Brylds døtre: Mor ville have været pavestolt

Afstemningen er slut. Århundredets mest betydningsfulde danske kvinde er socialrådgiver, forfatter, radiovært og brevkasseredaktør, Tine Bryld.

Først stemte dr.dks brugere blandt 100 kvinder. 100 kvinder, som alle var nomineret til at blive den mest betydningsfulde danske kvinde i 100 år.

De 10 kvinder, som fik flest stemmer, gik videre og siden mandag har afstemningen om at blive DEN mest betydningsfulde danske kvinde været i gang. Nu er afstemningen lukket, og dr.dk's brugere har talt: Med over 10.000 stemmer er socialrådgiver, forfatter, radiovært og brevkasseredaktør Tine Bryld den mest betydningsfulde danske kvinde i 100 år. 

- Jeg ved, at hun ville være blevet overvældet. Men også ydmyg. Og i sidste ende pavestolt, siger Lea Bryld, der er den ældste af Tine Brylds to døtre og nummer to i en søskendeflok på tre.

Sammen med familien modtager hun symbolet på sejren: En bronzestatuette smedjet til lejligheden i Kvindesmedien på Christiania. Den bliver overrakt i til familien i Tine Brylds hus på Uraniavej på Frederiksberg, hvor søstrene Lea Bryld og Iben Bryld Gaardmand bor sammen med deres familier.

I husets entré hænger et stort billede af Tine Bryld. (© DR)

En autoritet man lyttede til

- Vi, hendes familie, er også afsindigt stolte og beærede over, at folk har stemt på Tine. Vi har fulgt afstemningen på dr.dk, og det her en stor ære både for Tine og os, siger Lea Bryld.

- Hvorfor tror du, at så mange mennesker har stemt på Tine Bryld?

- Mit bud er, at hun om nogen har haft betydning for folk i generationer. Igennem et helt liv gjorde hun en forskel. For nogle mennesker gjorde hun forskellen på, om de levede et normalt fungerende liv eller ej. Men hun gjorde ikke kun en forskel på individ-plan, hun gjorde også en forskel socialpolitisk. Hun var fortaler for fri abort og for de indsatte grønlændere i det lukkede fængsel i Herstedvester. Hun var en autoritet, som man var nødt til at lytte til, siger Lea Bryld.

Lige så irriterende som alle andre mødre

- Tine Bryld er flere gange blevet kaldt for "hele Danmarks mor "på grund af sin kontante og kærlige rolle i radioprogrammet Tværs. Men hvordan var hun som mor?

- Som mange børn vil sige, har deres mor været den mest betydningsfulde person i deres liv. Sådan har jeg det også. Men Tine var også lige så irriterende og med lige så mange fejl som alle andre mødre. Nogle gange var man nødt til at sige: Læg så den rådgiverrolle fra dig! Men hun var ekstremt nærværende og meget kærlig og elskelig. Hun er en savnet mor. Vi, hendes børn, har store teenagebørn nu, og nogle gange kunne vi godt bruge et råd, selv om vi ikke altid selv gad  høre på hendes råd, da vi var teenagere…

Tine Bryld
  • Født den 18. december 1939.
  • Socialrådgiver, brevkasseredaktør, radiovært og forfatter.
  • Hun skrev blandt andet trilogien om pigen Liv.
  • I 1965 - 1968 var hun medlem af bestyrelsen for Dansk Kvindesamfunds ungdomskreds, der blandt andet arrangerede abortrejser til Polen.
  • Hun har lagt navn til Tine Bryld-prisen, som bliver uddelt en gang om året og sætter fokus på en ekstraordinær social indsats.

Tine Bryld skrev flere bøger, blandt andet ungdomsromanerne om pigen Liv, men hun skrev også bogen "I den bedste mening" om 22 grønlandske børn, der blev tvangsflyttet til Danmark i 1950'erne. De skulle fordanskes og bringes hjem til Grønland som intellektuelle spydspidser i det grønlandske skolesystem.

Hun kastede sig ind i kampen om at forbedre forholdene for grønlandske indsatte, og hun var foregangskvinde for fri abort. Hun oprettede rådgivning for beboerne på Christiania, da fristaden blev etableret, og hun blev medlem af Forsvarsministeriets særlige styringsråd for fristadens lovliggørelse.

Mit bud er, at hun om nogen har haft betydning for folk i generationer. Igennem et helt liv gjorde hun en forskel.

Lea Bryld - Tine Brylds datter

Ingen Tiner til at tage over

Men måske allermest kendt er hun for de 36 år, hvor hun sad bag mikrofonen i radioprogrammet Tværs, hvor hun søndag efter søndag guidede unge igennem problemer med kærester, forældre, venner og narko. Hun takkede af i september 2008.

Emil Nørlund har været vært på Tværs siden 2011. Da Tine Bryld stoppede, blev værts-rollen i programmet ændret, for som Emil Nørlund siger:

- Der var ingen andre Tiner til at tage over.

I dag foregår programmet på den måde, at unge rådgiver hinanden ved at give deres erfaringer videre til hinanden. Emil Nørlund snakker med de unge, der er inviteret i studiet, og prøver at fremkalde deres historier. 

Han var selv i kontakt med Tine Bryld nogle gange, inden han satte sig i værtsstolen første gang.

"Du er god, Emil" 
 
- Jeg havde fået en slags godkendelse af hende. Vi havde snakket i telefon sammen nogle gange, hvor jeg ringede til hende og vendte et par dilemmaer. Hun sagde: Du er god, Emil. Jeg kunne mærke, at hun kunne leve med, at det var mig, der skulle være vært. Hun har sat barren højt, og så må jeg jo oppe mig.

- Det er mega fortjent, at Tine vinder prisen. Hun er en evig kilde til inspiration for kvinder og for hele verden, siger Emil Nørlund.

I 2013 blev Tine Bryld Prisen indstiftet, og den sætter fokus på en ekstraordinær social indsats. Prisen er på 50.000 kroner, men der kan følge helt op til 500.000 til forankring af den indsats, som ligger til grund for prisen. 

Vi fortsætter med endnu større glæde

Formand Helle Degn kalder det overvældende, at dr.dks brugere har stemt så massivt på Tine Bryld, at hun har vundet titlen af at være den mest betydningsfulde danske kvinde i 100 år.

Det er mega fortjent, at Tine vinder prisen. Hun er en evig kilde til inspiration for kvinder og for hele verden

Emil Nørlund - vært på Tværs

- Det er meget overvældende og en stor glæde og ære, at så mange mennesker har stemt på Tine Bryld til den fornemme titel. Foreningen for Tine Bryld Prisen ser det som en stor støtte også for vores arbejde for netop at hædre og ære den utrættelige indsats som Tine Bryld stod for blandt flere generationer, siger Helle Degn.

- Hvert år i oktober bliver Tine Bryld prisen uddelt til de ildsjæle som hun ville have påskønnet for den anderledes indsats for samfundets mest skrøbelige borgere, og de som lever på kanten af samfundet. Med denne påskønnelse af Tine Brylds indsats forsætter vi vores arbejde med endnu større glæde, siger Helle Degn.
 
Tine Bryld døde den 21. april 2011.