Byretten: Pigen fra Kundby skyldig i forsøg på terrorisme

En kun 17-årig pige er kendt skyldig i at ville bombe to skoler.

Den nu 17-årige pige fra Kundby er den første danske kvinde, der er kendt skyldig i terror.(Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2017) (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Det var et forsøg på terror, da en dengang kun 15-årig pige opbevarede kemikalier i sine forældres kælder og delte bombeplaner med kendte jihadister i et forsøg på at ramme Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København.

Sådan lyder kendelsen i den opsigtsvækkende Kundby-sag, hvor Retten i Holbæk netop har taget stilling til skyldsspørgsmålet. Kendelsen er enstemmig, hvilket betyder, at samtlige tre dommere og de seks nævninge er enige i, at pigen er skyldig.

- Det udgør utvivlsomt forsøg på terrorisme, siger retsformand Peder Johs. Christensen i forbindelse med kendelsen.

Samtidig er der tale om dansk retshistorie. Aldrig tidligere er en kvinde dømt for forsøg på terrorisme.

Pigen er også kendt skyldig i grov vold mod en pædagog på den sikrede institution, hvor pigen har siddet varetægtsfængslet, inden sagen kom for retten.

Sagen har fået massiv medieopmærksomhed, siden sagen så dagens lys. Pigen blev i alt hemmelighed anholdt i januar sidst år, og først måneden efter får offentligheden nys om sagen.

Under retssagen har anklager Kristian Kirk ført en række spektakulære beviser mod den 17-årige pige. Blandt beviserne er en række samtaler, som pigen har haft på sociale medier.

På mikroblogging-tjenesten Twitter skrev hun blandt andet med en række jihadister, som hun mente havde tilknytning til terrororganisationen Islamisk Stat.

Søgte på bombeopskrifter

På samme tidspunkt begyndte pigen at google, hvordan man laver gødningsbomber, og hun søger halshugningsbilleder frem på nettet. Det hele foregår altså via hendes smartphone og computer. Det er blandt andet den del, retten har lagt vægt på i vurderingen af, at pigen er skyldig i forsøg på terrorisme.

29. december skriver pigen til en elev fra sin tidligere klasse på Sydskolen på det sociale medie Ask.fm.

- Nedtælling er i gang. Det vil blive vist over hele Danmark. Måske også i andre lande. Men I vil ikke opleve det, I vil ligge i graven og vente på den endelige straf.

Centralt i retssagen mod pigen er også de husholdningskemikalier og sedler, som politiet finder i huset i Kundby, hvor den dengang 15-årige boede.

12. januar 2016 bliver en ven af moren, moren selv og broren efter renoveringsarbejde i husets kælder opmærksomme på det, de opfatter som et kemisk forsøg.

De ringer efterfølgende til politiet, som kommer og ransager huset – og ud over kemikalierne blandt andet finder følgende sedler.

Nye beviser forsinkede sagen

Skyldsspørgsmålet skulle oprindeligt have været afgjort tidligere, men efter forsvarer og anklager havde gennemført deres procedure, kom der en række nye beviser i sagen.

Der var tale om brevudkast og sedler fundet i den tiltaltes celle og sko. Brevene var tiltænkt Enes Ciftci, der i år er dømt i landsretten for at lade sig hverve til terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Pigen har forklaret, at hun kedede sig i Vestre Fængsel, da hun skrev tingene.

Dommere og nævningene har i kendelsen blandt andet også lagt vægt på, at pigen havde gemt et kort over den jødiske Carolineskolen på sin telefon, ligesom hun havde lavet en ruteplan fra sit hjem til skolen.

En tidligere medsigtet blev tidligere på året løsladt uden tiltale.

Strafudmålingen i sagen forventes at finde sted på torsdag. Anklagemyndigheden har påstået forvaring.