Bruger du engangsklude? Gode råd til et liv med plastik

Pas på med syntetiske tekstiler - og pres på så industri og politik sørger for mindre plastik i maden. Helt undgå mikroplastik kan man dog ikke.

Henrik Beha Petersen er mikrobiolog og stifter af foreningen Plastic Change. Her viser han en "engangsklud", der med tiden afgiver sin plastik. Karkluden indeholder 20 procent plastik. (© DR)

Mikroplastik hvirvler rundt, hvor vi går, står og spiser. Mange af partiklerne ender i kroppen.

Men det er svært som forbruger helt at undgå plastikpartiklerne, dog er der forholdsregler at tage:

- Jeg tror, at det som forbruger lige nu er meget svært at undgå mikroplastik. Men et generelt råd er at forebygge problemet ved at bruge færre syntetiske stoffer. Et eksempel er karkluden (billedet), der består af 20 procent plastik, siger mikrobiologen Henrik Beha Pedersen, og forklarer:

- Plastikken i karkluden skylles ud og hænger i luften eller ryger i kloaken eller i maden. Så hellere bruge en bomuldsklud, siger Henrik Beha Pedersen, der står bag foreningen Plastic Change, som ønsker at imødegå udbredelsen af plastic på land og til vands.

- Det er en god idé at skifte over til bomuld, når det er muligt. Problemet er, at der er meget plastik i det tøj, vi køber, som er med til at give det en funktion. Løbetøj og træningstøj er for eksempel svære at skifte ud med andre produkter. Men generelt påhviler der industrien og politikerne et stort ansvar, siger Henrik Beha Pedersen.

Svanemærket leder uden om plejeplastik

En undersøgelse af 13 madprodukter lavet for DR's Madmagasinet viser, at 12 indeholdt mikroplastik. Især honning havde mange mikroplastikpartikler per kilo.

- Hvis man vil af med mikroplastik i sit hjem, kan man lufte ud. Men så er det, at det ender i vores honning, øl og så videre. Men vi går hele tiden rundt på vores syntetiske gulvtæpper, stryger vores tøj, tørretumbler det. Det gør, at fibrene spreder sig i det omgivende miljø og giver et kunstigt fibermiljø, siger Henrik Beha Pedersen.

En hollandsk undersøgelse viste, at mere end 300 plejeprodukter - fra tandpasta til skrubbecreme - indeholder op til 10 procent ren plastik.

Blandt andre er kendte deodoranter som Old Spice classic og Vichy Anti transpirant fra L'Oreal med, fordi de indeholder polyethylen.

En måde at undgå mikroplast i plejeprodukter er ved at købe svanemærkede produkter.

"Svanemærket ønsker at begrænse de miljømæssige problemer ved mikroplast. Generelt mangler der viden om, hvor meget af plasten rensningsanlæggene kan fjerne, men det er et faktum, at mængden af mikroskopiske plastpartikler stiger i vores have. Derfor er mikroplast forbudt i svanemærkede plejeprodukter," skriver Svanmærket selv på deres hjemmeside.

Henrik Beha Pedersens bedste råd er at presse på politisk, så der kan laves løsninger oppefra.

Modebranchen vil lave tøj af plastikflasker

Modeindustrien har et plettet ry, når det kommer til bæredygtighed. Til produktion af en enkelt t-shirt går der 2500 liter vand, og modebranchen står for 25 procent af verdens samlede sprøjtemidler til bomuldsproduktion.

Produktionen af tøj til er en forurenende industri fuld af plastik. Men det skal alternative og mere bæredygtige materialer gøre op med.

- Det, vi ser på nu, er, om vi kan finde nogle alternativer til bomuld og polyester, siger Johan Arnø Kryger, senior manager hos Danish Fashion Institute.

Se et interview herunder fra efteråret 2014, hvor modebranchen spekulerer i nye måder at producere tøj på:

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53f77e366187a208603f57a1