i Fields og stopper ved banken. Min søster skal bruge smykkerne til et bryllup i Tyskland.

Søsteren er den ældste datter, Jamilla Hayat. Og hendes advokat Peter Secher tog i morges ordet i forhold til en central WhatsApp-samtale, der er bevis i sagen.

Britta Nielsens søn (i baggrunden) hjalp til i en kokkekonkurrence den 6. oktober 2018 i Sydafrika. På det tidspunkt havde Britta Nielsen fortalt sønnen, at hun havde stjålet fra sit arbejde. Foto: Facebook

- Der er en samtale i hele familien over den her app, og jeg mener, at der mangler nogle dele af samtalen. Blandt andet nogle 'emojis' (smiley-ikoner, red.), som kan vise, i hvilken sammenhæng ting er skrevet, sagde Peter Secher.

Det tyder altså på, at en WhatsApp-beskederne skal bruges til at dokumentere, hvad der er blevet talt om i familien.

Ifølge anklagerne er den på 1.600 linjer - altså en meget lang samtale.

Peter Secher gjorde også retten opmærksom på, at 35-årige Jamilla Hayat har opgivet nogle af de modtagne beløb til Skat.

- Og så er der betalt gaveafgift af dem.

- Der er også oprettet et gældsbrev vedrørende en bil, nemlig en Range Rover, som jeg ikke mener, er taget med i det materiale, som retten har, sagde han.

4

Børn gjorde mor til enearving efter fars død

De to døtre fortalte allerede i 2018 i et interview på Kanal 5, at de havde fået at vide af deres mor, at der var både en arv, livsforsikring og nogle investeringer efter deres fars død.

Det gentog Samina Hayat i dag:

- Selvom vi ikke var inddraget i økonomi, så er det klart, at jeg er klar over, at der er nogle udgifter – også til heste. Så da min far dør, spørger jeg min mor, hvordan hun vil klare det. Så siger hun, at far har efterladt en arv, der er en livsforsikring og investering i aktier og obligationer, og at det skal jeg ikke bekymre om.

Tænker du, at det er underligt?, spurgte hendes forsvarer Christian Bjerrehuus.

- På ingen måde. Min mor er den person, jeg stoler allermest på i verden, sagde Samina Hayat grådkvalt. Og rettede derefter sig selv.

- Eller det var hun.

Mange af pengeoverførslerne til Jimmy Hayat gik til sydafrikanske konti. Her købte han og Britta Nielsen ejendomme. Det har været svært at få oplysninger fra sydafrikanske myndigheder, fortalte anklageren i dag.

Anklageren pointerede derefter, at Britta Nielsen slet ikke kunne arve faren uden børnenes tilladelse, fordi de to ikke var gift. Hun fremviste derfor et dokument, hvor de tre børn har skrevet under på, at Britta Nielsen bliver enearving efter faren.

Kan du huske det dokument?, spurgte anklager Lisbeth Jørgensen derefter.

- Nej, jeg kan ikke huske det. Jeg var i chok lige efter min fars død, forklarede Samina Hayat.

Et andet dokument fra skifteretten i 2006, som anklageren viste, opgjorde boet efter faren til at have en værdi på i alt 290.000 kroner. Men det dokument havde Samina Hayat aldrig set, og de snakkede ikke om arvens størrelsen, sagde hun.

- Det var der ingen, der talte om. I hvert fald ikke med mig.

Helt generelt, hvor forestiller du dig så, at pengene, du får, kommer fra?

- Altså, igen - jeg har aldrig forholdt mig til det. Jeg har ikke skullet forklare det før. Jeg har slet ikke tænkt over, hvor meget der står og ikke står på mine konti, sagde Samina Hayat.

5

Britta Nielsen og folk fra hesteverdenen vidner

Foto: Arkiv, DR

Efter dagens præsentation af sagen, har vi fortsat ikke fået det fulde overblik over, hvilke beviser anklagemyndigheden kommer til at præsentere.

Vi ved heller ikke præcist, hvem der er indkaldt som vidner. Men vi fik et par indikationer i løbet af dagen.

For eksempel var Britta Nielsens advokat Nima Nabipour til stede i retten. Han smilede lidt mystisk, da vi inden retsmødet spurgte ham om, hvorfor han var der. Under retsmødet kom det frem, at Britta Nielsen via sin advokat har sagt ja til at vidne i sagen.

Det er ellers ikke noget, han har pligt til, fordi det er hendes nærmeste, der er tiltalt.

Det kom også frem, at der er indkaldt vidner fra hesteverdenen. Det gælder blandt andet to bogholdere fra det tyske stutteri Schokemöhle, hvor Samina Hayat boede og trænede.

Her er der overført i alt 35 millioner kroner fra Britta Nielsen.

Samtidig kommer der en 'medarbejder', som var med til at styre økonomien i Samina Hayats hestefirma i Holland.

Vi har ikke fået det fulde overblik over dem endnu.

Men vi ved, at Britta Nielsen skal vidne, og at der er indkaldt nogle vidner fra netop hesteverdenen og med tilknytning til Samina Hayats selskaber og ophold i Tyskland/Holland.

Vi ved, at forsvarerne indtil videre i alt har indkaldt syv vidner.

Jimmy Hayat er også tiltalt for at have været i besiddelse af børnepornografisk materiale, da han landede i København i selskab med dansk politi efter at være blevet anholdt i Sydafrika.

Derfor er der også indkaldt et vidne fra Rigspolitiets Cybercrime Center, som har kigget billedmaterialet igennem og skal forklare om det.

Der forventes dom i slutningen af marts eller start april.

På DRTV kan du streame programmet 'Kriminelt: Sagen mod Brittas Børn'.

Har du glemt, hvordan sagen om millionsvindel i Socialstyrelsen begyndte? Så læs her: