Københavnske butikker kæmper for livet i skyggen, støvet og støjen fra 21 metrobyggepladser. Chancen for at få erstatning for tabt omsætning er minimal, og eksperter sår nu tvivl om uvildigheden i erstatningssystemet.
Det skriver Politiken.
- Borgere og virksomheder føler ikke altid, at det er en uvildig part, der behandler deres sag, siger partner i advokatfirmaet Interlex Uffe Baller, der har ført flere ekspropriationssager.
Opfatter det som en modpart
- De opfatter det snarere som en modpart, fordi det er staten, der både foretager ekspropriationen og samtidig fastsætter erstatningen, tilføjer han.
Grundlovens paragraf 73 sikrer danskerne ret til "fuldstændig erstatning" ved ekspropriation af ejendom eller besiddelser.
Metroselskabet, der er ejet af staten, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune, skal således udbetale de erstatninger, som den uvildige Ekspropriationskommission fastsætter.
Habilitetsproblem
Men fire af fem medlemmer af kommissionen er udpeget af staten og de to kommuner, og kommunens metrokoordinator deltager som rådgiver. Klageinstansen er sammensat på samme måde.
- Der er for det første et sammenfald mellem ejerforholdet i Metroselskabet og sammensætningen i kommissionerne, og det skaber et habilitetsproblem, siger Christian Schwarz-Hansen, partner i advokatpartnerselskabet Lead, til Politiken.
- For det andet gør staten, hvad den kan, for at vride sig uden om det fulde erstatningsansvar, som grundloven ellers foreskriver. Hvis du ødelægger min bil, skal jeg have fuld erstatning, men den regel gælder åbenbart ikke for staten, tilføjer han.