BUPL og FOLA: Hold fingrene fra børnenes mad

Politikere skal ikke blande sig i, om børn i daginstitutioner får frikadeller eller ej, mener pædagoger og forældre

Børn i Randers skal fremover tilbydes svinekød i de kommunale institutioner. (Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)

Både pædagogernes og forældrenes landsorganisationer raser over, at Randers byråd har vedtaget, at ”dansk madkultur skal være en del af de kommunale institutioner”.

- Det er fuldstændig uhørt, at politikerne blander sig i, hvad der serveres i daginstitutionerne. Menuen er gjort til en værdipolitisk kamp, siger Dorthe Boe Danbjørg, formand for FOLA – Forældrenes Landsforening.

Hun bakkes op af pædagogernes landsforbund, der kalder det en utidig politisk indblanding.

- Politikerne skal koncentrere sig om kvalitet i daginstitutionerne, normeringer osv. Det er for fattigt, at de nu bekymrer sig om, hvorvidt børnene får en frikadelle eller ej, mener BUPL’s formand Elisa Bergmann.

Med vedtagelsen sikrer Randers byråd, at kommunale institutioner med madordninger tilbyder svinekød, samtidig med at ingen skal tvinges til at spise noget, der strider mod deres holdning eller religion.

Forslaget blev stillet af Frank Nørgaard fra Dansk Folkeparti og bakket op af Venstres medlemmer i byrådet. 16 stemte for, 15 stemte imod.

- Det her er nærmest første skridt til, at forældrebestyrelserne bliver overflødige, hvis politikerne vil detailstyre, hvad der skal ske i de enkelte daginstitutioner, siger Dorthe Boe Danbjørg fra FOLA.

- Vi har langt større problemer i daginstitutionerne, end om der lige præcis er svinekød eller ej på menuen.