Brostrøm nedtoner bekymring: 'Vi er stadig gode til at passe på de ældre'

Antallet af smittede på plejehjem stiger, men situationen er stadig under kontrol, siger direktør.

I forbindelse med corona-pandemien gælder det om at beskytte de ældre, der især er i risikogruppen for at dø. Men smitten stiger i øjeblikket på landets plejehjem.

Der var i den seneste uge 81 nye smittetilfælde på plejehjem, viser en opgørelse fra Statens Serum Institut.

I sidste uge lå tallet på 50 nye smittede, og for tre uger siden var det 31 smittede. Samtidig stiger smitten i gruppen af ældre over 80 år.

Dermed nærmer niveauet sig situationen i april, hvor mange ældre blev ramt af smitte.

Torben Klitmøller Hollmann, formand for social- og sundhedssektoren i den faglige organisation FOA, der repræsenterer mange af de ansatte på plejehjemmene, er bekymret over udviklingen.

- Vi sagde, da man begyndte at åbne plejecentrene: Vær nu forsigtig, så det ikke kommer til at udvikle sig, for vi ved, hvor hurtigt covid-19 smitter, siger han til P1 Orientering.

'Vi ligger godt'

Men ifølge direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, så er der ingen grund til panik.

- Når vi kigger på tallene både for ældre over 80 og så i forhold til, hvor mange smittede vi ser på plejehjem blandt plejehjemsbeboere, så ligger vi stadig et relativt godt sted i Danmark, siger han.

For situationen er kommet under kontrol i forhold til, hvordan det så ud i foråret, fastslår Søren Brostrøm.

- Fra at vi i foråret så nogle store udbrud på plejehjem, så har vi i dag betydeligt mindre smitte på plejehjemmene. Det er noget af det, vi er lykkedes godt med, også når vi ser på andre lande, siger Søren Brostrøm.

Det hører også med til forklaringen, at flere beboere bliver testet. I sidste uge var det 1.275 beboere - ugen forinden var det 755 beboere. Positivprocenten var nogenlunde den samme.

Brostrøm: 'Vi er gode til at passe på'

Også blandt ældre generelt ser situationen god ud, mener Sundhedsstyrelsens direktør. For da pandemien for alvor ramte i foråret, var der nemlig en overvægt af smittede i de ældre generationer.

- Hvis vi ser på aldersfordelingen i forhold til, hvilke befolkningsgrupper der bliver ramt, så har det faktisk forskudt sig sådan, at de ældre nu er underrepræsenterede i forhold til, hvor stor en andel de udgør af befolkningen, siger Søren Brostrøm.

- Så det tyder stadig på, at vi er gode til passe på de ældre, og de er gode til at passe på sig selv, siger han.

- Men det er klart, at når vi ser mere smitte i samfundet, som vi ser nu, så kan det være sværere at holde smitten ude af plejehjemmet. Så derfor skal vi hele tiden kigge en ekstra gang på, om der er noget, vi skal gøre, siger han.

Udsætter sig for risiko

Sektorformand Torben Klitmøller Hollmann fra FOA fortæller, at hans medlemmer i ældresektoren gør alt, hvad de kan for at beskytte sig selv og de ældre ved at bruge masker, vaske hænder og holde afstand.

Torben Klitmøller Hollmann, sektorformand hos FOA, siger, at hans medlemmer gør alt, hvad de kan for at holde smitten ude af plejehjemmene.(arkivfoto). (Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix © Keld Navntoft)

- Det er de supergode til at overholde hver eneste dag, men de har jo også et liv ved siden af deres arbejde. De skal hente børn, de skal ud og handle og alle de andre ting, som almindelige mennesker gør. Der er de selvfølgelig udsat for en risiko, i og med at smittetrykket i samfundet stiger, siger Torben Klitmøller Hollmann.

Færre dør

I sidste uge døde ti af de coronasmittede plejehjemsbeboere. Antallet af døde blandt bekræftede covid-19-tilfælde på plejehjem er trods alt lavere end i foråret. I april måned var antallet af dødsfald blandt smittede plejehjemsbeboere oppe på 26.

Sidste gang antallet af døde plejehjemsbeboere var oppe på to cifre i en uge, var i starten af maj. Her døde 19.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter