Byggebranchen skal have fokus på bly

Håndværkere risikerer at indånde det skadelige tungmetal bly, når de sætter gamle huse i stand. Blyet gemmer sig nemlig i maling og vægge.

Byggebranchen har I mange år haft fokus på de giftige stoffer PCB og asbest.

Men oftere og oftere dukker tungmetallet bly op, når bygninger skal rives ned eller sættes i stand.

Blyet gemmer sig især i vægge og maling - og hvis det ikke bliver opdaget, kan det være direkte farligt for håndværkerne.

Det kan blandt andet give forstyrrelser på nervesystemet, blodmangel og nyreskader.

- Håndværkerne risikerer at indånde blyholdigt støv, hvis de begynder at arbejde på vægge, der indeholder bly. Og så bliver det altså siddende i kroppen, siger Jesper Nielsen, Konsulent hos Byggeriets Arbejdsmiljøbus til DR Nyheder.

Det skjulte bly

Det har længe været kendt, at der kan være bly i vinduesrammer. Men det er først for nyligt, at man er blevet opmærksom på, at blyet også kan sidde i maling og puds i væggene.

Lige nu er de 370 år gamle bygninger ved Nyboder i København i gang med at blive renoveret - og her opdagede man først blyet, da håndværkerne var gået i gang med arbejdet.

- Entreprenøren lavede en kontrolprøve og her fandt man, mod forventning, bly i væggene. Vi standsede arbejdet med det samme og fik et arbejdsmiljøfirma til at hjælpe os med, hvordan blyet skulle fjernes, fortæller Jan Severin, Byggeleder ved Forsvarets Bygningstjeneste til DR Nyheder.

Nu har man indsat et særligt hold af håndværkere til at fjerne blyet. De skal være iført sikkerhedsudstyr og skal tage bad umiddelbart efter de er færdige med arbejdet.

Først når blyet er væk, kan renoveringen af bygningerne fortsætte.

Opmærksomhed i branchen

Hos brancheorganisationen Dansk Byggeri kan man godt mærke, at byggebranchen er ved at få øjnene op for problemet med bly i vægge og maling.

Men det kommer stadig bag på mange, siger arbejdsmiljøkonsulent Camilla Poulsen.

- Bly er et af de ældste arbejdsmiljøproblemer, vi kender. Men det er først for nyligt, at man er blevet opmærksom på, at det kan være mange forskellige steder i bygninger, siger hun til DR Nyheder.

I de seneste måneder har Dansk Byggeri fået flere og flere henvendelser om det skjulte bly. Og derfor vil man nu gøre mere for at oplyse medlemmerne om problemet.

- Vi har holdt fyraftensmøder og vi har lavet en vejledning i, hvad man skal gøre, hvis man opdager blyet, fortæller Camilla Poulsen.