Butikker i opråb efter butikslukninger: Husk at handle lokalt til jul

Høje energipriser, stigende inflation og coronalån presser mange butikker i byer landet over.

Joan Gade, der er indehaver af butikken Seeds i Hjørring, er en af dem, der mærker konsekvenserne af de stigende priser. (Foto: © (Foto: (Screenshot) © DR))

Tomme udstillingsvinduer og skilte på døren med ordet "lukket".

Det er det syn, der for tiden møder borgere i Fredericia med jævne mellemrum. De seneste tre uger har byen nemlig mistet intet mindre end fem forretninger, og flere kan være på vej i samme retning.

I de seneste uger har Mick Schmidt, der er medejer af herretøjsbutikken De Meza i Fredericia, set flere kollegaer dreje nøglen om.

- Det er da ikke sjovt, at der skal være tomme lokaler, og vi er jo selv pressede, det er vi jo alle sammen, siger han.

'Det er jo de måneder her, der er de største for os'

De høje energiregninger, inflationen, og det faktum, at flere butikker skal betale corona- og momslån tilbage, har fået flere handelsstandsforeninger landet over til at råbe vagt i gevær.

Det gælder blandt andet Business Fredericia, CityKolding og en række andre handelsstandsforeninger på Fyn og i Hjørring, som DR har talt med. Flere af dem er bekymrede for, at det vil resultere i, at folk vil holde mere på deres penge, når den vigtige julehandel for alvor går i gang.

Derfor opfordrer de borgerne til at handle lokalt og i fysiske butikker, når julegaverne skal handles ind. Hos Business Fredericia, som arbejder for erhvervslivet i byen, sætter de gennem en kampagne fokus på at få flere folk ned i de lokale butikker.

- Det gjorde vi også under corona, og det er simpelthen for lige at bevidstgøre byens borgere om forskellen på at gå på nethandel eller køre til sine nabobyer kontra at sørge for at lægge sine sparsomme julepenge i Fredericia midtby.

Det siger Lene Bach Jørler, der er chefkonsulent i Business Fredericia.

Se videoen, hvor butiksejer Joan Gade fra Hjørring fortæller om manglen på kunder i hendes butik.

I butikken Seeds i Hjørring er der i øjeblikket langt færre kunder end normalt, samtidig med at folk er mere tilbageholdende, fortæller Joan Gade, der er indehaver af butikken.

Hun håber derfor, at kunderne vil have de lokale butikker i tankerne, når de går ud og juleshopper i år.

- Hvis der er nogle butikker, der begynder at lukke, så mangler vi dem pludselig, og så bliver udvalget mindre i byen. Og så vil der være folk, der synes, at "det bliver for svært, og det kan vi ikke lige få i Hjørring", og så handler de måske på nettet. Det er vigtigt, at vi har de butikker, som er her.

Mick Schmidt fra De Meza-butikken i Fredericia håber også, at folk vil tænke på byens butikker, når der skal shoppes julegaver.

- Det er jo de måneder her, der er de største for os. Det er her, vi skal generere i hvert fald noget overskud og en masse omsætning. Så det er jo især vigtigt, at vi spreder budskabet om også at støtte lokalt, siger han.

Kampen om kunderne er skærpet

Ifølge Martin Kyed, der er cheføkonom ved foreningen for små- og mellemstore virksomheder, SMVdanmark, er der en række butikker, der er særligt afhængige af kundernes besøg i den travle juletid.

- Forbrugerelektronik og kultur- og fritidsprodukter, som bøger og sportsudstyr. Men også isenkramforretninger - de er meget, meget afhængige af, at julehandlen går godt. For en række virksomheder, der henter man næsten to måneders omsætning på én måned i december, siger han.

Men der er faktisk noget, der tyder på, at flere af os allerede er bevidste om, at det kan være en god idé at handle lokalt. Det siger Dorte Wimmer, direktør og trendforsker hos Retail Institute Scandinavia, der forsker i retail og forbrugeradfærd.

Instituttet har nemlig undersøgelser, som viser, at flere kunder benytter sig af lokale butikker efter coronakrisen, mens onlinesalget i første halvdel af dette år faktisk er faldet.

- Så der er nogle gode indikationer på, at hvis man er dygtig handelsdrivende eller dygtig butiksdrivende, så kan man altså godt lokke kunderne ned, siger Dorte Wimmer.

Men der er ingen tvivl om, at kampen om kunderne er blevet skærpet på grund af øget inflation, og at vi prioriterer vores penge meget mere som kunder, uddyber hun.

- Huslejestigninger, inflation, stigende energipriser - det rammer jo også hårdt ind i en detailbutik. Så der er ingen tvivl om, at det bliver en udfordrende tid, vi kigger ind i, og der er nok også nogle, der kommer til at tære på bankbogen.

Dorte Wimmer har et godt råd til butikkerne, som kan holde kunderne væk fra at handle på internettet.

- Giv kunderne lidt mere, end hvad de egentlig forventer.

Handelsstandsforeningernes opråb kommer samtidig med, at stigningen i antallet af konkurser i Danmark i oktober var den højeste i 12 år. Det viser tal fra Danmarks Statistik.