Brostrøm skælder ud: De sparsomme vacciner er ikke til sygehusdirektører

Hospitalsdirektør står fast på, at han skulle vaccineres.

Efter at flere hospitalsdirektører er blevet vaccineret, skruer direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, bissen på.

I et brev til regionerne indskærpes det, at sparsomme vaccinedoser indtil videre IKKE er tiltænkt folk uden for de prioriterede målgrupper.

- Vores retningslinjer har været klokkeklare. Det har vi skrevet til regionerne for lang tid siden, siger Søren Brostrøm til DR.

Han understreger, at man på sygehuse skal give vaccinerne til frontpersonale.

Det vil sige dem, der selv er i høj risiko for at blive smittet, i risiko for at bære smitten videre til de sårbare eller som varetager kritiske kliniske funktioner.

- Det vil sige patientbehandlingen, og i de kriterier har jeg meget svært ved at se, at sygehusdirektører skulle være omfattet. Og når jeg så hører om sygehusdirektører, der er blevet vaccineret i den tidlige udrulning, så tænker jeg: 'Det kan ikke passe', siger han.

- Derfor har vi i går sendt et brev til regionerne, hvor vi meget tydeligt har beskrevet, hvad vores retningslinjer er, og at vi forventer, at de bliver fulgt, siger Søren Brostrøm.

Direktør: Vacciner ville gå til spilde

Baggrunden er, at flere medier har skrevet om, at direktører og andre fra ledelsen på flere hospitaler har sprunget vaccinekøen over.

På Odense Universitetshospital (OUH) er tre direktører og nogle få medarbejdere, der ikke hører til frontpersonalet, også blevet vaccineret.

Forklaringen lyder fra OUH, at man stod med ekstra vacciner, der skulle bruges senest en time, efter at de var trukket op i sprøjterne.

Det var med kort varsel ikke muligt at ringe nok frontpersonale ind, forklarer administrerende sygehusdirektør Niels Nørgaard Pedersen i et skriftligt svar.

- Her på OUH er vi ikke startet vores personalevaccinationer fra ’toppen’. Jeg er som administrerende direktør ikke blevet vaccineret, og jeg kan kun beklage, at vi i starten af vaccinationsperioden ikke havde tilstrækkelige med frontmedarbejdere på vores ringelister i tilfælde af overskydende vacciner, skriver han.

- Jeg vil gerne undskylde, at det nu kan så tvivl om, om vi har fulgt Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Men vaccinerne var på vej til at gå til spilde, og det var i den kontekst, vaccinerne blev accepteret af de tre direktører, skriver sygehusdirektør Niels Nørgaard Pedersen.

Konstitueret direktør Steen Werner Hansen fra Herlev og Gentofte Hospital blev vaccineret, da der var doser i overskud. (Foto: Gentofte og Herlev Hospitaler © 6252254)

'Som at gå i krig uden generaler'

På Herlev og Gentofte Hospital er tre direktører blevet vaccineret, herunder den konstituerede hospitalsdirektør, Steen Werner Hansen.

Han fastholder i dag, at det var en korrekt beslutning, da man sent på dagen stod med 15 doser i overskud, efter at blandt andet ambulancereddere var blevet vaccineret.

- Jeg fastholder i dag, at det var en rationel og en rigtig beslutning at vaccinere tre fra direktionen - mig selv inklusiv. Jeg betegner mig som kriseleder af et hospital, der også har andre ting at gøre end corona. Det handler om at have et robust hospital inklusiv ledelse, og hvis ikke jeg som leder skulle vaccineres, ville det svare til at gå i krig uden generaler, siger direktør Steen Werner Hansen.

Sender dårligt signal

Søren Brostrøm undrer sig dog over, at der ikke var andre i målgruppen at give doserne til.

- Selvfølgelig skal man ikke spilde vacciner, men på et stort sygehus - hvis man står med vacciner, der er trukket op - så har jeg meget svært ved at se, at man ikke med meget kort frist kan finde enten patienter i målgruppen eller læger, sygeplejersker eller andre sundhedspersoner i målgruppen, siger han.

- At det så skal være direktøren, der skal vaccineres, Det har jeg meget svært ved at se, siger han.

I brevet til regionerne betones det da også, at det sender et dårligt signal, at sygehusdirektører springer køen over.

- Endvidere er det helt centralt for troværdigheden i befolkningen, at indsatsen forvaltes i henhold til de udmeldinger, som kommer fra Sundhedsstyrelsen, hedder det i brevet, der er underskrevet af enhedschef Steen Dalsgård Jespersen.

Direktør har takket nej til vaccine

Jonas Egebart, vicedirektør på Nordsjællands Hospital og formand for vaccinationsindsatsen i Region Hovedstaden, siger til DR, at han flere gange er blevet tilbudt at få vaccinen, når der har været overskud.

- Men jeg har alle gange takket nej til vaccinen, fordi jeg ikke mener, at jeg er i en af de målgrupper, der står først. Så er der fundet andre, der er i målgruppen, og vaccinen er altså ikke blevet smidt ud i vasken, siger Jonas Egebart.

Nye vacciner skal gå til ældre

Da der i øjeblikket er begrænsede vaccineleverancer, er der i disse dage brug for, at alle vacciner går til de mest udsatte.

Statens Serum Institut forventer, at man i dag modtager i alt 73.710 doser fra Pfizer og BioNTech.

De vacciner skal alle anvendes til at give andet stik til de ældre og det frontpersonale, der i forvejen har fået første stik, oplyser Sundhedsstyrelsen.

- Invitationer til førstegangsvaccinationer kan således ikke prioriteres med denne sending, skriver styrelsen til de fem regioner.

Det betyder, at størstedelen af gruppe 4 - personale i sundheds-, ældre- og udvalgte dele af socialsektoren - må vente. I denne gruppe er 71.000 ud af af 353.500 personer kommet i gang med et vaccineforløb.

Brostrøm: De ældre har ventet

Søndag forventer man, at der kommer 6.000 doser af Modernas vaccine. De vil blive sendt til Nordjylland, hvor borgere i gruppen 85 år og ældre vil få tilbudt det første stik.

Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen fastholder, at der ikke er tale om en ændring, men en fastholdelse af vaccinestrategien.

- Det er ikke et spørgsmål om, at sundhedspersonale skal vente. Det er et spørgsmål om, at de ældre har ventet, forklarer han.

Den tidligere vaccineudrulning, hvor plejehjemsbeboere og frontpersonale i blandt andet ældresektoren fik første vaccinestik, har gjort, at de ældste hjemmeboende måtte vente, da det begyndte at knibe med vaccineleverancerne, forklarer han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter