Byret: I orden at fratage Penkowa doktorgrad

Københavns Universitet fratog Milena Penkowa hendes doktorgrad i 2017. Det var i orden, siger byret.

Milena Penkowa får ikke sin doktorgrad tilbage. Det har Københavns Byret besluttet (arkivfoto) (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Københavns Byret har godkendt, at Akademisk Råd i 2017 fratog Milena Penkowa hendes doktorgrad, skriver hun selv på Facebook.

Det var Akademisk Råd ved Sundhedsvidenskabeligt Fakultet på Københavns Universitet, der i 2017 fratog Penkowa hendes doktorgrad - og dermed retten til at kalde sig dr.med.

Året inden, at titlen gled ud af Penkowas hænder, blev hun af Østre Landsret kendt skyldig i dokumentfalsk. Dog blev hun frifundet for straf, fordi landsretten i modsætning til byretten vurderede, at sagen var forældet.

Dokumentfalskneriet handlede om nogle rotteforsøg, som var beskrevet i en videnskabelig artikel i tidsskriftet Glia tilbage i 2000. Forsøgene indgik i en doktordisputats, som Penkowa indgav i 2003.

Den blev kritiseret, hvorpå hun fremviste fire falske dokumenter til universitetets daværende rektor. Siden trak hun sin disputats tilbage og indleverede en ny i 2006.

Det var på baggrund af disputatsen fra 2006, at Milena Penkowa fik ret til at smykke sig med titlen dr.med.

Akademisk Råd mener, at hvis universitetet tilbage i 2006 havde kendt til falskneriet, så havde Penkowa aldrig fået lov til at indlevere en ny disputats. Og derfor tog man graden fra hende.

/ritzau/

Facebook
Twitter