Byrådspolitikere: Svært at forene politisk arbejde og fuldtidsjob

Byrådsmedlem fra Lolland blev indlagt med stress, men hun nægter at give op.

- Jeg bruger et eller andet sted mellem 15 og 20 timer om ugen på mit byrådsarbejde, fortæller Winnie Elmgreen. (Foto: DR)

Winnie Elmgreen sidder i bilen på vej til byrådsmøde i Lolland Kommune. Hun er lokalpolitiker og medlem af SF - og det er et krævende fritidsarbejde.

- Jeg bruger et eller andet sted mellem 15 og 20 timer om ugen på mit byrådsarbejde, fortæller hun til DR Nyheder.

Winnie Elmgreen er ikke alene om at lægge mange timer i sit byrådsarbejde, viser en rundspørge, som DR Nyheder har lavet. I alt har 1330 byrødder svaret, og 81 procent af dem siger, at arbejdsbyrden er vokset siden kommunalreformen. De mener også, at deres arbejde er blevet mere komplekst.

I gennemsnit bruger lokalpolitikerne 19 timer om ugen på byrådsarbejdet og får omkring 120.000 om året for det.

Røg på sygehuset med stress

Winnie Elmgreen mener også, at kommunalpolitikerne har fået mere og flere komplekse opgaver at sætte sig ind i. Og hun taler af erfaring, for hun var også medlem af byrådet før kommunalreformen trådte i kraft i 2007. Men i dag er blevet meget sværere at få tid til både fuldtidsjob og til at arbejde som politiker.

- På et tidspunkt havde jeg så meget stress, at jeg røg på sygehuset, fortæller hun.

Men selv om det selvfølgelig ikke var en behagelig oplevelse, så har den ikke taget modet fra hende: Hun fortsætter i sit virke.

Nogen skal gøre en forskel

- Jeg føler, jeg gør en forskel… og nogen skal gøre det, siger Winnie Elmgreen.

Hun har dog et ønske: For at flere skal involvere sig i kommunalpolitik, skulle lønnen hæves. Og på den måde ville man også have mulighed for at gå ned i tid på sit fuldtidsjob.

Hendes ønske bliver bakket op af Tim Knudsen, som er professor i offentlig forvaltning.

- Det er utaknemmeligt at være kommunalbestyrelsesmedlem. Man har ikke forbedret deres arbejdsbetingelser og betaling, og derfor kan det heller ikke være forsvarligt længere, at de skal have ansvar for storkommuner på et fritidsjob. De er rent ud sagt underbetalte, siger han til DR Nyheder.

Facebook
Twitter