Butiksåbning bekymrer coronaforskere: 'Jeg ville vælge med omhu, hvor det er nødvendigt at shoppe fysisk'

Det er bestemt ikke uden risiko at genåbne butikkerne på trods af de øgede pladskrav, lyder det fra flere eksperter.

Mundbindet hjælper - men det yder ikke en optimal beskyttelse, påpeger coronaforsker. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

De fleste af os har sikkert ventet med længsel på at kunne slukke for computeren og tage på shoppingtur i forårssolen. Og nu er dagen kommet, hvor en lang række butikker er genåbnet fysisk.

Men selvom du sørger for at tage mundbind på, og butikken sørger for det påkrævede gulvareal per kunde, så er din shoppingtur ikke uden risiko for det samlede smittebillede, lyder det fra flere forskere.

- Et af de vigtigste våben i kampen mod coronavirusset er at undgå mange mennesker samlet på et sted. Og især mange mennesker, som man almindeligvis ikke ses med.

- Og butikker kan være problematiske i forhold til begge dele, siger Bjarke Frost Nielsen, der er ph.d-stipendiat i biokompleksitet, teoretisk fysiker på Niels Bohr Instituttet og medlem af Pandemicentrets forskergruppe.

Her har han stået bag arbejdet med at udvikle en ny beregningsmodel, der tager højde for, at coronavirusset til forskel fra eksempelvis influenza eller mæslinger, er kendetegnet ved såkaldte 'superspredere'.

Flere studier har nemlig peget på, at omkring ti procent af de smittede er årsag til 80 procent af al smittespredning.

- Mønsteret har været, at det kan gå ret stærkt, selvom folk kun har været sammen kortvarigt. For eksempel kender man til et notorisk tilfælde i Kina, hvor én person har smittet en masse mennesker i en bus.

Nu er der selvfølgelig langt fra en bus i Kina til en butik i Danmark. Men pointen er, at offentlige indendørs steder med tilfældige mennesker indebærer en risiko for at starte smittekæder.

- Jeg har simpelt hen svært ved at se de sundhedsfaglige argumenter for at genåbne butikkerne, siger han med henvisning til aktuelle kontakttal, der lige nu viser, at epidemien er i vækst.

Powershopping er en dårlig ide

Helt konkret er det ikke sandsynligheden for, at kunderne rører ved de samme varer på butikshylderne, der bekymrer Bjarke Frost Nielsen.

Kontakt med overflader har nemlig ikke så stor betydning for smittespredning, som man tidligere antog.

Det er de aerosoler, de luftbårne partikler eller dråber, som vi allesammen sender ud i luften, også selvom vi går med mundbind, der er den store risikofaktor på shoppingturen.

I Viborg var der også gang i handlen i dag. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

- I starten af pandemien antog man, at smitten skete gennem større dråber. Men siden har man fastslået, at aerosoler er den dominerende faktor eller i hvert fald et meget stort bidrag til smitten.

- Det nedsættes med et mundbind. Men man skal huske, at et mundbind er et porøst medie med små huller i. Ideen er at så meget virus som muligt skal fanges på overfladen. Men det er ikke en perfekt hindring. Det mindsker kun mængden af virus, der udskilles til luften, siger han.

Det er særligt de større butikker, hvor flere mennesker færdes på samme tid, der udgør en risiko for at starte smittekæder, mener Bjarke Frost Nielsen. Men den enkeltes shoppingmønster er også en faktor.

- Jeg er mindre bekymret for de små butikker, der kun skal have to kunder ad gangen. Det gør en forskel, når der ikke er samlet 50 personer ad gangen, fordi det handler om, at så få som muligt skal møde den smittede.

- Men hvis du shopper i ti mindre butikker på én dag, så er risikoen for det selvfølgelig større. Det ville jeg ikke anbefale. Jeg vil nok anbefale, at man vælger med omhu, hvilke butikker det er nødvendigt at være i fysisk.

Professor: Skærp pladskravet

Adjungeret professor ved Institut for klinisk medicin på Aarhus Universitet Eskild Petersen er enig i, at butiksåbningen kan være en medvirkende årsag til, at epidemien kan tage fart.

- Det er jo en politisk beslutning at genåbne butikkerne. Og det må vi lære at leve med. Men det bliver spændende at se, hvad der kommer til at ske. Det her er jo kvalificeret gætværk.

- Man kan lave regnestykker baseret på forudsætninger om, at folk er gode til at overholde reglerne. Men hvis folk blæser på det hele, så får vi en smittestigning i den øvre ende, siger han.

Butikkerne har fået lov til at genåbne med krav om, at dem over 5.000 kvadratmeter skal sikre 250 kvadratmeters plads til hver enkelt kunde.

Genåbningen af butikkerne skabte trafik på gågaden i Aarhus i dag. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)

For de mindre butikker på mellem 5.000 og 2.000 kvadratmeter hedder kravet 20 kvadratmeter per kunde.

Og for de mindre butikker er kravet på ti kvadratmeter.

Det sidste er for lidt plads, mener Eskild Petersen. Især med den mere smitsomme britiske coronavariant taget i betragtning.

- Jeg synes, det lyder som tætpakkede rum. Jeg ville gerne have haft en radius på fem meter for hver person. Og det ville betyde, at man skulle have mindst 75 kvadratmeter per kunde.

- Uanset hvor man åbner, kunne man godt sætte pladskravet op, sådan at det virus, der kommer ud, bliver fortyndet med det samme. Det ville jeg absolut gerne støtte.

Større chance for mere nedlukning

En af de eksperter, der har regnet på de mulige smittescenarier ved forskellige genåbningstiltag, er lektor ved Roskilde Universitet med speciale i matematisk epidemiologi Viggo Andreasen.

Han anerkender risikoen for smittespredning i butikslivet, men peger på, at den er mindre, end hvis politikerne havde besluttet sig for at genåbne skolerne (i hele landet, red.).

- Jeg er for det første bekymret for, at vi overhovedet lukker op. Men hvis man kigger på opgørelser over, hvor mange kontakter vi har med andre mennesker, så tæller skoler faktisk meget mere i det regnskab end butikker.

Spørgsmålet er nu, hvor meget smitte - og dermed indlæggelser og ultimativt dødsfald, der vil finde sted på baggrund af genåbningen.

- Alle åbninger, vi laver, fører til forøget smitte. Det må man se i øjnene. Og vi er i en situation, hvor epidemien er i vækst, siger han.

Men er der belæg for den her genåbning?

- Jeg mener, den finder sted på et rimelig optimistisk grundlag. Det er realistisk, men i den optimistiske ende. Jeg tror, der er større chance for, at vi lukker mere ned end op.

- Men udfordringen er, at vi først med to til tre ugers forsinkelse kan se, om vi har åbnet for meget.

DR Nyheder har efterspurgt et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) her til aften. Det har ikke været muligt at imødekomme, lyder beskeden fra ministeriet.