Brostrøm om ny anbefaling til gravide: 'Når det handler om gravide og deres ufødte barn, skal vi være helt sikre'

Gravide og ammende kan være trygge ved at blive vaccineret, siger Sundhedsstyrelsens direktør på baggrund af nye data fra udlandet.

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, siger, at man kan være helt tryg ved at vælge at blive vaccineret som gravid eller ammende.

- Når det handler om gravide og deres ufødte barn, skal vi være helt sikre i det, vi siger, og det er vi nu med baggrund de her udenlandske data, lyder det fra Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm.

Kommentaren kommer, efter Sundhedsstyrelsen i dag har ændret deres retningslinjer, så det nu anbefales til gravide i andet og tredje trimester samt ammende at blive vaccineret mod coronavirus med de to vacciner i det danske vaccinationsprogram.

Baggrunden for ændringen er, at Sundhedsstyrelsen nu har fået data og erfaringer fra helt nye udenlandske studier. Blandt andet data fra USA med mere end 130.000 vaccinerede gravide i registret.

- Man har kigget på, om de er effektive i forhold til at forebygge corona - og det er de - men også, om de er sikre for både mor og barn. Og om man ser tegn til for tidlig fødsel eller misdannelser for barnet, og der er der altså absolut ikke noget, der tyder på, siger Søren Brostrøm.

- Noget andet, der gør os trygge, er nogle undersøgelser af, om de aktive dele af vaccinen passerer over moderkagen og kommer ind til fosteret, og det er heller ikke tegn på, siger han.

Er du sikker på, at det er sikkert nok?

- Det er vi, ellers ville vi ikke gå ud og anbefale det her som sundhedsstyrelse. Man skal huske, at det er frivilligt tilbud. Der er ingen tvang eller pres. Men vi synes, vi skylder at komme med en klar anbefaling og ikke bare et tilbud, siger Søren Brostrøm.

Gravide og ammende kan være helt trygge ved at blive vaccineret, siger Sundhedsstyrelsens direktør.

Forsigtighedsprincip for gravide i første trimester

Anbefalingen gælder ikke gravide i første trimester. De kan, efter samtale med egen læge, dog godt blive vaccineret. Men helt generelt vil Sundhedsstyrelsen være påpasselig, når det gælder helt tidlige graviditeter, siger Søren Brostrøm.

- Man er generelt forsigtig med brug af lægemidler i den første del af graviditeten. Fordi det er der, de første organer bliver dannet. Og der er der altid en særlig risiko. Vi har ikke en særlig grund til at være bekymret, men det er et generelt forsigtighedsprincip, siger han.

Omkring uge 12-14 - efter en nakkefoldsscanning - kan man bestille tid til vaccination, anbefaler han.

Endnu ikke sikkert barnet får antistoffer

Det er endnu ikke bevist, at en nyfødt er beskyttet mod coronavirus, hvis moren bliver vaccineret i graviditeten.

- Antistofferne, som moren danner, vil komme over moderkagen, og det ufødte barn kan teoretisk set være beskyttet de første måneder af antistoffer fra moren. Men det ved vi ikke nok om til at sige, at når du selv er vaccineret, så er dit barn beskyttet. Det data og erfaring vil formentlig komme med tiden, siger Søren Brostrøm.

Desuden bliver de 'aktive dele' i vaccinen så hurtigt nedbrudt i kroppen, at der ikke er nogen bekymring for at det skulle passere over i modermælken hos ammende, siger han.

Fødselslæger og jordemødre har presset på

Ændringerne i anbefalingerne kommer ikke for sent, siger Søren Brostrøm, selvom både fødselslæger og jordmødre for halvanden måned siden anbefalede det.

Det gjorde de særligt med henvisning til, at nogle gravide har et sværere forløb end andre, hvis de bliver smittet med coronavirus.

Hvorfor ændrer I først anbefalingen nu?

Anbefalingen om vaccination gælder gravide, der er i andet eller tredje trimester i deres graviditet. Ud fra et forsigtighedsprincip anbefales den ikke til gravide i første trimester.

- Der er nogle fagfolk, der siger, vi er kommet for sent med vores anbefaling. Men efter min mening, er det rettidig omhu. Især når det handler om gravide og deres ufødte barn, skal vi være helt sikre i det, vi siger, og det er vi nu med baggrund de her nye udenlandske data, siger han og henviser til, at et de videnskabelige studier er fra sidste uge.

- Vi er altid åbne for faglige argumenter. Men det er os som myndighed, der skal stå til ansvar, og derfor har vi ville vende hver eneste sten.

Også flere andre lande har givet gravide og ammende mulighed for at blive vaccineret. Det gælder blandt andet Sverige, USA, Island og Israel. Men kan kan ikke sammenligne landene og deres beslutninger én til én, da man skal tage landenes epidemisituation i betragtning, siger Søren Brostrøm.

- Det er rigtigt, der er nogen, der er gået før os. Men landene er også i meget forskellige situationer. For eksempel USA, der har har en meget meget hårdere coronaepidemi, end vi har i Danmark, og har en meget dårlige vaccinetilslutning, end vi har i danmark, de står i en anden situation end os og har truffet deres valg på et tidligere tidspunkt, siger han.