Byretsdommere bærer kapper fra i dag

Byretsdommerne er utilfredse med, at de nu skal bære kapper, ligesom kollegerne i Lands- og Højesteret altid har gjort.

Byretsdommere skal fremover være iført mørke kapper, som den dommer Lis Hævdholm fra Byretten i Holbæk her er iført. (Foto: Trine Warrer Juul)

Fra og med i dag skal dommerne i Byretterne nu også til at bære kapper i retssalen, ligesom deres kolleger i Lands- og Højesteret altid har gjort. Men dommerne er ikke begejstrede.

- Det skaber en større afstand. Folk har måske sværere ved at komme frem med deres umiddelbare mening i f.eks. ægteskabssager og forældreansvarssager. Her sidder man og taler om meget private ting, og så er det en ekstra barriere, at man sidder med en mørk kappe på, siger dommer Lis Hævdholm fra Byretten i Holbæk.

Det var den forrige regering, der tilbage i 2009 vedtog, at dommerne i byretterne også skal bære kapper, ligesom man heller ikke må bære religiøse symboler som tørklæder og kors. Loven træder først i kraft nu, fordi der har været problemer med leverancen af kapper.

Da lovforslaget blev fremsat i 2008 udtalte Dansk Dommerforening sig imod den.

- Vi havde kort forinden haft en vejledende afstemning om kapper blandt byretsdommerne, og der sagde flertallet nej, siger Formand for Dansk Dommerforening Mikael Sjöberg men tilføjer,

- Nu er loven vedtaget, og så retter vi ind efter det.

Den nye regering har ikke valgt at bremse loven om kapper til byretsdommere, selvom de faktisk er imod.

- Jeg er meget enig med dommerne i, at det er en rigtig dårlig idé at indføre kapper i byretterne. Men nu er pengene jo brugt på at fremstille kapperne, så nu må vi se erfaringerne an, og så må vi evaluere ordningen, siger hun.

De nye kapper i byretten er mørkeblå, mens de i landsretten er sorte og i Højesteret vinrøde.

Facebook
Twitter