BUPL om ny uddannelse: Vi er meget langt fra målet

Pædagogernes fagforbund er bekymrede over, at kun halvdelen af de studerende på den nye pædagoguddannelse vurderer kvaliteten af uddannelsen som god.

5000 elever bliver hvert år optaget på uddannelsen. Kun fem procent af de studerende synes kvaliteten på den nye pædagoguddannelse er fremragende, 46 procent vurderer den som god. 38 procent finder kvaliteten rimelig, og 10 procent vurderer den som dårlig. (Foto: Johan gadegaard © Scanpix)

Bekymrende og meget langt fra målet. Sådan lyder reaktionen fra pædagogernes fagforbund, BUPL, efter at en ny rapport viser, at hver fjerde studerende på den nye pædagoguddannelse ikke føler sig fagligt udfordret, og at kun cirka halvdelen af eleverne vurderer kvaliteten af uddannelsen som god.

Rapporten er lavet af Danmarks Evalueringsinstitut, og konklusionen er problematisk, mener BUPL's formand, Elisa Bergmann.

- Det er et vink med en vognstang om, at der skal strammes op. Reformen er stadigvæk ny, men undersøgelsen tyder på, at vi er meget langt fra målet om at skabe en pædagoguddannelse, der har kvalitet, siger Elisa Bergmann, der også mener, at det er problematisk, når en fjerdedel af de studerende angiver, at de ikke føler sig udfordret på studiet.

Når blot halvdelen af de pædagogstuderende selv angiver, at uddannelsens kvalitet er god, så er det et problem, der rækker meget længere ud end til pædagoguddannelserne selv.

- Når de studerende kommer ud på arbejdsmarkedet, er der ting, de ikke kan. Det betyder, at de skal efteruddannes, og at der skal bruges mere tid på oplæring. De studerende kan få et praksischok – de har svært ved at kapere den situation, de pludselig står i, siger Elisa Bergmann.

Ifølge hende er der ikke fulgt nok penge med, da reformen blev lavet.

- Det er jo et sted at starte. Men der skal også strammes op i forhold til feedback og studieintensitet.

5000 elever bliver hvert år optaget på uddannelsen. Kun fem procent af de studerende synes kvaliteten på den nye pædagoguddannelse er fremragende, 46 procent vurderer den som god. 38 procent finder kvaliteten rimelig, og 10 procent vurderer den som dårlig.