Brostrøm: 'Det er ikke bæredygtigt at fortsætte ad samme vej'

En kommission med den tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen i spidsen præsenterede i dag 20 forslag til, hvordan sundhedsvæsnet kan gøres mere robust.

Formand for Robusthedskommissionen, Søren Brostrøm, giver blandt andet en opsang til danskerne: Vi ryger og drikker for meget. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Der skal gøres noget, og det skal gøres nu: Ellers hænger sundhedsvæsnet ikke sammen i fremtiden.

Det er hovedbudskabet fra den tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, der på et pressemøde her til formiddag præsenterede konklusionerne fra den såkaldte Robusthedskommission.

- Vi skal gøre noget. Det er ikke bæredygtigt at fortsætte ad samme vej, lød det blandt andet.

Kommissionen kom med 20 forslag til, hvordan sundhedsvæsnet kan gøres mere robust i en tid, hvor der kommer flere og flere ældre, mens der mangler ansatte i sundhedsvæsnet.

Den udvikling ser ud til at fortsætte de kommende år, samtidig med at forventningerne til sundheds- og ældreområdet også bliver højere.

Hvis du gerne vil dykke ned i alle 20 anbefalinger fra kommissionen, kan du gøre det her:

Det er en cocktail, der kræver "gennemgribende ændringer" af sundhedsvæsnet, slår kommissionen fast. Den har færdiggjort sit arbejde før tid, og det er af en god grund, forklarer Søren Brostrøm.

- Vi har travlt med at få det løst. Vi er ikke en kommission, der kan sidde flere år og tygge på vores anbefalinger, siger han.

Succes giver forventningspres

Kommissionens fremskrivninger viser, at andelen af ældre over 80 år i år 2050 vil være fordoblet. I dag er fem procent af befolkningen over 80 år - om de knap 30 år vil det være 10 procent af befolkningen.

Enkelte steder i landet som eksempelvis Tønder Kommune og Lolland vil det være helt op til 20 procent ifølge fremskrivningen.

Baggrunden for det stigende antal ældre er egentlig en bragende succes, fremhæver Brostrøm.

Vi lever længere, fordi vi kan få god behandling i det danske sundhedsvæsen. Og vi har en voksende forventning til sundhedsvæsnet, fordi det er blevet så kraftigt forbedret over mange år.

- I de 30 år, jeg har været læge, har jeg set en helt ekstrem forbedring, siger Søren Brostrøm.

- Succesen giver også et forventningspres: Mere vil have mere. Er det bæredygtigt i fremtiden? Kan vi fortsætte den samme vej? Der er svaret nej, lød det fra den tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen.

Den nye vej kom Robusthedskommissionen med sine bud på. I alt er der 20 konkrete forslag fra kommissionen.

Forslagene er samlet i en rapport, som indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) på pressemødet tog i mod og kaldte "en moppedreng".

Ikke alle skal se specialisten

Et af de centrale konklusioner, som Søren Brostrøm fremhævede, er, at sundheds- og plejesektoren beskæftiger en større og større del den samlede arbejdsstyrke i Danmak.

I dag beskæftiger sektorerne cirka 10 procent af arbejdsstyrken.

Den udvikling kan ikke fortsætte, og derfor skal der skæres ned i mængden af behandling. Robusthedskommissionen konkluderer blandt andet, at 20 procent af al behandling i sundhedsvæsnet er unødvendig.Samtidig skal flere af os acceptere, at vi ikke altid skal ses af en specialist, når vi fejler noget.

Søren Brostrøm kom på dagens pressemøde med et eksempel: Hvis man i dag har ondt i ryggen eller knæet, besøger man først en højtuddannet speciallæge - sin praktiserende læge. Derefter kan man blive henvist videre til en anden speciallæge og måske få lavet en CT-scanning undervejs, som koster mange penge.

I fremtiden kan sådan et forløb eksempelvis starte et andet sted, påpegede Brostrøm:

- Det kan være rejsen skal starte hos en fysioterapeut eller en kiropraktor.

Slut med for meget hygge

En anden væsentlig ting er ifølge den tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen bedre forebyggelse.

Kort sagt: Vi ryger for meget, drikker for meget og spiser for usundt, konkluderer han.

- Det har vi altid hygget os med i Danmark og sagt, at det var særlig dansk hygge. Det går ikke, siger Søren Brostrøm:

Derudover venter der et stort arbejde med at forbedre arbejdspladserne i sundheds- og plejesektoren, så det bliver lettere at rekruttere og fastholde medarbejdere, pointerer han.

Kommissionen foreslår blandt andet, at flere faggrupper og flere forskellige medarbejdere skal tage del i vagter i ydertimerne, som er noget af det, der får blandt andet sygeplejersker til at forlade dele af sundhedsvæsnet.

Kommissionen blev nedsat i foråret 2022 af daværende sundhedsminister Magnus Heunicke (S) med opbakning fra et bredt flertal i Folketinget.

Kommissionen må ikke komme med forslag, der samlet set koster penge, ligesom den heller ikke må forholde sig til det sprængfarlige emne løn.

Skal sundhedsvæsnet fremtidssikres kommer det til at kræve, at der også bliver taget "upopulære beslutninger", siger Søren Brostrøm på pressemødet og henvendte sig direkte til Sophie Løhde.

Hun fik overrakt en trykt udgave af anbefalingerne som "en gave" på sin 40 års fødselsdag, som også er i dag.

Hun lover at tage - i hvert fald nogle af anbefalingerne - "fra papir og ud i virkeligheden":

I DR’s dokumentarserie 'Med livet i hænderne' kommer du tæt på læger, sygeplejersker og portører på Rigshospitalet, der også oplever i sundhedsvæsen under pres. En ny sæson er ude nu. Du kan se serien på DRTV og på DR1 onsdag kl. 21.25.

Med livet i hænderne