Brostrøm: Der er ingen tvivl om, at regionerne burde have fortalt os om overskredne ventetider

Sundhedsstyrelsen er ikke blevet informeret om overskredne ventetider på kræftoperationer i flere regioner.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, mener, at reglerne om indrapportering er "klokkeklare". (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, havde ikke hørt om de mange overskridelser af ventetider på kræftoperationer på Aarhus Universitetshospital, før DR fortalte om dem.

- Der er ingen tvivl om, at regionerne burde have fortalt os om de her ting, før vi så dem i medierne på linje med resten af offentligheden, siger han.

Hospitalet har ikke indberettet det til Sundhedsstyrelsen, hvis patienterne har accepteret den længere ventetid. Det samme har været praksis i Region Hovedstaden.

Ifølge flere eksperter, som DR har talt med, skal hospitalerne indrapportere til Sundhedsstyrelsen, når der sker en overskridelse af ventetider. Det gælder også, hvis patienten selv accepterer en overskridelse af ventetiden.

Sygehusene har en handlepligt

Søren Brostrøm fortæller, at regioner og sygehuse ikke kun skal indberette til Sundhedsstyrelsen, hvis de maksimale ventetider ikke bliver overholdt.

De har også en pligt til aktivt afsøge, om andre hospitaler i Danmark eller i udlandet har mulighed for at behandle patienten hurtigere.

- Der er en handlepligt, og det skal også dokumenteres i journalen. Det er ikke tilstrækkeligt bare at indrapportere, at patienten har samtykket til en behandling, som overskrider de maksimale ventetider, siger han.

Det er ikke patientens ansvar at bede om at undersøge andre behandlingstilbud. Det er sygehusets ansvar aktivt at gøre det, understreger Brostrøm.

'Reglerne er klokkeklare'

Det bekymrer Søren Brostrøm, at hverken Region Hovedstaden eller Aarhus Universitetshospital har indberettet overskridelser af ventetider, hvis patienterne selv er gået med til det.

- Reglerne er klokkeklare, og det har været gældende lov i mange år i Danmark. Hvordan man skal forstå reglerne – herunder den her handlepligt - er heller ikke nyt, det har vi drøftet med regionerne igennem årene.

Hvordan kan det her så ske?

- Det er jo sygehusenes ansvar at fortælle os om de lokale forhold, hvis der er udfordringer. Hvis ikke regionerne indberetter, som de skal, har vi ikke en jordisk chance for at gennemskue det.

- Vi har ikke set noget eller hørt noget fra regionerne før nu. De skal indberette til os, så vi som sundhedsstyrelse kan reagere på det.

Sundhedsstyrelsen har indkaldt alle fem regioner til et møde mandag, hvor sagen om de manglende indberetninger skal drøftes.