Byret afviser forsvarsadvokaters ønske om at kende anmelder i sag om afbrænding af Mette Frederiksen-dukke

Forsvarerne ønskede oplysninger om anmelder, fordi det ifølge dem kunne være vigtigt for straffesagen.

En dukke, der forestillede Mette Frederiksen, blev under en demonstration hængt op i en pæl, iført et skilt med ordene: "Hun må og skal aflives". (Foto: Mathias Svold © Ritzau Scanpix)

Politiet skal ikke efterforske, hvem der anmeldte omstridt afbrænding af en dukke, der skulle ligne statsminister Mette Frederiksen (S).

Det er Retten på Frederiksberg kommet frem til i en kendelse, oplyser retten til DR Nyheder.

Tre personer er tiltalt i sagen, og deres forsvarsadvokater har i måneder forsøgt at få oplyst, hvem der kontaktede politiet og indgav en anmeldelse, da billeder af dukken ramte landets netaviser.

Dukken var af plastik, og på dens ansigt var et billede af Mette Frederiksen. På dukkens mave var et skilt, hvor der blandt andet stod, "hun må og skal aflives".

Ifølge dokumenter, som er fremlagt i retten, kom der en anmeldelse klokken 22.23 samme aften, som dukkeafbrændingen skete lørdag den 23. januar.

Men navnet på anmelder fremgår ikke af nogen af de tre anmeldelsesrapporter, der ligger i sagen, og som er oprettet i løbet af det næste døgn.

- Hvad er det, der har haft den truende effekt. Er det ordlyden på dukken eller afbrændingen? Min tese er, at det er afbrændingen. Betjentene på stedet griber ikke ind overfor dukken, sagde forsvarsadvokat Jonas Christoffersen under et indledende retsmøde, som skulle behandle netop spørgsmålet om, hvem der stod bag anmeldelsen.

Klokken 22.23 blev afbrændingen af dukken anmeldt. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

- Hvorfor har man oplevet dette truende på tidspunket? Det er vigtigt at få frem.

Den samme pointe havde forsvarsadvokat Ulrik Sjølin.

- Det gør en forskel, om det er fru Jensen, en politibetjent på stedet eller en fra statsmagten, der har anmeldt sagen til politiet.

Anklagemyndigheden sagde under det indledende retsmøde, at man ikke mener, at anmelder er relevant.

- Det er ikke relevant for sagen. Der findes masser af straffesager, hvor fru Jensen er anmelder, men hendes følelse, da hun ringer til politiet, er irrelevant i den strafferetlige vurdering.

Dukken blev hængt op i en lygtepæl til en Men in Black-demonstration mod corona-restriktioner på Frederiksberg i januar 2021 - og den blev i løbet af aftenen sat i brand.

Forsvarsadvokat Ulrik Sjølin oplyser til Ritzau, at man er skuffet over afgørelsen, og man vil have landsretten til at se på sagen, siger han.

Blev sigtet for højforræderi efter anholdelse

Da de tre personer blev anholdt og fremstillet i retten i dagene efter demonstrationen, blev de sigtet for nogle af straffelovens alvorligste paragraffer.

De tre personer blev dengang alle sigtet for brud på straffelovens paragraf 113, som kan give op til 16 års fængsel - en paragraf, der handler om forbrydelser mod de øverste statsmyndigheder, og som sjældent bliver brugt.

Da de tre blev fremstillet i grundlovsforhør tilbage i januar 2021, mente dommeren, at paragrafferne var skudt over mål.

- Hvis man prøver at se, hvor det her hører hjemme, så er anklagerens principielle sigtelse om højforræderi skudt over målet, lød det fra dommeren dengang.

De tre personer er heller ikke blevet tiltalt for højforræderi, men i stedet er de blevet tiltalt for trusler mod Mette Frederiksen.

Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om, at straffen kan skærpes, fordi handlingen er rettet mod en person, der deltager i den offentlige debat.

De tre tiltalte mænd nægter sig skyldige.

Fra DR-programmet 'Kriminelt'.

Ikke meningen, at dukke skulle afbrændes

DR-programmet 'Kriminelt' har tidligere talt med en af de nu tiltalte mænd, og han fortalte dengang, at dukken aldrig skulle bruges som en trussel mod statsministeren.

- Jeg kan ikke forstå, at det er trussel i den forstand, den blev brugt. Men hvis den nu blev bundet op foran hendes bopæl en eller anden tilfældig mandag morgen, så kan jeg godt se, at det er en anden kaliber, sagde den nu tiltalte sidste år i 'Kriminelt'.

De tre tiltalte nægter stadig, at det var dem, der satte ild til dukken den kolde januaraften.

- Det var aldrig meningen, at der skulle være ild i den. Og det sender et groft billede. Det er også noget værre svineri, at den bliver brændt af. Den er lavet af plastik.

Han fortalte, at det var ham selv og to andre, som efterfølgende smed dukken ud i en skraldespand.

Kort tid efter kunne den 32-årige se på flere nyhedsmedier, at billedet af den brændende dukke blev delt og delt.

- Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig al den ballade, der kom. At det ville pisse folk så meget af, sagde han dengang, da han blev fremstillet i grundlovsforhør.

Retssagen mod de tre er berammet til at begynde i september.