Byret: Pædofilidømt journalist idømmes fængselsstraf og slipper for forvaring

Anklagemyndigheden gik efter forvaring. Nævningetinget var uenig om straffen.

En 47-årig tidligere journalist idømmes fængsel i tre år og seks måneder for en stribe seksuelle overgreb på børn.

Det har Retten i Roskilde netop besluttet ifølge Ritzau.

Manden, der frem til sin anholdelse i april 2021, arbejdede på Ekstra Bladet, blev i september kendt skyldig i at have krænket 31 børns blufærdighed. Blandt ofrene var hans tre børn.

Foruden fængselsstraffen idømmes manden et forbud mod at have børn under 18 år i sit hjem. Han skal desuden betale en tortgodtgørelse til ofrene.

Tæt på forvaring

Fire overgreb var så grove, at de ifølge retten skal betegnes som voldtægt. De fandt sted i 2012-2013 mod fire piger i alderen 4-11 år.

Anklagemyndigheden havde i sit krav til straffen lænet sig op af en mentalundersøgelse og en udtalelse fra Retslægerådet og havde krævet forvaring, mens mandens forsvarer, Carsten Brix, mente, at en fængselsstraf mellem 2 og 2,5 års fængsel var mere passende.

Retten i Roskilde har lagt dommen ud på sin hjemmeside. Her fremgår det, at der har været uenighed blandt nævningetinget om straffen. Seks stemte for forvaring, og seks stemte for almindelig fængselsstraf. Dermed går retten med den mildeste straf.

Mentalundersøgelsen af manden har fastslået, at han ikke er decideret sindssyg. Men eksperterne konkluderede, at han er "svært seksuelt afvigende", har narcissistiske træk og har generelt svært ved at se, at han har gjort noget galt.

Den tidligere journalist beskrives desuden som "yderst bagatelliserende", og han forsøger gentagne gange at fralægge sig ethvert ansvar i sagen, som han mener er blæst op.

'Bad boy på 16 år'

Ved skyldkendelsen i september blev journalisten også kendt skyldig i at have manipuleret unge udenlandske piger på nettet til at sende krænkende materiale til journalisten.

Han har forklaret, at han var en del af et miljø på sociale medier, hvor han betegnede sig selv som lidt af "en konge".

Ifølge anklagemyndigheden skulle det være sket ved, at manden udgav sig for at være en teenagedreng, og han beskrev sig blandt andet som en "bad boy på 16 år".

Fremgangsmtoden kaldes "grooming", og undervejs i sagen har et ekspertvidne været i retten for at forklare, hvordan man definerer grooming, og hvordan gerningsmændene bærer sig frem.

- Det falder fuldstændigt og præcist ned i den metode, som X (navn udeladt, red.) har brugt. Han manipulerer dem rundt i manegen, sagde Lise Frandsen.

- Høje ret og ærede nævninge. Det her er fuldstændig enkelt. Han er det, man kalder en "predator" – altså et rovdyr på nettet.

Både manden og anklagemyndigheden har nu mulighed for at anke afgørelsen til Østre Landsret.

Begge parter har 14 dage til at overveje det.

'Var det ikke værre end det?'

De fleste ofre i sagen var nogen, der kom i han og ekskonens fælles hjem.

De blev for eksempel filmet med et skjult kamera, mens de var i bad eller på toilettet og var ofte legekammerater med hans egne børn.

Han har erkendt, at han begik blufærdighedskrænkelse. Han har dog afvist, at han skulle have gjort noget forkert i forhold til sine egne børn.

Det var blot tilfældigt, at de kom ind i billedet, når han var i færd med at filme børnenes legekammerater.

De fire voldtægtsforhold har han også erklæret sig uenig i. Han mente ikke, at der var tale om så voldsomme forbrydelser. Generelt har han hævdet, at hele sagen var kørt op.

Ved et tidligere retsmøde fortalte anklager Lise Fransen, at journalisten under mentalundersøgelsen havde sagt, at han håbede, at nogen under retssagen ville rejse sig op og råbe: "Var det ikke værre end det?".

Han har medgivet, at han godt kan forstå, hvis der er nogle forældre til børnene, der er sure på ham. Men han mener ikke, at han skulle have gjort noget, som skulle have traumatiseret ofrene, lød det i mentalundersøgelsen.

Sagen begyndte for alvor at rulle, da journalistens nu ekskone blev kontaktet af pædofilijægere i USA, der sendte dokumentation for, at manden krænkede unge piger på nettet.