BUPL: Særregler for pædagog-mænd er helt urimelige

Forbud rettet udelukkende mod mandlige pædagoger møder skarp kritik hos BUPL.

BUPL-formand kritiserer "manderegler" i daginstitutioner. (© DR)

Mandlige pædagoger skal have præcis de samme rettigheder som kvindelige pædagoger. Alt andet er et skråplan.

Så klar lyder udmeldingen fra BUPL, efter det er kommet frem, at mindst 95 daginstitutioner har indført særlige restriktioner over for mandlige pædagoger på grund af frygt for pædofilianklager.

- Jeg kender godt til problemet, og det er klart min holdning, at vi skal undgå stramme regler, der forhindrer mandlige pædagoger i at udføre deres arbejde. Det er et skråplan, det her, siger BUPL's formand, Henning Pedersen.

Mistænkeliggørende kultur

En undersøgelse lavet af forskningsgruppen Paradox fra Aarhus Universitet, der forsker i frygt for pædofili og pædofilianklager, viser, at mænd i flere institutioner ikke må tage børn på skødet, ikke må være alene med børn og ikke må skifte ble på børn.

Hvis et barn har haft "et uheld", må den mandlige pædagog flere steder heller ikke hjælpe med at skifte tøj, men må i stedet instruere barnet til selv at klare tøjskiftet.

Ifølge en af forskerne bag projektet, Else-Marie Buch Leander fra Aarhus Universitet, er der tale om klar diskrimination, og juraprofessor Kirsten Ketscher fra Københavns Universitet er heller ikke i tvivl om, at særreglerne er ulovlige.

BUPL bakker op.

- Det er helt forkert, at man ikke må tage et barn på skødet, hvis det skal trøstes. Det forhindrer mænd i at optræde naturligt overfor børnene. Vi skal ikke have en kultur med mistænkeliggørelse, og det er det, der sker lige nu, siger Henning Pedersen.

Støtter de mandlige medlemmer

Ifølge BUPL er det fornuftigt, at de pædagogiske ledere tager diskussionen omkring pædofilianklager op i institutionerne, men restriktioner mod mænd er ikke den rigtige løsning, understreger han.

- Vi skal i stedet have en åben debat. Og jeg vil gerne sige, at vi støtter de mandlige medlemmer, der føler sig diskriminerede. Vi er helt på linje med det her, siger formanden.

Også Ligebehandlingsnævnet opdfordrer mandlige pædagoger til at klage, hvis de føler sig diskriminerede.

Facebook
Twitter