Café Exit om færre prøveløsladelser: 'Livet rammer folk som en spade i ansigtet'

Prøveløsladelser kan være med til at indsatte ikke begår ny kriminalitet, mener Café Exit, der hjælper folk med at begynde på en frisk efter et fængselsophold.

Hans-Jørgen Andersen arbejder som informationsmedarbejder i Café Exit, der støtter eks-indsatte og indsatte, som gerne vil begynde på en frisk, når de kommer ud af fængslet.

Når indsatte og tidligere indsatte kommer ind hos Café Exit på Saxogade på Vesterbro i København, er det ikke vanskeligt at mærke, om de frivillige i organisationen har at gøre med en person, der har afsonet hele sin straf i et fængsel, eller om det er en, der er prøveløsladt.

Humøret og desperationen er anderledes, fortæller Hans-Jørgen Andersen, der er informationsmedarbejder i Café Exit, der hjælper straffede personer til at begynde et liv uden kriminalitet.

- Det er meget nemmere, når du er blevet prøveløsladt, end når du har siddet fuld tid, for så føler du virkelig, at samfundet og livet rammer dig som en spade i ansigtet.

- Udslusningen, der ender med en prøveløsladelse, er guld værd, fordi man kan få en del af de basale ting på plads, der skal til for at begynde et nyt liv, siger han.

Derfor er han ærgerlig over, at nye tal fra Kriminalforsorgen viser, at 35 procent af de indsatte, der ansøgte om at blive prøveløsladt efter at have siddet to tredjedele af deres straf, fik afslag i 2017 - det højeste tal nogensinde.

- Der er jo ikke nogen, der elsker kriminelle, men der er rigtig mange gode grunde til at hjælpe dem, fordi de ellers forårsager endnu større problemer end tidligere, mener Hans-Jørgen Andersen.

Cafe Exit har eksisteret siden 2007 og har caféer i Aarhus, Odense og København, der primært drives af frivillige.

'Tikkende bombe for ny kriminalitet'

Der findes ikke offentlige opgørelser, der skildrer hvor vidt prøveløsladelser fører til, at de straffede ikke begår kriminalitet igen.

Anette Storgaard, professor i jura ved Aarhus Universitet, mener, at der for nogle indsatte kan være en større chance for, at de ikke begår ny kriminalitet, hvis de kommer ud lidt før i stedet for at sidde straffen ud i fængslet.

- Der er jo en grund til, at man har indført prøveløsladelse. Folk skal have tid til at øve sig i at være gode samfundsborgere, når de kommer tilbage.

- Jeg kan ikke forestille mig, at man ved at sidde fængslet lige pludselig skulle have lært at overholde samfundets regler i langt højere grad end før, forklarer hun.

Og det er Hans-Jørgen Andersen fra Café Exit enig i. Ud fra hans erfaring i arbejdet med indsatte og eks-indsatte er det problematisk, hvis indsatte bliver løsladt direkte til gaden uden nogen hjælp eller kontrol.

- Det er nærmest en tikkende bombe for, hvornår man laver ny kriminalitet. Hvis ikke du har et sted at bo, et forsørgelsesgrundlag eller et netværk og familie, så risikerer man at blive presset ud i en situation, hvor man begår ny kriminalitet, siger han.

Derfor håber han, at der fremover vil være øget fokus på, at alle bliver prøveløsladt på to tredjedel tid, med mindre der er nogle graverende forhold, der ikke tillader det.