Brostrøm aner lys for enden af corona-tunnellen: 'Man kan så småt glæde sig til at se sine klassekammerater'

Skoleelever og studerende på ungdomsuddannelser står først i køen, når restriktionerne lempes, siger Sundhedsstyrelsens direktør.

Søren Brostrøm på et af de pressemøder, hvor der sjældent er smil på læben. Måske det snart ændrer sig. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Det seneste år har leveret en overflod af dårlige nyheder på grund af corona-epidemien.

Budbringeren har ofte været Søren Brostrøm, der af samme årsag også er helt klar til at lade sygdom og restriktioner få mindre opmærksomhed.

- Jeg har været i gang i over et år med corona, så jeg trænger altså også til noget andet, siger direktøren for Sundhedsstyrelsen.

Og nu aner han med egne ord faktisk lys for enden af tunnellen, fordi vaccinerne flyder ind over grænserne, der ser ud til at være nogenlunde styr på virusvarianterne, og forårsmånederne så småt kan anes i horisonten.

I den her tid kommer glædelige budskaber selvfølgelig ikke uden forbehold, men Søren Brostrøm leverer et, der i første omgang er rettet mod de mange børn og unge i uddannelsessystemet.

- Jeg tror, at mange er ved at være godt trætte af, at de ikke kan komme i skole eller komme videre med deres gymnasie eller universitetsuddannelse, så jeg tror da så småt, man kan begynde at glæde sig til at komme hen og sidde i klassen igen og se sine skolekammerater, siger han.

Værtshuse må vente

En mulig dato for, hvornår det sker, får man ham ikke til at spytte ud med, men han vil gerne fortælle om rækkefølgen.

Og der er altså tale om godt nyt for dem, der er trætte af hjemmeskoling og fjernundervisning, mens det er knap så opmuntrende for alle, der bare gerne vil ud og drikke øl med vennerne igen.

- Det første, vi kigger på, er de små skoleklasser og andre uddannelsesinstitutioner, og noget af det sidste, der kommer, er nok det der med natværtshuse, siger han.

Han advarer derfor også imod, at man stirrer sig blind på myndighedernes vaccinationskalender.

Meget kan gå galt

For selvom den viser, at alle, der vil, kan have fået deres prik sidst i juni, så er der stadig en hel del ubekendte.

Det fik vi senest at mærke tidligere i dag, da medicinalfirmaet AstraZeneca meddelte, at leverancen af vacciner bliver forsinket.

- Det afhænger af, at alt går vel, og at vi får alle vaccinerne godkendt, og vi får så mange, som vi regner med. Og så skal vi også være sikre på, at de virker, siger Brostrøm.

- Vi ved, at de forebygger sygdom, men om de også forhindrer smittespredning, og gør det effektivt, det ved vi ikke endnu, siger Søren Brostrøm til P3 Nyheder.

Håber på sommer-kram

Han forstår, at coronatrætheden har meldt sig for længst, men minder om, at verden ikke har oplevet noget lignende coronapandemien i 100 år.

- Derfor tager vi heller ikke nogen chancer, når vi først begynder at genåbne. Vi kommer til at lette restriktionerne, når vi synes, at det er forsvarligt. For gør vi alt muligt vildt fra påske og frem til sommer, så epidemien pludselig skalerer igen, har vi ikke vundet noget ved det, siger han.

Er du en af dem, der savner at uddele store kram til alle, du møder, så leverede Søren Brostrøm - der selv savner det - en lidt nedslående prognose for et par måneder siden.

Den slags skulle man ikke regne med, før 2021 lakkede mod enden, lød det på et pressemøde.

Ikke at han nu vil love, det kommer til at ske før. Dertil har coronavirusset vist sig for uforudsigeligt med mutationer i både mink og mennesker fra England og Sydafrika.

Men håbet lever, også når man spørger direktøren for om ikke det hele så i hvert fald Sundhedsstyrelsen.

- Jeg håber, det bliver før, og at det bliver til sommer, siger Søren Brostrøm.