Brøndby-fan fængslet for trøjetvang i S-tog: 'Han havde et smørret smil'

Minister er parat til at skærpe indsatsen over for fodboldbøller.

Brøndby-fans på tribunen i Parken i opgøret mod FCK søndag. I forbindelse med kampen blev der smadret sæder, kastet med sten og FCK-fans blev truet. (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

Tømmernændene efter balladen i forbindelse med Brøndbys nederlag på 4-1 i Parken søndag til FCK er stadig ikke aftaget.

Mere end 100 sæder i Parken blev ødelagt, politiet har oprettet syv sager om vold mod betjente, og i dag blev en Brøndby-fan fremstillet i dommervagten i Københavns Byret.

Den 25-årige er sigtet for røverier, fordi anklagemyndigheden mener, at de tre FCK-trøjer og et halstørklæde, som han ifølge sigtelserne truede sig til i S-toget, har status som trofæer.

Manden erkender sig skyldig i ulovlig tvang, men han afviser, at der skulle være tale om røveri. Han afviser, at han tog trøjer og tørklæder som trofæer.

- Jeg var sur og ophidset over, at vi havde tabt, og så var der en, der råbte "god tur hjem", og så blev jeg sur, fortæller han i retten.

Modtog dødstrusler efter video

Manden havde selv henvendt sig til politiet, efter at et videoklip, hvor han truer en FCK-fans, er blevet delt på sociale medier.

- Jeg tager halstørklædet af ham, men jeg rørte ham ikke. Han havde et smørret smil, men jeg ved godt, at det ikke undskylder det.

Manden har, siden optagelsen blev delt, modtaget 20-30 dødstrusler, fortæller hans forsvarer.

Weekendens ballade får nu også justitsminister Mattias Tesfaye (S) til at varsle hårdere kurs mod fodboldvold.

- De 99 procent af os går jo på stadion for at være til fest og se fodbold, og så er der en procent, der bruger vores fodboldkampe som en kulisse til vold, siger han.

- Det er selvfølgelig fuldstændigt uacceptabelt, siger ministeren.

Han oplyser, at han hurtigst muligt vil indkalde "fodboldens aktører" til møde om, hvad man kan gøre.

Venstre har i denne uge fremlagt en række forslag, der blandt andet vil låne værktøjer fra bandepakken til at give fodboldbøller dobbelt straf.

Desuden foreslår partiet, at det såkaldte hooliganregister, der bruges til at udelukke ballademagere, skal kunne give karantæne i op til ti år. I dag kan registreret i særlig grove tilfælde give udelukkelse i op til fire år.

Forslag: Ballademagere skal hurtigere i register

Divisionsforeningens formand, Claus Thomsen, mener, at politiet skal have lettere ved at indlemme folk i hooliganregistreret.

- Vi synes, at det er et rigtig godt værktøj. Kan det anvendes mere, så synes vi, at man bør gøre det, siger han.

- Vi er rigtigt glade for, at politiet har den mulighed, både fordi registeret dels forhindrer folk i at komme på stadion, men også fordi det rummer muligheden for, hvis man står i det, så kan man heller ikke komme inden for en vis radius af stadion, når der er fodboldkamp, siger Claus Thomsen.

Fanklub: Man skal ikke kunne komme i register for småting

I FCK's fanklub tager formand Lars Thor Jensen umiddelbart godt imod forslaget.

- Så længe, at retssikkerheden er i orden, og man sikrer sig, at det er de rigtige, man rammer, så hilser vi sådan et forslag velkommen, siger Lars Thor Jensen.

Han mener dog, at det er vigtigt, at der er en bagatelgrænse for, hvad der skal til for at komme i registret. Her foreslår, at det skal dække vold og hærværk, men det kan være mere flydende, når en fan i kådhed kaster en øl.

- Der skal være en eller anden form for regulering, så man ikke bare hiver alle folk ind i registret, siger han.

Udelukkelse af udebanefans

En anden mulighed, der er blevet talt om, er permanent at udelukke udebanefans i "problemkampe", når for eksempel hovedstads-rivalerne FCK og Brøndby mødes.

Den løsning vil justitsminister Mattias Tesfaye (S) dog helst undgå.

- De sidste kampe mellem Brøndby og FCK er faktisk afviklet uden udebanefans, og det, synes jeg selv, er lidt sørgeligt. For jeg synes, at det er en del af fodbolden, at vi har tilskuere på begge sider af hegnet, når der er kamp, siger han.

- Vi skal ikke ende i en situation, hvor vi for al fremtid ikke har udebanefans på de danske fodboldstadions. Det ville være virkelig ærgerligt, siger ministeren.

Minister kalder opførsel i S-tog 'fuldstændig forkert'

Derfor tager han også vel imod alle forslag, der kan redde stadionoplevelsen for de "99 procent, der vil have fest og fodbold", og frasortere den ene procent, der bruger kampene som en undskyldning for ballade.

- Vi skal gøre, hvad vi kan for at få slået ned på den ene procent, siger han.

- Derfor er jeg glad for, at fanklubber og de officielle klubledelser har været så hurtigt ude og så klart tage afstand fra de, der angriber politiet, smadrer sæder, begår hærværk, og også den kedelige episode, vi så i S-toget, hvor der var en Brøndby-fan, der opførte sig fuldstændigt forkert over for en FCK'er, siger Mattias Tesfaye.

I dag var den pågældende Brøndby-fan overrasket, da han modtog dommerens kendelse i Københavns Byret.

- Hvad? Skal jeg varetægtsfængsles? Jeg har samarbejdet hele vejen, lød det ifølge Ritzau fra den 25-årige.

Dommeren afviste dog at fængsle manden for røveri, som der er rejst sigtelse for. Han blev i stedet fængslet i 20 dage for ulovlig tvang.