Busafbrænding efterforskes som politisk motiveret

Politiet mener, at de fire busser, der i nat brændte ned på Østerbro, blev antændt på grund af et politisk motiv.

Fire busser i Arrivas garageanlæg i Ryvang på Østerbro blev natten til fredag sat i brand. Politiet mener, der ligger et politisk motiv bag. (Foto: Erik Refner © Scanpix)

I nat klokken lidt i tre indløb anmeldelsen, at flere Movia-busser stod i brand på Borgervænget på Østerbro. Allerede nu kan politiet afvise, at de fire busser, som blev fortæret af flammerne, antændte sig selv.

- Mellem de to midterste busser er der på midten af busserne antændt noget ild. Vi betragter det som en påsat brand, fordi det er sket midt på busserne. Det er ikke sket bagved, hvor motorerne er, eller steder hvor der er el-installationer, siger Jens Møller Jensen, der er vicepolitiinspektør og chef for personfarlig kriminalitet hos Københavns Politi.

To Movia-ansatte på garageanlægget nåede at køre de yderste busser væk, som stod yderst i en række på seks. På den ene stod "Boykot Israel" og "Free Gaza". Da busserne var nyvaskede, kan politiet slå fast, at det graffitien blev påført samtidig med påsættelsen af branden.

Anses for politisk motiveret

Dermed har politiet et meget klart signal om motivet, som stemmer overens med den brede modstand, der har været overfor Movia, efter trafikselskabets bestyrelse i sidste uge besluttede at at pille Israel-kritiske reklamer af busserne.

Politiet antager, at ildspåsættelsen er politisk begrundet:

- Vi anser det som en åben mulighed, at dette er en politisk motiveret brandstiftelse, siger Jens Møller Jensen.

I dag, fredag, har der været efterforskere og kriminalteknikere på stedet for at lede efter spor. Politiet har endnu ingen gerningsmænd i kikkerten, men de tager sagen meget alvorligt, fortæller Jens Møller Jensen:

- Når der bliver sat ild, så er det altid alvorligt, og hvis der bliver sat ild på noget så stort som busser, hvor der er store mængder af diesel og andet materiale, er der fare for, at brandene kan brede sig. Der var et træskur foran busserne, der også var gået ild i, så det er klart, at det kan være svært at forudse, når man ikke er brandkyndig, hvor meget det vil sprede sig.

Påvirker rute 150S

Søren Englund, centerchef hos Movia, fortæller, at de fire manglende busser påvirker driften, men kun linje 150S, der kører mellem Kokkedal og Nørreport Station i København.

- Vi er tæt på at kunne opretholde en normal drift. Men passagerer vil opleve uregelmæssigheder på ruten, siger Søren Englund, der ikke ønsker at gå dybere ned i motiverne for ildspåsættelsen. Men siger dog, at sagen er særdeles alvorlig.

- Det er trods alt fire busser, der er gået op i røg. Så det tager vi alvorligt og gør også alt for at opretholde driften i glimrende samarbejde med vores operatør, Arriva.

FacebookTwitter