Bror til Balkan-veteran der slog forældre ihjel: Vi fik ingen hjælp

De veteraner, der ikke vil hjælpes, kan ikke tvinges, lyder det fra Veterancenteret.

Hjælpen til hjemvendte veteraner med psykiske problemer er utilstrækkelig.

Sådan lyder opråbet fra Thomas Kragh, der forrige sommer oplevede den værst tænkelige konsekvens af ubehandlede krigstraumer, da hans bror slog forældrene Kirsten og Jørgen Kragh ihjel.

- Vores oplevelse er, at når man bor i Jylland i det her område, så er der ikke nogen hjælp at hente fra Veterancentret, siger Thomas Kragh til DR Nyheder.

Han uddyber i DR-dokumentaren 'Hvorfor slog du mor og far ihjel' sin kritik af Forsvarets støtteordning Veterancentret, der er sat i verden for at give krigsveteraner og pårørende livslang støtte og behandlingstilbud.

Thomas Krogh oplever ikke, at der har været hjælp at hente.

Veterancentret stoppede med at henvende sig til hans bror, da den PTSD-ramte tidligere soldat ikke besvarede det indledende spørgeskema, hvor han skulle have gjort opmærksom på sine problemer.

- Jeg tænker, at veterancentret sikkert er til for at lave statistikker, og det er fint, men så skal vi have nogle andre til at hjælpe veteranerne, siger Thomas Kragh til DR Nyheder.

Veterancentret: Vi kan ikke tvinge nogen

Veterancentret vil ikke udtale sig om den konkrete sag. Men centrets nuværende chef Susanne Kiholm Lund siger, at hvis en veteran ikke vil indgå i et terapiforløb og have hjælp, så kan han eller hun ikke tvinges til det.

- Vi er selvfølgelig i dialog med psykiatrien, med lægen, med kommunen, vi er i dialog med alle de aktører, der er omkring veteranen, men vi kan ikke tvinge et menneske til en behandling, hvis ikke de vil samarbejde, siger Susanne Kiholm Lund.

Hun minder om, at den seks år gamle organisation i dag har flere tilbud til traumatiserede veteraner og deres familier. Blandt andet gruppeterapi, børnegrupper og samtaleterapi med den enkelte. Centret har også en behandling med virtual reality, hvor traumet bliver genbesøgt.

I samarbejde med forældrene og soldaternes fagforening, Hærens Konstabel og Korporal Forening, havde Lars Kragh i 2011 en aftale om udredning hos en psykiater.

Han blev diagnosticeret ham med Posttraumatisk Stress Syndrom, PTSD.

Det er en psykisk lidelse, som kan opstå, hvis en person har oplevet voldsomme begivenheder som for eksempel krig, ulykker, eller voldtægt.

Men på trods af flere indlæggelser på psykiatriske afdelinger sker tragedien alligevel i juni 2016, da Lars Kragh slår sine forældre ihjel med en økse.

I september i år blev han idømt en straf på tidsubestemt forvaring på Sikringsafdelingen i Slagelse.

DR Dokumentars fortælling af historien om familien Kragh bliver vist i aften klokken 20.30 på DR1.

Facebook
Twitter