Byboere skal betale rundt regnet en milliard kroner til landboere

Ny aftale flytter millioner fra by til land. Servicen i kommunerne skal være mere lige.

(Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)

Byboere i København, Aarhus, Rudersdal og flere andre kommuner vil fremover betale rundt regnet en milliard kroner mere af deres skattekroner til kommuner, der ligger landligt.

Det er resultatet af den aftale om udligningen, der blev vedtaget i denne uge mellem S-regeringen, Venstre, Radikale Venstre, SF og Alternativet. Aftalen skal populært sagt fordele penge mellem rige og fattigere kommuner.

Mens der er flere penge til næsten alle kommuner, der ligger landligt, så har borgmestrene i landets bykommuner fremover 941 millioner kroner mindre at drive kommuner for.

Det viser en analyse, som DR har lavet på baggrund af tal fra Social- og Indenrigsministeriet.

Med aftalen bliver det lettere at få råd til nogenlunde samme service på landet og i byen, når det kommer til alt fra folkeskoler til handicappede og ældrepleje, forklarer Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring på Aalborg Universitet.

- Der var blevet for stor ulighed. Landkommunerne havde fået for dårlig mulighed for at levere den service, som man forventede, siger han.

Når byboerne får en ekstraregning, skyldes det også, at den ny aftale ændrer en regnefejl, oplyser professoren. Det gamle udligningssystem regnede forkert, når det kom til udgifter ved udlændinge. For eksempel fik kommuner penge efter, hvor mange udlændinge, der boede i kommunen – uanset om udlændingene måske var højtuddannede og arbejdede for Novo Nordisk.

- Kommuner fik for mange penge til udgifter, som de ikke havde, siger Per Nikolaj Bukh.

Stor regning for ingenting

Greves borgmester mener dog ikke, at udligningen er blevet mere fair. Tværtimod.

- Jeg er ærgerlig over, at borgerne i Greve skal betale mere – for ingen service! De får en ekstraregning og får ikke noget ud af det. Det er som at gå ud at handle og komme hjem med en tom kurv, siger borgmester Pernille Beckmann (V).

Hun køber ikke argumentet med, at kommuner på landet har for ringe råd til service, men peger på, at for eksempel Greve er veldrevet og effektiv. Det samme er ikke tilfældet for alle yderkommuner.

Samtidig er det dyrt at bo i hovedstadsområdet, og det tager den nye aftale ikke højde for.

Greve er én af fem kommuner, som mister mere end 50 millioner kroner om året med den nye aftale.

Men faktisk er regningen for borgere i bykommunerne endnu større.

Som en del af aftalen får landets kommuner cirka to milliarder kroner mere hvert år. Pengene betales over den samlede skat.

Det vil sige, at borgere i mange bykommuner som Gentofte, Rudersdal og København også betaler ind til de ekstra milliarder til udligning, alt imens deres egne kommuner får færre penge.

- Det er grundlæggende uretfærdigt. Hvis jeg som borger i Greve skal betale mere, så havde jeg også forventet, at jeg kunne få flere hjemmehjælpere eller pædagoger. Nu betaler folk og sender pengene over vandet til Jylland, mener borgmester Pernille Beckmann (V).

Vesthimmerland får skattelettelser

Vesthimmerlands Kommune vil få rundt regnet 89 millioner kroner ekstra hvert år, når reformen er indfaset.

Aftalen retter op på et system, der længe har været uretfærdigt, mener borgmester Per Bach Laursen (V).

- Umiddelbart er jeg tilfreds. Vi føler, at vi i mange år har været underfinansieret. Det her er så et plaster på såret, siger han.

Borgmesteren håber, at de ekstra millioner kan betyde, at der bliver bedre råd til byggeri, og at Vesthimmerland kan få betalt af på gælden.

Samtidig glæder Per Bach Laursen sig over, at udligningen også giver gratis skattelettelser til kommuner med de højeste skatteprocenter. Vesthimmerland har landets tredjehøjeste kommunale skatteprocent på 27. Den vil fremover falde til 26,3 procent, fordi staten betaler.

- Borgerne kommer til at mærke det på skatten. Det betyder rigtigt meget, når folk kan spare noget, siger han.

Facebook
Twitter