Brostrøm i ny test-melding: 5.000 er ikke nok - vi skal over 10.000

Der er endnu ikke testet 2.000 personer for coronavirus på en dag, men Sundhedsstyrelsen snakker allerede om 10.000.

Søren Brostrøm mener, at Sundhedsstyrelsen måske i den seneste tid har været for dårlige til at kommunikere, at de gerne ville have testet flere. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Regionerne og sygehusene kæmper lige nu for at kunne teste 5.000 personer for Covid-19 om dagen.

Men før det for alvor er lykkedes, lufter Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, nu sine videre planer. 5.000 test om dagen er nemlig ikke nok. Nej, vi skal langt højere op.

- De 5.000 test om dagen skal gerne ske meget hurtigt, siger han i radioprogrammet P1 Orientering, få timer efter at Region Hovedstaden meldte, at de har materiel nok til at teste 2.500 om dagen i hvert fald de næste 14 dage.

- Og de 5.000 er nu. Det er ikke et spørgsmål om en uge eller flere - det er nu. Om en uge skal vi gerne være endnu højere, siger han.

I Norge har de indtil videre testet omkring 75.000 mennesker, og i Danmark har myndighederne indtil videre testet omkring 16.000. Men i Norge kæmper deres Søren Brostrøm-pendant allerede for markant flere test, selvom de længe har testet omkring 5.000 om dagen.

- Vi vil også gerne op på 10.000, og det når vi også. Og vi skal også endnu højere, siger Søren Brostrøm.

- 5.000 er et klart krav til regionerne, som vi forventer her og nu. Men vi vil op på 10.000 - og endnu højere.

Han understreger, at de 5.000 skal ses i lyset af, at de som styrelse er nødt til at lave retningslinjer og anbefalinger, som passer til virkeligheden. Flere regioner og hospitaler har således manglet materiel til de mange test.

- Men man skal heller ikke gå for meget på kompromis - og det har vi ikke sagt tydeligt nok, siger Sundhedsstyrelsens direktør.

Hovedstaden er klar til at teste 2.500

Region Hovedstadens regionsformand Sophie Hæstorp-Andersen fortalte tidligere på aftenen, at hun havde taget et godt og grundigt kig i regionens beholdning af materiel til corona-test.

- Via godt samarbejde med universiteter og private firmaer kan vi se, at i de næste 14 dage har vi forsyninger nok til at teste 2.500 om dagen mod de omkring 500 i dag.

Det er noget, de i regionen har arbejdet på i længere tid, forklarer hun. De vil gerne teste endnu flere. De har skrabet de fornødne forsyninger sammen med hjælp og bestilt endnu flere ude i verden.

- Og hvis der så sker det, at vi løber tør og pludselig ikke længere kan se 14 dage frem, så må vi drosle ned igen, siger Sophie Hæstorp-Andersen.

Region Hovedstaden står for cirka halvdelen af landets patienter.

Før regionens udmelding lød analysen ellers fra flere eksperter, at det ville være svært at kunne lave så mange test i Danmark på nuværende tidspunkt, da der simpelthen manglede især reagensglas og plastikdele, som skal bruges i testen.

Efter hovedstadens udmelding ser det lidt nemmere ud. Men Michael Pedersen, overlæge ved Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Hvidovre Hospital, har stadig svært ved at se, at man landet over skulle kunne udføre så mange test over en længere periode på for eksempel 4-6 uger.

Flere test skal lette trykket på sygehusene

Hvis målet er at teste over 10.000 mennesker om dagen, åbner det op for, at andre og flere personer end nu kan testes. Men hvem er det så, der kan blive testet fremover, som ikke kan nu?

- Vi vil i endnu højere grad gerne kunne tilbyde en test til personer med lette til moderate symptomer. Særligt de sårbare - både de syge og socialt sårbare, siger Søren Brostrøm.

De vil også teste mere såkaldt frontpersonale på sygehusene. Altså dem, der har omgang med patienter og andre i risikogruppen.

- Det er dem med lette symptomer, hvor man nok godt kunne gå på arbejde med en forkølelse. Men hvis man varetager kritiske funktioner, hvor man er tæt på borgere eller patienter, skal man ikke på arbejde.

- Og med test af dem kan de raskmeldes, og vi kan få dem tilbage i de kritiske positioner hurtigere og dermed lette presset på andre. Det er højt på vores prioriteringsliste, siger Søren Brostrøm.

FacebookTwitter