Brøndbys nyfødte er mest udsat for røg

Færre end én baby ud af 100 udsættes for røg i Skanderborg, mens næsten hver femte nyfødte i Brøndby lever i et røgfyldt hjem. Ingen børn bør udsættes for røg i hjemmet, mener Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen.

De færreste nyfødte udsættes for røg i hjemmet, men der er stor forskel på tværs af landets kommuner, viser nye tal fra Serum Instituttet. (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

Langt de fleste børn kommer til verden i røgfri hjem. Det viser netop offentliggjorte tal fra Børnedatabasen hos Seruminstituttet. Blot 4,7 procent af alle børn født i 2012 bor i et hjem, hvor de udsættes for tobaksrøg indendøre.Men der er stor forskel på, hvor mange nyfødte der udsættes for røg alt efter, hvor i landet et barn bliver født. Godt én procent af de nyfødte i Skanderborg Kommune udsættes for røg, mens der smøges i næsten hver femte hjem med en nyfødt i Brøndby.Stod det til Sundhedsstyrelsen og Sundhedsministeren, var der slet ingen børn, der voksede op med røg i hjemmet.- Der er 4.000 forskellige stoffer i tobaksrøg, der er sundhedsskadelige. Derfor anbefaler vi, ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt, at børn ikke udsættes for tobaksrøg, siger akademisk medarbejder Nina Krogh Larsen fra Sundhedsstyrelsen.Dataene i Børnedatabasen stammer fra de kommunale sundhedsplejerskers besøg hos nyfødte børn. Mere end halvdelen af alle danske hjem med nyfødte børn indgår i statistikken, som DR Nyheders Databaseredaktion har gennemgået.

Ryger, røg, nyfødt (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

Social ulighed giver mere røgHos sundhedsplejen i Brøndby Kommune kender man også tallene. Og det er alt for højt, siger fagchef for sundhedsplejen Pia Rønnenkamp.En undersøgelse har vist, at et barn på 2,5 år, der var vokset op i et hjem med hensynsfulde rygende forældre, der røg under emhætte og ud af vinduerne, havde stoffer fra cigaretter i kroppen, der svarede til at barnet selv havde røget 3-5 smøger om dagen, siger hun.Inge Haunstrup Clemmensen, Kræftens Bekæmpelse- Det handler meget om social ulighed i sundhed. Og den er høj i Brøndby. Det er mange uden uddannelse og uden arbejde. Det har stor effekt på, hvor mange der ryger.Når Pia Rønnenkamp og hendes sundhedsplejerskekollegaer besøger de nybagte mødre i deres hjem og konstaterer, at der ryges, så gør de meget for at undgå løftede pegefingre.- Men vi fortæller dem om konsekvensen og fortæller om målinger, der viser, det er skadeligt. Vi vejleder til at stoppe med at ryge eller til at ryge udendørs. Men man skal ikke tage fejl af, at fordi vi har stor social ulighed, så er der stor andel af rygere i kommunen.Dog tyder noget på, at andelen er faldende. Kommunens egne tal for 2011 viser, at der var røg i 25,9 procent af de nybagte børnefamilier. I 2012 var tallet, ifølge de nye Seruminstitut-data, faldet til 17,8 procent. Ifølge Pia Rønnenkamp kan forskellen dog også skyldes forskellige opgørelsesmetoder.Børn bør skånes for røgSelv om meget tyder på, at andelen af hjem, hvor nyfødte udsættes for røg, er faldende, mener Inge Haunstrup Clemmensen fra Kræftens Bekæmpelse, at ét nyfødt barn i et røgfyldt hjem er et barn for meget.- Ingen børn – og slet ikke nyfødte børn – bør udsættes for tobaksforurenet luft, siger hun og tilføjer:- Nyfødte er meget sårbare af flere grunde. Blandt andet fordi deres lunger og luftveje slet ikke er udviklet endnu. Tobaksrøg i omgivelserne øger risikoen for vuggedød.Og mange steder i landet har langt de fleste børnefamilier taget anbefalingerne om røgfri hjem til sig. Men forskellen mellem land og by træder frem i statistikken. Hvor de fem største byer i landet ligger under landsgennemsnittet på 4,7 procent, er rygning i hjemmet mere populært på øerne. Således ryger 14 procent af småbørnsfamilierne i hjemmet på Fanø, 12 procent på Læsø og 14 procent på Ærø.

røg, ryger,nyfødt (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

Passiv rygning svarer til 3-5 smøgerOg det ærgrer Inge Haunstrup Clemmensen, for nyere studier taler sit tydelige sprog om skadeligheden ved tobaksrøg.- Der kan komme meget høj koncentration af giftige stoffer i sådan et lille barn. En undersøgelse har vist, at et barn på 2,5 år, der var vokset op i et hjem med hensynsfulde rygende forældre, der røg under emhætte og ud af vinduerne, havde stoffer fra cigaretter i kroppen, der svarede til at barnet selv havde røget 3-5 smøger om dagen, siger hun.Inge Haunstrup siger videre, at stofferne er med til at gøre børnene fysisk dårlige. Og føler man sig skidt tilpas hele tiden, så får man ikke den bedste start i livet, siger Inge Haunstrup Clemmensen.Måske er det én af årsagerne til, at halvdelen af alle danskere mener, at det bør være en rettighed for børn at vokse op i et hjem, hvor de ikke er udsat for tobaksrøg. Det viste en undersøgelse fra Gallup foretaget for blandt andre Sundhedsstyrelsen i november.Færre børn udsættes for røgOm rygning i hjemmet er et stigende eller aftagende problem, kan de nye data fra Seruminstituttet ikke svare på, da opgørelsen på landsplan ikke tidligere er indberettet systematisk, forklarer Thomas Tjørnelund Nielsen fra Seruminstituttet.Men en spørgeskemaundersøgelse fra 2005 fra Statens Institut for Folkesundhed (SIF) viser, at andelen af 0-årige, der dagligt udsættes for passiv røg i hjemmet, udgjorde otte procent for drenges vedkommende og syv procent for piger.

Ryger, rød, nyfødt (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

Tobaksindustri: Rygerne er ansvarligeOg netop den oplysning glæder Tobaksproducenterne.- Rygere er helt klar over, at rygning er usundt, og røgen kan være generende. Derfor har de i stor udstrækning taget ansvaret for den generende røg, hvilket undersøgelsen bekræfter, siger direktør for Tobaksproducenterne Peder E. Jepsen.Uanset hvad er rygning i eget hjem de voksnes eget ansvar. Som sundhedsminister Astrid Krag (SF) siger via en mail fra hendes presserådgiver:- Det giver god mening at beskytte børn mod passiv rygning, og derfor er det også vigtigt, man er klar over, at der er en sundhedsrisiko, hvis man ryger indendørs. Men det er den enkeltes ansvar at gøre op, om man ønsker at følge anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen.DR Nyheder har rettet i artiklen d. 11/12 kl. 9.45. Rettelsen består i at udtage Glostrup Kommune af oversigten, da andelen af familier, hvor sundhedsplejersken har noteret 'ved ikke' i forhold til røg i hjemmet, udgjorde mere end 75 procent.

Facebook
Twitter