Brugerbetaling sniger sig ind på hospitalerne

Trods løfter om det modsatte, er der allerede mange steder indført brugerbetaling på de danske hospitaler.

Skal billedet af den ufødte med hjem til opslagstavlen, må der nu mange steder penge op af lommen. (Foto: Jeinny Solis S. © Stock.XCHNG)

Trods politiske løfter om, at brugerbetaling skal holdes ude af de danske sygehuse, er der allerede indført brugerbetaling i form af gebyrer en lang række steder i det danske sundhedsvæse. Det skriver Berlingske.

I en oversigt over egenbetalingen på hospitalerne i Region Midtjylland fremgår det, at der på hospitalerne er indført gebyrer på alt fra scanningsbilleder til mad og hygiejneartikler.

I småtingsafdelingen koster det 25 kroner på Viborg hospital at få et billede med hjem af det ufødte barn fra ultralydscanningen.

Koster at komme i kisten

På andre hospitaler i regionen skal nybagte fædre betale mellem 213 og 250 kroner i døgnet, hvis de vil blive på hospitalet med deres nyfødte og moren.

Der er også et eksempel fra en retspsykiatrisk afdeling, der kræver, at patienter selv betaler for "personlige hygiejneartikler" herunder vaskepulver. Og er de indlagt i mere end tre måneder, skal de selv betale for maden.

Pårørende til patienter, der dør på hospitalet, slipper heller ikke for at have penge op af lommen. Så opkræves nemlig et gebyr for portørhjælp til "kisteilægning". Prisen svinger mellem 320 og 355 kroner.

Patientforening: Helt urimeligt

Patientforeningen Danske Patienter er med på, at ekstra ting som kaffe til besøgende må koste lidt, men er ellers kritisk over for tendensen med brugerbetaling.

- Nogle af betalingerne er helt urimelige. Hvis det er en del af den sundhedsfaglige behandling, at den ene eller begge forældre skal være indlagt sammen med det syge barn, skal det selvfølgelig være gratis. Tilsvarende bør mad også være gratis for retspsykiatriske patienter. De har jo ikke noget valg, siger organisationens formand Lars Engberg til Berlingske.

Ifølge Berlingske er der lignende eksempler på brugerbetaling fra andre regioner, men priserne svinger meget fra region til region.

Regioner: Vi kan ikke undvære pengene

Gebyrerne fra scanningsbilleder indbragte sidste år Viborg hospital 97.000 kroner og Region Midtjylland tjente 1,1 million kroner på gebyrerne til "kisteilægning".

Formand for Danske Regioner og formand for det midtjyske regionsråd, Bent Hansen, siger da også, at brugerbetaling er kommet for at blive, fordi Regionen har brug for pengene.

- Vi har begrænsede ressourcer, så vi kan ikke bare sige, at vi betaler alt. Jeg har svært ved at se, hvordan vi skal kunne undvære disse penge eller finde dem andre steder, siger han til Berlingske.

Region Midtjylland vil arbejde på, at der indføres standardpriser og ens praksis om brugerbetaling på alle regionens sygehuse.

//DR Nyheder//

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk