Tema Hjemløse-lejre

Byret afviser at tiggeri-sager strander: Vi har åbent tirsdag og torsdag hele sommeren

En fejl er skyld i, at to tiggeri-tiltalte rumænere først skal for retten til efteråret, oplyser Rigsadvokaten.

- Vi har sat en specifik retssal af til at have de her fast-track-sager om betleri (tiggeri, red.), siger Stig Nørskov-Jensen, der er sekretariatschef ved Københavns Byret. Der er altså tale om en fejl, når de to første sigtet for tiggeri i København først skal for retten 30. august. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Scanpix)

To rumænere, som Københavns Politi har sigtet for at tigge på gaden, skal først for en dommer den 30. august, selvom Folketinget netop har skærpet straffen for at få flere tiggere hurtigt dømt.

Men politiet har rig mulighed for at få hastebehandlet sager om tiggeri, fortæller Stig Nørskov-Jensen, der er sekretariatschef ved Københavns Byret.

- I ugerne 27 til 32 har vi sat hver tirsdag og torsdag af, hvor vi er i stand til at tage op til otte personer hver dag, siger han.

Har lavet plan for sommerferien

Regeringen fik med støtte fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i sidste måned hastevedtaget en strafskærpelsen for tiggeri med virkning fra 21. juni i år.

Sådan er loven ændret

Straffen for utryghedsskabende tiggeri er fordoblet fra syv dages betinget fængsel til 14 dages ubetinget fængsel.

Desuden siger lovændringen, at kravet om forudgående påbud som advarsel, inden der straffes, "ikke gælder, når tiggeri begås i gågade, ved stationer eller i offentlige transportmidler, og hvorefter det ved straffens fastsættelse skal indgå som en skærpende omstændighed, at tiggeri begås et af de nævnte steder".

Kilde: Lovforslag nr. L 215

Retten holder ligesom mange andre offentlige institutioner ferie hen over sommeren. Derfor har Københavns Byret lagt en specifik plan for en særordning, hvor tiltalte for tiggeri med under en uges varsel kan blive indkaldt til byretten og blive stillet for en dommer.

- Da det fra politisk side blev vedtaget, at man ændrede lovbestemmelsen, så der nu ikke længere gives en advarsel, men 14 dages ubetinget fængsel, der kan medføre udvisning, så var vi godt klar over, at vi var nødt til at forholde os til det, da lovændringen kom lige før rettens retsferie, siger Stig Nørskov-Jensen.

Særordningen blev indført den 1. juli, og den første reserverede retsdag i Københavns Byret var i går, den 6. juli. Det har byretten skriftligt orienteret Københavns politi om den 30. juni.

Retten står dermed åben for sager om tiggeri to gange om ugen i sommerperioden.

- Vi har sat en specifik retssal af til at have de her fast-track-sager om betleri (tiggeri, red.), siger han.

Så du kan godt garantere for, at tiltalte hurtigt kan komme for en dommer?

- Ja, det kan jeg, siger sekretariatschef Stig Nørskov-Jensen.

Rigsadvokat: En fejl, at rumænere fik sen dato

De to tiltalte rumænske statsborgere er de første, som Københavns Politi har tiltalt for tiggeri, siden strafskærpelsen trådte i kraft.

Den 3. juli blev de begge sigtet og tiltalt, men fik at vide af politiet, at de først skulle møde i retten den 30. august.

Det fik i går politiske ordførere fra både Dansk Folkeparti og Venstre til at kræve, at fremtidige sager skal behandles hurtigere end de to rumænere.

Men ifølge Rigsadvokaten fik de to tiltalte den sene dato ved en fejl.

- Der er sket en fejl. Man har over for de her to rumænere forkyndt en forkert dato, siger Henrik Madsen, der er kommunikationskonsulent for Rigsadvokaten.

Han kan dog ikke sige præcis, hvordan fejlen er opstået, og da retsdatoen blev givet til de tiltalte på gaden, vil politiet ikke ændre på den nu, siger han.

- Nu har de fået at vide, at de kommer for retten den 30. august, og det kommer vi ikke til at gøre om. Men fremadrettet er det forventningen, at alle dem, der bliver forkyndt, kommer hurtigere for end den 30. august, siger han.