Caféer, barer og restauranter åbner på onsdag - men du skal booke bord en halv time før ankomst

Hvis vejret ikke er med os, kommer det til at koste omsætning, siger caféejer.

Kommer du tilfældigt forbi en café og får lyst til en kaffetår, må du sætte dig udenfor eller vente 30 minutter på at få et bord indendørs. Sådan bliver virkeligheden fra onsdag, når genåbningen går ind i næste fase. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Den der spontane kop kaffe eller fadøl på det brune værtshus bliver ikke helt så spontan fra på onsdag, når kaffebarer, spisesteder og beværtninger åbner igen.

Erhversministeriet har søndag morgen udsendt nye retningslinjer for genåbningen, og her bliver et krav blandt andet, at gæster, som vil sidde indenfor, skal booke et bord senest 30 minutter inden ankomst og fremvise et coronapas.

- Sundhedsmyndighederne anbefaler fortsat, at samfundsaktiviteten holdes nede på et niveau, der ikke får coronasmitten til at øges i for høj grad. Af den grund er der indført midlertidigt krav om forudgående bordreservation for indendørsservering for at lave en mere kontrolleret og styret genåbning, oplyser ministeriet i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

Vælger gæsterne at sidde udendørs, behøver de dog ikke en bordreservation.

- For udendørsservering vil der ikke være krav om coronapas eller noget arealkrav, skriver Erhvervsministeriet blandt andet i en pressemeddelelse.

Kravet om bordreservation, når du vil sidde indenfor på den lokale cafe eller restaurant gælder foreløbigt indtil 6. maj, som er næste fase i genåbningen.

For tissetrængende gæster, der spiser og drikker udenfor, er den gode nyhed dog, at de ikke skal fremvise coronapas eller en bordreservation for blot at benytte toilettet.

McDonald's dropper indendørs spisepladser

McDonald's ved Nørreport Station i København. Her bliver der ikke åbnet for indendørs servering, når muligheden byder sig fra 21. april. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Kravet om bordreservation har allerede fået konsekvenser for dele af branchen, som ikke er vant til at håndtere bordreservationer.

Fastfoodkæden McDonald's har valgt slet ikke at åbne for, at gæsterne kan spise deres mad indenfor og fortsætter som hidtil med take away og drive in.

- Vi kommer ikke til at kunne håndtere bordreservationer på kort sigt og kan derfor desværre ikke åbne for indendørs siddepladser frem mod 6. maj, siger Pia Tobberup der er kommunikationschef i McDonald's Danmark.

Dog kan gæsterne fra onsdag spise burgere og drikke milkshakes på de siddepladser, som fastfoodkædens restauranter har udendørs.

I brancheorganisationen Horesta forstår man godt, at kravet er en stor udfordring og 'stærkt generende' for steder, der normalt aldrig har med reservationer at gøre.

Det giver heller ikke mening for dem for eksempel at investere i dyre it-løsninger, hvis kravet kun gælder til 6. maj, siger Horestas administrerende direktør, Katia K. Østergaard, til DR Nyheder.

- Men overordnet er vi glade for, at vi har fået mulighed for at åbne 14 dage tidligere, end vi havde regnet med. Det her er så prisen for at få genåbningen fremrykket, siger hun.

En streg i regningen for værtshusene

Det fungerer dog slet ikke for værtshusgæster, at de skal reservere bord, mener Henrik "Tømrer" Pedersen, der ejer Sportspubben Målet i Silkeborg.

- Det er en streg i regningen, og det bliver svært at få til at fungere på et værtshus. Det virker lidt til, at man ikke ved, hvordan hverdagen er på et værtshus, siger han til Ritzau.

Ifølge Henrik "Tømrer" Pedersen er det svært at lave et bookingsystem på et værtshus, fordi det varierer meget, hvor længe gæsterne er der.

Caféer og restauranter er derimod vant til at håndtere reservationer, men kravet bliver en udfordring for de spontane cafébesøg, mener caféejer Christian Engbirk fra Aarhus, der dog glæder sig til at byde gæsterne velkommen i næste uge.

Han håber, at vejrguderne er med, når dørene åbnes, så de mange spontane cafébesøg kan klares udendørs.

- Vi bliver lidt mere sårbare, hvis det regner, fordi gæsterne ikke bare kan søge ly indendørs, så det vil koste os, siger han.

Gæster på de to steder Café Drudenfuss og Café Englen i Aarhus skal der nok komme mange af, forudser caféejeren.

- Normalt oplever vi, at folk er meget spontane, men nu er vi blevet ramt af lidt af en booking-storm og har reservationer langt ind i maj måned, fordi folk vil sikre sig, at de kan komme ud at spise, og så fylder vi vores udendørspladser op til de spontane besøg, fortæller Christian Engbirk.

Erhvervsministeriet oplyser til DR Nyheder, at virksomheder har mulighed for at forblive lukket ned, såfremt de ikke finder det hensigtsmæssigt at genåbne.

- De vil kunne modtage op til 90 procent i kompensation for de faste udgifter, og 90 procent af den tabte omsætning i selvstændigordningen, skriver ministeriet i en mail til DR Nyheder.

Café Drudenfuss i Aarhus har god plads til udendørs servering og dermed til spontane cafégæster, som kommer direkte fra gaden. Det bliver mere kritisk for de steder, som ikke har udendørspladser, siger caféejer Christian Engbirk. (arkivfoto) (© PRIVATFOTO)