Brugerne på dr.dk enige med Gwyneth Paltrows datter: Deling af billeder kræver samtykke

Forældre skal spørge, før de deler billeder af deres børn, mener et stort flertal af dr.dk's brugere.

Mange unge bryder sig ikke om, at deres forældre deler billeder af dem på sociale medier. (Foto: Elina Manninen © ColourBox)

Når du tager et billede af dit barn, så skal du lige have lov af barnet, inden du deler det på diverse sociale medier.

Det mener størstedelen af de godt 27.000 af dr.dk's brugere, der i skrivende stund har deltaget i afstemningen her.

Ti procent mener, at man ikke behøver samtykke fra sine børn for at dele billeder af dem, mens 90 procent synes, at man skal spørge, om det er i orden med dem.

På DR's Facebookside har debatten også kørt. Nogle mener, det afhænger af børnenes alder, mens andre synes, man helt skal lade være med at dele billeder.

- Jeg undlader at dele billeder af mine børn, dels da det ikke vedkommer andre, og ligeledes skal de selv have lov at sige og fra, skriver Leif Petersen i en kommentar.

Afhænger af alder

Debatten begyndte, efter skuespilleren Gwyneth Paltrow delte et billede af sin 14-årige datter med sine 5,3 millioner følgere, uden at have spurgt datteren om lov.

Derfor skrev datteren en kommentar under opslaget, hvor hun mindede moren om, at hun ikke må poste noget uden hendes samtykke.

Og jo yngre barnet er, jo mere skal forældre overveje det, inden de deler, mener Anne Mette Thorhaug, lektor på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet.

- Det afhænger selvfølgelig af deres alder. Jo yngre barnet er, i jo højere grad bør du tage ansvar på barnets vegne.

På Facebook stiller flere sig desuden undrende overfor, om det overhovedet er nødvendigt at dele billederne, som før endte i familiealbummet.

Brugeren Nicolai Nørtoft Christensen lægger kun et begrænset antal billeder af sine børn ud på sociale medier og overvejer det altid grundigt inden.

- Man kan stille sig selv det spørgsmål, hvorfor skal så mange billeder ud på nettet? Tror du, at din nu søde 2-årige vil synes, det er fedt, at have 100+ babybilleder på sin facebookprofil, når han/hun er 18, skriver han i en kommentar.

Forældre slår det hen

Hos Center for Digital Pædagogik og Børns Vilkår er det en problematik, de ofte møder. De oplever, at børn synes, det er 'rigtig træls', at der ligger babybilleder eller billeder, de ikke bryder sig om, på nettet.

- Men der er mange, der oplever, at deres forældre bare synes, at det er sjovt, siger oplægsholder og projektleder Pernille Ballisage fra Center for Digital Pædagogik.

Blogger Mette Vilstrup har delt flere hundrede billeder af sine to børn med sine 10.000 følgere på Instagram. Hun har taget stilling til, hvad hun vil gøre, hvis hendes børn ikke vil have billeder af dem ligger offentligt tilgængeligt.

- Den dag mine børn bliver store nok, sletter jeg selvfølgelig alt, hvis de ikke vil have billeder af dem som små på nettet, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk