Brystkræftskandalen: 211 kræftramte kvinder fik mangelfuld undersøgelse

Region Sjælland har gennemgået 9.400 patientjournaler, efter det kom frem, at kvinder er blevet tilbudt mangefuld screening.

En læge undersøger røntgenbilleder af bryster (arkivfoto). (Foto: SMITH KAARE)

Region Sjælland har nu færdiggjort en gennemgang af en mængde journaler på kvindelige patienter, som kunne være påvirket af den mangelfulde screening for brystkræft, som i mange år var praksis på Ringsted Sygehus.

Regionen har gennemgået i alt 9.400 patientjournaler og fundet 211 kræftforløb, hvor der har været en mangelfuld screening for brystkræft.

12 af de 211 kvinder er afgået ved døden siden den mangelfulde brystundersøgelse, omend det endnu ikke vides, om det er brystkræften, der kostede dem livet.

Det fortæller Leif Panduro Jensen, som er koncerndirektør i Region Sjælland.

- Vi har været igennem alle dem, der har været mangelfuldt undersøgt for at se, hvor mange af dem der har fået kræft efterfølgende, og det er så 211.

Brev i postkassen

Regionen iværksatte undersøgelsen, efter det kom frem, at Ringsted Sygehus fra 2013 til 2017 praktiserede mangelfulde undersøgelser ved mistanke om brystkræft.

Sygehuset tilbød kun kvinderne en røntgenundersøgelse - en såkaldt mammografi - men undersøgte hverken brysterne med ultralyd eller hænderne, som retningslinjerne på området dikterer.

Næste skridt i regionens arbejde er at undersøge, om de mangelfulde undersøgelser har betydet, at kvindernes brystkræft er blevet behandlet senere, end den kunne have været.

- Det, vi undersøger nu, er, om de har fået forsinkelse i deres behandling, ved at de har fået en mangelfund undersøgelse. Det skal der nok være en del af dem, der har fået, men jeg tror ikke, det er alle, siger Leif Panduro Jensen.

- Vi sender dem et brev snarest om, at deres forløb skal kigges efter, og så beder vi nogle eksterne om at kigge alle deres journaler igennem.

For at spare penge

Regionens journalundersøgelser går tilbage til 2013, men Leif Panduro Jensen er åben over for at kigge endnu længere tilbage for at finde samtlige påvirkede kvinder.

- Vi går tilbage til 2013, for der ved vi, at der var forkerte retningslinjer. Men om det bliver nødvendigt at gå endnu længere tilbage, det ved vi ikke endnu, men det bliver en del af det, vi skal se på, siger han.

Skandalen har fået store konsekvenser for Ringsted Sygehus - især siden det kom frem, at sygehuset havde indført den mangelfulde praksis for at spare tid og penge.

I sidste uge meldte Styrelsen for Patientsikkerhed et ukendt antal personer med tilknytning til sagen til politiet. Desuden blev direktøren på Ringsted Sygehus, Vagn Bach, i sidste måned fyret fra sin post.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk