Caféer bryder rygeloven uden at vide det

Mange restauranter, hoteller og caféer har ikke en nedskrevet rygepolitik. Men det er faktisk et brud på rygeloven og kan koste både påbud og bøder.

Mange restauranter og hoteller tror, at de overholder rygeloven. Men faktisk bryder de den, fordi de ikke har nedskrevet en rygepolitik.

Det kan i værste fald koste dem påbud og bøder på flere tusinde kroner.

- Det var jeg ikke klar over. Det virker da latterligt, for når man ikke må ryge, så giver politikken sig selv. Vi har heller ikke en "du må ikke stjæle"-politik, siger Marcus Skjoldager, indehaver af restaurant Den Gule Cottage i Klampenborg.

Hver fjerde har ingen rygepolitik

Ifølge et rundspørge, som Ritzau har foretaget blandt 270 restauranter, hoteller og caféer, mener 94 procent, at de overholder rygeloven. Men hver fjerde har ikke udarbejdet en skriftlig rygepolitik. Og dermed overtræder de loven.

Arbejdstilsynet har i år givet 2.400 påbud til restauranter, hoteller og caféer, som ikke havde nedskrevet en rygepolitik. Derfor vil brancheorganisationen for blandt andre hoteller og restauranter, Horesta, nu informere bedre om loven.

Flertal er godt tilfreds med rygeforbud

- Loven skal selvfølgelig overholdes, og vi informerede og sendte en masse materiale ud om loven, allerede da den blev vedtaget. Det vil vi gøre igen, siger Lone Njor Hulth, som er direktør for Horesta.

Ritzaus rundspørge viser i øvrigt også, at rygeloven har kostet de færreste på pengepungen. 68 procent af de adspurgte erklærer sig da også "tilfredse" eller "meget tilfredse" med loven.