#brydtabuet får kendte og ukendte til at stå frem med psykiske lidelser

Nikolaj blev inspireret af twitterstorm og står frem med sin depression: 'Vigtigt at bryde tabuet'

Nikolaj Koefoed Lam fik for knap fire år siden en depression. Han har hele tiden været åben om den og tøvede derfor heller ikke med at bruge hashtaggene #brydtabuet og #duerikkealene. (© (C) DR brugerbillede)

Det er ikke nødvendigvis til at se, om hende, du sidder ved siden af i bussen, lider af angst. Eller om ham, der ekspederer dig i det lokale supermarked, har en depression.

Måske er det også derfor, at det kan være tabubelagt at tale om psykiske problemer som eksempelvis angst, OCD og depression.

Men i løbet af det seneste døgn er der kommet en lang række historier frem i det åbne om netop psykiske problemer.

Under hashtagget #brydtabuet og #duerikkealene vælter det især på Twitter frem med personlige og sårbare historier om stress, ptsd, angst og depression.

Det hele begyndte den 22. april med et tweet fra Steffen fra Aarhus, som skrev: 'Hej. Jeg hedder Steffen. Jeg kæmper med ensomhed og depression.'

Bagmanden blæst bagover

At det tweet på den måde skulle sætte en bevægelse i gang, har med Steffen Andersens egne ord blæst ham bagover.

- Jeg skrev det, fordi jeg følte, at jeg stod meget alene med det, selvom jeg godt vidste, at mange andre havde samme slags problemer.

- Men psykisk sygdom burde ikke være et tabu på den måde, men i stedet noget, som man kan tale om på lige fod med almindelige fysiske sygdomme, fortæller 36-årige Steffen Andersen.

Hans umiddelbart undseelige opslag på Twitter har også hjulpet ham med at få taget hul på den svære samtale med sin egen familie.

Og nu glæder han sig over, at andre har taget det til sig og kan bruge det til det samme, selvom det er blevet større, end han havde turde drømme om.

- Jeg synes, at det er helt vildt stort, at det har bredt sig ud til så mange, der har taget det til sig. For det var netop det, jeg havde i tankerne. At få brudt de tabuer, der er, siger han.

Kendte bakker op

Siden da er adskillige kendte og ukendte stået frem med deres personlige fortællinger om psykiske og fysiske lidelser eller har givet deres opbakning til Steffens åbenhed omkring det følsomme emne.

Med på bølgen er blandt andre tidligere folketingsmedlem Özlem Cekic, der fortæller om en fortid med alvorlig stress.

Kommunikationsrådgiver Rulle Grabow fortæller om en fortid med bipolar lidelse og depressioner.

Vigtig at bryde tabuet

En anden, der har valgt at dele sin historie, er Nikolaj Koefoed Lam, bosiddende på Frederiksberg og under uddannelse til folkeskolelærer.

- Jeg opdagede den her 'twitterstorm' og blev inspireret af det og synes også, at det er vigtigt at være med til at bryde tabuet, siger Nikolaj Koefoed Lam.

For knap fire år siden fik han en depression og var fra starten meget åben om den over for både venner, familie og arbejdsgiver.

Og ifølge Nikolaj Koefoed Lam kan det at komme ud med de følelser, man måske sidder med i forbindelse med ens psykiske tilstand, være en fordel.

- Jeg tror, det betyder rigtig meget for dem, der sidder derude og måske har svært ved at være ærlige omkring, hvordan de har det, siger Nikolaj Koefoed Lam.

- Der er et tabu omkring det og til tider en manglende forståelse for, hvad det handler om, siger han.

Derfor kan det også være nødvendigt at gå bredt ud med de psykiske problemer, man tumler med, mener Nikolaj Koefoed Lam.

- Der vil altid sidde nogle derhjemme og tænke, at det er forkert at have det sådan her, og der er også mange, der tænker, at de er alene om at have det på den her måde, siger han.

Selvom der har været mange positive kommentarer i forbindelse med de mange opslag på de sociale medier, har der også været negative imellem. Og det er kommet bag på Nikolaj Koefoed Lam.

- Og så synes jeg, at det er ekstra vigtigt at stå frem og sige, at vi faktisk er nogen, der tør sige, hvordan vi har det, siger han.

En, der bifalder, at nogen står frem, er generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, med dette tweet.

Kan bryde tabuerne

Hos Landsforeningen for Psykisk Sundhed, Sind, er man i udgangspunktet også positiv stemt over, at flere vælger at dele deres historie.

- Som hashtagget også siger, er det her med til at bryde det tabu, der er omkring psykiske lidelser, siger Knud Kristensen, som er landsformand for Sind.

Og ligesom Nikolaj Koefoed Lam har landsformanden også forhåbninger om, at den øgede opmærksomhed på psykiske lidelser kan få flere til at være åbne omkring deres egen sindstilstand.

- Det er også med til at gøre andre opmærksomme på, at de ikke er de eneste, der har det på den måde. Og det er med til at give folk en fornemmelse af, at det er okay og nok skal gå, siger Knud Kristensen.

Men man skal selvfølgelig også passe på, at advarselslamperne ikke begynder at blinke, hvis man kommer til at udlevere sig selv så meget, at man oplever mobning på de sociale medier, siger han.

- Det er altså ikke ubetinget godt, men det er helt klart, at det her hashtag er med til at bryde tabuerne, siger Knud Kristensen.