Butikskæder vil suspendere lukkeloven i påskedagene: Men forslag møder modstand

Salling Group ønsker at sprede påskehandlen mere ud. Politikerne er uenige.

Coop og Landdistrikternes Fællesråd bakker heller ikke op om forslaget. Arkivfoto. (Foto: Peter Leth-Larsen © Scanpix)

Suspendér lukkeloven i påsken, så indkøbene bliver spredt mere ud. Det er simpelthen mere sikkert, så der ikke er så mange handlende samlet på én gang.

Så klar er meldingen i dag fra Per Bank, der er administrerende direktør i Salling Group, som ejer blandt andet Bilka, Netto og Føtex.

- Alle store butikker, der har mest trafik til dagligt, har fået besked på at holde lukket på helligdage. Men hvis vi åbner dem op, spreder handlen sig, og så undgår vi, at folk står for tæt i de butikker, vi har, siger han.

Han vurderer, at det vil have en stor effekt.

- Det vil hjælpe rigtig, rigtig meget, fordi handlen så spredes ud over fem dage, lyder det.

Forslag møder modstand

Coop Danmark, der blandt andet driver Fakta, Kvickly og SuperBrugsen, mener omvendt ikke, at det er en god idé.

Til finans.dk lyder meldingen fra informationsdirektør Jens Juul Nielsen, at der allerede er dagligvarebutikker nok, der holder åbent, og at det kan sætte forsyningssikkerheden under pres, hvis de øvrige butikker også skal holde åbent.

I Landdistrikternes Fællesråd frygter man konsekvensen for de lokale butikker og købmænd i landdistrikterne og kalder forslaget for 'gift for de små handlende på landet'.

- Lukkelovens formål er at sikre, at de små købmænd og lokale butikker i landdistrikterne overtager helligdagenes handlende fra de store kæder. Det er en del af dagligvarebranchens fødekæde, som er med til at holde hånden under det lokale handelsliv, siger formand i Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard til Ritzau.

I Salling Group understreger Per Bank dog, at det ikke er et tiltag, han ønsker at tage i brug for at gavne sig selv og sin forretning. Derfor skal det også kun gælde netop i de kommende helligdage, mens corona-epidemien er over os.

- Jeg er tilhænger af den nuværende lukkelov og har ingen intension om at få lavet den om. Men jeg synes, at i en situation som denne, hvor der hældes milliarder ned i vores økonomi, må vi også tænke på sikkerheden først, siger han.

Venstre og Socialdemokratiet uenige

Skal lukkeloven suspenderes, skal det behandles i Folketinget først, og her er meningerne delte.

Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen mener, det er et forslag, der kan være med til at lette presset på nogle ellers traditionelt set travle handelsdage op mod påske.

- Jeg synes, det er et fornuftigt forslag, som jeg vil opfordre til, at regeringen tager imod med kyshånd, siger han.

Socialdemokraternes erhvervsordfører Orla Hav vil ikke afvise, at det kan ske, men han er endnu ikke overbevist om, at det er en god idé.

- Som jeg forstår det, er det gået godt med at afvikle dagligvarehandlen, og det kører stille og fredeligt. Så måske kunne det også ligge i tråd med regeringens anvisninger om at blive hjemme, at der var nogle dage uden handel, hvor der var helt ro på, siger han.

- Hvis der er rigtig gode argumenter for det, kan jeg da blive overbevist om, at det alligevel kan være en hensigtsmæssighed i det. Men jeg har svært ved at se det ske.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk