Brøndby fjerner omstridt coronakort efter kritik fra styrelse

Efter kritik fra Styrelsen for Patientsikkerhed har man nu besluttet at fjerne det omstridte kort.

Det omstridte kort er nu fjernet fra hjemmesiden hos Brøndby Kommune. Kortet her er ikke det omstridte kort, men blot et kort over kommunen.

- Hvis det er meldingen fra Styrelsen for Patientsikkerhed, så trækker vi naturligvis kortet tilbage. Vi kommer stensikkert til at fjerne det kort her.

Så klar er meldingen fra kommunaldirektør i Brøndby Kommune, Peter Kjærsgaard Pedersen, da han forholdes en skriftlig kritik fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som styrelsen har sendt til DR Nyheder.

Kritikken kommer, efter at man i Brøndby har inddelt kommunen i små 'coronafirkanter' på et kort, som man har lagt op på kommunens hjemmeside.

Bor man i en meget rød firkant, så er der mange coronasmittede i området, mens lysere firkanter indikerer, at knap så mange er smittet i ens område.

Styrelsen for Patientsikkerhed er alt andet end begejstrede for Brøndby Kommunes coronakort.

- Vi kan ikke anbefale, at oplysninger om smittede på dette niveau offentliggøres. Dels er der risiko for, at smittede stigmatiseres, og dels er der risiko for, at man kan skabe en opfattelse af, at smitte med ny coronavirus binder sig til specifikke geografiske steder, når vi som samfund bedst forebygger smitte ved at overholde anbefalingerne om afstand, håndhygiejne m.v., skriver konstitueret enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, Bente Møller, i et skriftligt svar til DR Nyheder.

Kortet skulle efter planen opdateres én gang om ugen, når Brøndby Kommune modtager nye coronatal fra Statens Serum Institut og Styrelsen for Patientsikkerhed.

Den plan er nu skrottet.

Partier med skarp kritik

Heller ikke på Christiansborg var der den store begejstring af spore over modellen fra Brøndby.

- Man går rigtig tæt på borgernes privatliv og risikerer at udstille bestemte boligområder. Derudover er det jo unødvendigt. Vi har jo en smittesporingsenhed, der tager sig af den slags, lyder det fra sundhedsordfører for Enhedslisten, Peder Hvelplund.

Sundhedspolitisk ordfører hos Det Konservative Folkeparti, Per Larsen, frygtede tidligere i dag, at kortet i værste fald kunne komme til at være skadende for smittebekæmpelse og smitteopsporing i kommunen.

- Man kan jo risikere, at der er nogen, der ikke vil lade sig teste, fordi man kommer så tæt på (på kortet, red.). Det kan også have den uheldige konsekvens, at der nogen, der så siger, at nu er jeg udenfor det her område, så behøver jeg måske ikke at tage det så højtideligt.

Tilbage i Brøndby er man ked af forløbet.

- Vi burde måske have forudset, hvor stor en debat det her ville kaste af sig, siger Peter Kjærsgaard Pedersen, der øjeblikkeligt har bedt sine ansatte om at fjerne kortet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk