Butiksejer om puslespils-gale danskere: Det er stukket helt af nu

Corona-nedlukningen genopliver en gammel klassiker til indendørs tidsfordriv

Dankerne lader til særligt at gå efter puslespil, som har danske motiver.

Mange finder, at de i disse tider, hvor man hverkan kan gå på café eller i fitnesscenter, har mere fritid, end de er vant til. Det lader til, at en gammel kending inden for tidsfordriv vinder popularitet som aldrig før: Puslespillet.

Hos webbutikken Hyggeonkel er salget mangedoblet. Af de omkring 6.000 forskellige puslespil, som butikken normalt har på lager, er over halvdelen nu udsolgt, fortæller butiksejer Mads Kristensen.

- Normalt sælger vi ikke mange puslespil i løbet af foråret, folk vil jo gerne ud i det gode vejr, når det kommer, men det er stukket helt af nu. Salget er i hvert fald fem gange højere end marts sidste år, siger han.

Ud over at efterspørgslen er steget voldsomt, oplever Mads Kristensen også, at kunderne i højere grad vil have en større udfordring. Normalt er spillene på omkring 1.000 brikker de mest populære, men nu går en større del af kunderne efter spil med endnu flere brikker.

- 1.000 brikker er helt sikkert den mest normale ordre, men der er flere og flere, som går efter spil med flere end det. Normalt har man ikke tid til spil på 2.000-3.000 brikker, men det er der nok mange, der har nu, siger webbutiksejeren.

Terapeutisk tidsfordriv

I brætspilsbutikken Games oplever de også en kraftig stigning i efterspørgslen. Butiksindehaver Thor Isak Bentel fortæller, at de ofte sælger en del puslespil op til påske, så folk kan have det med i sommerhus. Men efter coronavirussen lukkede landet ned, er det gået helt amok.

- Vi sælger i hvert fald 200 procent, måske endda 300 procent mere end sidste år, siger han.

I en tid hvor vi helst skal holde os hjemme og undgå så meget kontakt med andre som muligt, er det ifølge Thor Isak Bentel ikke underligt, at det lige netop er puslespil, som hitter i øjeblikket.

- Det tager lang tid at lave, men man kan gå til og fra det, som man ønsker. Det er den bedste form for terapi, som man kan få. Man glemmer hurtigt bekymringerne, fordi man er i gang med noget, der både er simpelt, men også kræver koncentration.

I Games oplever de også, at kunderne vil have sværere puslespil og med flere brikker end normalt. Derudover er særligt puslespil med motiver af kunstneren Martin Schwartz rigtig populære. I særdeleshed er det kunstnerens kollageagtige illustrationer af kendte bygningsværker i forskellige landsdele eller byer, som kunderne vil have.

På Martin Schwartz' egen hjemmeside er puslespillene med Danmark, Aarhus og København alle udsolgt.

- Jeg tror godt, folk kan lide at have noget, som er æstetisk og i lækker kvalitet. Og så tror jeg virkelig, de kan lide at lægge et puslespil, hvis det har noget med Danmark at gøre, siger butiksindehaveren.

Tilbage ved webbutikken Hyggeonkel, som sender til hele Skandinavien, har man oplevet den store efterspørgsel på puslespil i både Danmark og Norge, men pudsigt nok ikke i Sverige.

Men som Mads Kristensen selv påpeger, så har Sverige heller ikke været lukket ned på samme måde som Norge og Danmark har det.