Bryllupsarrangør om udsigten til sommerbryllupper: Corona har forandret bryllupper for altid

Hvordan bliver sommerbryllupper i år, nu hvor regeringen vil åbne for det? En professor og en bryllupsarrangør giver deres bud her.

Et bryllup er ikke nogen lille udgift. Christel Winther arrangerer nærmest ikke bryllupper til under 100.000 kroner, og der bliver årligt afholdt bryllupsmesser. Her er det fra 2013 i Bella Center i København. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

- Telefonen ringede en del allerede i går. Der var flere par, der fortalte, at en sten var faldet fra deres hjerte.

Ordene er Christel Winthers. Hun er 'wedding planner' - på dansk bryllupsarrangør - og det er ikke gået hendes næse forbi, at regeringen i går i et

udspil
til yderligere genåbning af Danmark lagde op til, at visse store arrangementer kan blive afholdt med op til 500 personer.

Et af disse arrangementer, der skal undtages fra det generelle forsamlingsforbud, er bryllupper.

- Vi er meget tæt på at være tilbage til noget, der ligner normalen. Der er ikke ret mange af mine bryllupper, der skal lave ret meget om. Jeg vurderer, at de nok godt kan afholdes - dog med forholdsregler.

For selvom regeringen lægger op til at tillade bryllupper, er det dog ikke uden en række betingelser.

Gæster skal i 'det væsentlige sidde ned', lyder det i regeringens oplæg. De må kun blive afholdt på steder, der allerede er omfattet af genåbningen, så eksempelvis restauranter eller caféer både står for lokaler og mad. Og så skal man selvfølgelig overholde de normale

retningslinjer
for afstand og hygiejne.

Traditionerne bliver næppe, som de plejer

Derfor kan man heller ikke forvente et bryllup, der forløber helt, som de plejer, lyder det fra Christel Winther, der har arrangeret bryllupper i 20 år og blandt andet har været med i TV3-programmet 'Købmænd på 1. klasse'.

Brullypsarrangør Christel Winther har allerede haft flere kommende brudepar i røret efter nyheden om, at regeringen vil tillade bryllupper med op mod 500 gæster hen over sommeren. (Foto: Privatfoto.)

Man skal måske sidde nogle færre ved bordene, og visse gæster bør måske også overveje, om de deltager.

- Når jeg taler med brudepar, lægger de op til, at folk stadig er inviteret som før. Men de lader det være op til den enkelte.

- Er der en bedstemor, der er udsat, kan hun være med i kirken, men blive kørt hjem bagefter, hvis hun ønsker det. Eller man kan være med på video og høre talerne. Folk er kreative og finder alternativer, siger Christel Winther.

Og netop kreativitet og alternative løsninger bliver en stor del af bryllupperne, tror hun.

- Jeg tror, at håndsprit fremover bliver en fast del af bryllups-kittet. Ligesom man har bordkort, menukort, tandstikker og sådan noget, såå kommer der også til at være en håndsprit til hver, tror jeg.

Og så er der traditionerne. De forskellige

retningslinjer
kan, såvel som de generelle anbefalinger, godt stikke en kæp i hjulet på drømmen om at blive overkysset som gom, mens
bruden
er på toilettet.

- Brudeparrene har været meget opmærksomme på, hvad der sker med traditionerne. Det er jo kærlighedens fest. Man krammer. Kysser. Og man skal jo selvfølgelig danse brudevals, men jeg tror, man kommer til at se en fornyelse af traditionerne, siger Christel Winther.

- Det kan være, at man flyvekysser i stedet for at komme helt over fysisk. Jeg tror, der kommer kreative løsninger på gamle traditioner. Men jeg tror aldrig, vi kommer helt tilbage til, hvordan det var før i tiden.

Professor: Hold bare bryllup

Samme tilgang til traditionerne har Søren Riis Paludan, der er professor i virologi og immunolog på Aarhus Universitet.

Ifølge Søren Riis Paludan handler det ikke længere så meget om, at alt, der har en smitterisiko, skal lukkes. Det handler mere om, hvor normalt livet kan være, mens vi forbliver i kontrol. (© Aarhus Universitet)

- Man bør nok lige modificere traditionerne og brylluppet hist og her, så man for eksempel ikke alle løber over og kysser

bruden
, siger han.

Derudover synes han godt, at man kan holde bryllup med de retningslinjerne, der er lagt op til.

- Der vil jo altid være en risiko. Den er aldrig nul. Men vi har konstant overvurderet smitterisikoen i forhold til genåbningen. Vi skal vel også belønnes for, at tingene går den rette vej. Og derfor giver det jo god mening.

Han har dog én anke ved udmeldingen. For hvorfor skal man pludselig kunne være op til 500 til et bryllup, mens forsamlingsforbuddet gradvist over flere måneder skal løftes fra 10 til 50 til 100 til 200?

- Det virker inkonsekvent. Jeg så langt hellere en gradvis model, hvor man kan

evaluere
løbende.

- Bryllupper er en meget intim forestilling, og man samler generationer, så der vil være flere i risikogruppen. Det kan i hvert fald ikke være et smitterisikokriterium, der styrer denne beslutning, siger han.

Det er dog ikke regeringen alene, der styrer, om store arrangementer som bryllupper ender med at blive tilladt. Det er således et

udspil
, som de øvrige partier skal se nærmere på henover weekenden. Det
udspil
ser sådan her ud:

Facebook
Twitter