Brostrøm efter stort, dansk studie om mundbind: 'Vi anbefaler dem stadig'

Undersøgelsen kan ikke konkludere, om mundbind beskytter den raske bærer.

Mundbind er blevet en del af hverdagen herhjemme. Men virker de?

Det spørgsmål er efterhånden blevet diskuteret i flere måneder. Og lige netop det spørgsmål har verdens største undersøgelse af mundbind, der er dansk, undersøgt.

Resultaterne er blevet offentliggjort i dag, og de viser, at det er usikkert om mundbind beskytter den, der har det på, mod at blive smittet af andre.

Og den konklusion tager man til efterretning i Sundhedsstyrelsen, siger direktør Søren Brostrøm.

- Det er selvfølgeligt ærgerligt, at der ikke er en stor, flot konklusion om, at det enten virker fantastisk, eller at det ikke virker. Sådan vil man gerne have, at videnskab er. Men ofte er det sådan, at videnskabelige undersøgelser er inkonklusive som denne.

Det kommer dog ikke til at få betydning for Sundhedsstyrelsens anbefaling om brug af mundbind.

- Det her skal vi lægge sammen med alt muligt andet dokumentation, som vi har i forvejen. Det er sjældent, at et enkelt studie får os til at flytte bjerge.

- Mundbind har noget effekt, den er nok ikke voldsomt stor, det har vi heller aldrig sagt, og det er også derfor, vi siger, at det er et supplement, fortæller Søren Brostrøm.

Du kan læse mere om undersøgelsen i grafikken her. Artiklen fortsætter under den.

Vigtigt bidrag

Selvom konklusionen altså ikke er så klar, som man måske kunne have håbet på, så er det et vigtigt bidrag til forskningen om mundbind og Covid-19.

Det siger Karsten Juhl Jørgensen, der er overlæge og fungerende direktør for det Nordiske Cochrane Center.

- Det her er et veludført videnskabeligt studie, som er en vigtig brik i det puslespil, vi prøver at lægge, om effekten af masker.

Undersøgelsen er i dag blevet offentliggjort i det anerkendte amerikanske lægevidenskabelige tidsskrift Annals of Internal Medicine.

Der har tidligere været debat om undersøgelsen og dens konklusion. Flere store tidsskrifter har tidligere afvist det, hvilket fik nogle til at spekulere i både undersøgelsens videnskabelige grundland og konklusionen, og flere forskere ville have resultaterne offentliggjort.

Selvom studiet altså har været undervejs i et halvt år, så er det faktisk relativt hurtigt, siger DR's sundhedskorrespondent Peter Qvortrup Geisling.

- Og at et stort amerikansk tidsskrift nu offentliggør det gør, at vi kan stole på undersøgelsen.

Flere udfordringer

Alle tre eksperter er dog enige om, at der er flere faldgrupper og udfordringer ved studiet - som ved alt andet forskning.

For det første har studiet altså ikke undersøgt, hvilken effekt mundbind har for at beskytte andre mod smitte.

- En væsentlig begrænsning er, at studiet kun siger noget om effekten hos den, der har masken på. Mange mener, at den væsentligste effekt ses i forbindelse med syge, der undgår at smitte andre, siger Karsten Juhl Jørgensen.

Karsten Juhl Jørgensen er overlæge og fungerende direktør for det Nordiske Cochrane Center. (© dr)

Derudover er størrelsen på studiet også en udfordring. Selvom 6.000 personer måske lyder af meget, så skulle det have været meget større, hvis konklusionen skulle have mere klar, forklarer han.

Undersøgelsen blev også lavet i april og maj - altså før kravet om mundbind. Og ifølge Søren Brostrøm er det interesante netop det store billede.

- Om det giver noget ekstra epidemikontrol, hvis vi alle går med mundbind. Det er derfor, vi anbefaler det. Og der mener vi stadig, at vi har dokumentation til at sige, at det giver ekstra epidemikontrol.

Afgør ikke kampen

Søren Brostrøm roser dog forskerne bag studiet for at gennemføre det og udgive resultaterne - også selsom resultaterne er usikre.

Studiet bliver ifølge direktøren en del af alt den anden dokumentation på området, som de gør brug af i forvejen.

- Da epidemien startede, havde vi ikke særlig meget evidens om mundbind generelt og slet ikke om Covid-19. Det er også derfor, vi som sundhedsstyrelse har skiftet position i forhold til foråret, hvor vi ikke var tilhængere af mundbind. Men det er vi nu, og det er vi også efter det her studie, fortæller Søren Brostrøm.

Ifølge Karsten Juhl Jørgensen kan man dog konkludere én ting. Mundbind er et supplement til alle de andre ting, som efterhånden er blevet gode vaner for os - god hygiejne, afstand og sund fornuft.

- Masker kommer ikke til at afgøre kampen mod coronavirus.